15. 5. 2020

Novinka pod lupou: Valeria (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Valeria
Žánr drama
Stanice Netflix (Španělsko)
Premiéra 8. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 39 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Elísabet Benavent (předloha)
Hrají Diana Gómez, Silma López, Paula Malia, Teresa Riott, Ibrahim Al Shami, Benjamín Alfonso

O čem to je?

Valeria je spisovatelka, která si prochází krizí nejen tvůrčí, ale také manželskou. Hrdinka najde podporu a zázemí u svých tří nejlepších kamarádek. Seriál je adaptací románů od Elisabet Benavent.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak co si budeme povídat. Je to takový španělský Sex ve městě. Jsou tu čtyři kamarády, které se pravidelně schází u drinku a probírají vše od práce až po milostný život.

Seriál jsem si pustila nadvakrát. Poprvé jsem dala asi deset minut a přistihla jsem se, že ho vůbec nesleduju (hraní hry, psaní článků a tak). Jelikož je španělsky, tak je to pro mě docela problém… prostě jsem nevěděla, o co tam jde. Tak jsem si ho pustila znovu od začátku, odložila počítač i telefon stranou a ve výsledku musím říct, že se mi pilot hodně líbil.

Postavy jsou sympatické. Jde na tom vidět ta Evropa, herci (resp. herečky) mají úplně jiný styl, než na jaký jsem zvyklá z amerických seriálů. Ale vůbec mi to nevadilo, protože holky mi sedly. Myslím, že kamarádky nejsou tak silné jako v Sexu, aby natolik upoutaly, že si divačky za pár let budou dělat kvízy, které z nich se nejvíce podobají. Každopádně Valeria je jako hlavní hrdinka hodně sympatická, líbí se mi. Taky mi trošku připomíná mě a mé věčné odkládání práce. Jako bych se viděla – najednou je celý den pryč a zjistím, že jsem zatím vůbec nic neudělala.

Pilot utekl rychle a nabídl potenciální milostný trojúhelník (alert, andromache!), který se mi líbí. Abychom šli s dobou, tak jedna z kamarádek (typově Miranda) je lesba. Každopádně kamarádky zatím moc prostoru nedostaly, vše se točilo jen kolem hlavní hrdinky, takže u ostatních vůbec netuším, jak se jejich dějové linky budou rozvíjet, protože to vůbec nebylo ani naznačeno, což je škoda.

  • sympatické postavy
  • chemie mezi potenciálním párem (v trojúhelníku)
  • v podstatě kopie Sexu ve městě
  • pilot nestíhá rozvinout příběhy ostatních postav
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Deadline, to je věc, kterou všichni moc dobře známé a určitě nemáme rádi. I to je jedna z věcí, kterou může seriál přitáhnout diváky. Pro mě bylo ale velkým lákadlem, že hlavní postava je spisovatelka. A vzhledem k tomu, že jsem občas něco taky napsala (ve smyslu nějakých příběhů), tak moc dobře chápu, jaký to je mít spisovatelský blok. Ale pokud se tím chcete živit tak moc jako zde hlavní postava, je to asi trošku větší problém.

Co se týče postav, a to hlavně teda kamarádek hlavní postavy, tak se jedná o klasiku, kdy každá postava je úplně jiná a vlastně si člověk říká, že takoví lidé by se pravděpodobně ani nepotkali, a pokud ano, tak by se z nich, podle mého názoru, nestaly tak dobré kamarádky. Seriál se nevyhnul ani zastoupení LGBT komunity, jak je tomu dnes nutné, jediné snad, čemu se vyhnul, je zastoupení jiných kultur a barev lidí, a tak tu zůstávají opravdu jen Španělé. V tom bych řekla, že se dá považovat za vcelku výjimečný. Každopádně je to čistě fakt a ne něco, proč by na to někdo měl či neměl chtít koukat.

Určitě se mi moc líbila hudba v pilotu. A myslím, že to bylo největší plus celé epizody. Také se mi líbilo, jak mluvili o plnění snů, ale myslím, že těch pár minut to celé nezachrání. Opomenuli, že pilot byl vcelku nudný a vtipy nebyly vtipné, tak jako další mínus seriálu musím vyčíst, že celou dobu je takový řekněme klidný a neagresivní, a z ničeho nic bum – sexuální scéna jak ze Hry o trůny.

Ale nemůžu říct, že by mě vůbec nezajímalo, jak to bude pokračovat, možná to někdy dokoukám, ale asi ne v blízké době.

  • problémy, které můžeme sami znát
  • hudba
  • snaha plnit si sny
  • navnadilo mě to, i když ne dostatečně
  • nudné
  • hloupé vtípky
  • úplně zbytečná detailní sexuální scéna
50 %
Mé hodnocení
vuvicom

Na seriál jsem tak nějak zapomněl, i když mě zaujal už při oznámení objednávky. Když jsem tedy zahlédl, že je pilot už venku, tak to byla jasná volba. Další takový výlet s pilotem na dovolenou v této době, tentokrát do Španělska.

Pilot navnadí na celý seriál, to má Netflix fakt vychytané a umí to. Co víc, dokonce naláká i k přečtení knihy, podle které seriál vznikl (jen jsem oba díly našel jen ve španělštině). Líbí se mi příběh jako takový, všechny jeho odbočky, celkově barevná mozaika, prostě super atmosféra. Z pilotu jsem měl takový strašně dobrý pocit, který jsem u seriálu už dlouho neměl, možná uvolnění.

Obsazení je příjemné, na španělské kousky se nijak nezaměřuju, takže pro mě jsou snad všichni představitelé noví, ale taky všichni super. To stejné platí o postavách, ať už babinec, který má ale takovou zvláštní chemii a působí tak jinak, ale i „ústřední dvojice“ a všichni okolo, prostě skvěle vytvořené, napsané a zahrané.

Jsou seriály, které se snaží utáhnout na jeden zvrat v závěru pilotu nebo jednu záhadu, ale tady je toho taková spousta, od spisovatelského bloku, přes vyhazov a zatajování informací (na vícero stranách), možný budoucí před rodiči utajený lesbický románek či vztah, až po náhled do mysli zlomené osoby. Zkrátka lákadel je tu habaděj. A i kdybych se měl dozvědět jen to, jak Valeria vybruslí ze sepsání knihy, tak to za to stát bude. Na tento kousek si nejpozději v létě určitě čas udělám, ten neskončí jako jiné zajímavé, ale odsunuté nebo dokonce zapomenuté.

  • něco z toho sálá
  • obsazení a postavy
  • více příběhů, více otázek
  • díl uteče, ale zůstane v hlavě
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
IrmaVep

IrmaVep

No teda, taková pěkná rozmanitá NPL a komentář žádný?! Tak já tedy děkuji za nabídnutý kousek, mě...
před 39 týdny
Další články k tématu