6. 5. 2020

Novinka pod lupou: Hollywood (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Hollywood
Žánr drama, retro, minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 1. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Skupinka začínajících herců a filmařů se snaží prosadit v poválečném Hollywoodu… bez ohledu na to, jakou cenu budou muset zaplatit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Věděla jsem jen, že jde o Netflix, Hollywood a počin Ryana Murphyho. Tři podmínky, které u mě zaručeně musí dát dohromady něco mimořádného. Na pilot jsem byla natěšená, ale odcházím trošku jako po studené sprše. .

Neříkám, že to bylo špatné. Pilot se mi líbil, ráda si pustím celou minisérii. Ale asi jsem měla laťku nastavenou až příliš vysoko, nakonec to nebylo tak skvělé, jak jsem si představovala od první chvíle, co byl seriál oznámený. .

Ze samotného Hollywoodu toho v pilotu moc nebylo. Spíš jsem hodně rychle přišla na to, že to bude přehlídka prostituce v různých podobách zabalená do pozlátka prosluněného města andělů. .

Herci jsou výborní jako vždy, o tom žádná. Prostředí dokonalé, kulisy, kostýmy, hudba – všechno parádní. Jen mi tam chybí něco vzrušujícího, co by ve mě zažehlo plamínek a já si seriál na první pohled zamilovala.

  • prostředí
  • technické zpracování
  • herecké výkony
  • chybí jiskra
  • je to vlastně jen přehlídka prostituce zahalená do pozlátka
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nejnovější projekt Ryana Murphyho a jeho dlouholetého kolegy Iana Brennana vám dá přesně to, co od tohoto tvůrčího tandemu očekáváte, ale zatím bohužel nic navíc.

Příběh se točí okolo mladého Jacka Castella, který přichází po druhé světové válce do Hollywoodu se snem stát se hercem a zabezpečit svoji těhotnou manželku. Namísto filmové hvězdy se však stává obsluhou na benzinové pumpě, která své zákazníky – bohaté paničky a osamělé muže – obšťastňuje službami sexuálního charakteru.

Pilot naivně vykresluje alternativní poválečný Hollywood jako místo plné příležitostí, kde může být šťastný a spokojený každý, má-li správné kontakty a nevadí mu vydělávat si i jinými způsoby než jen herectvím. Murphy se obecně netají láskou ke klasické a poválečné éře hollywoodských studií, jak ostatně ukázal už v seriálu Feud. Nesčetné odkazy na známé filmy, jména režisérů a dobových hvězd, úžasné kostýmy a výprava je přímo pastvou pro oči, a tak divák odhlédne od skutečnosti, že realita byla před více než šedesáti lety v Hollywoodu trochu jiná. Murphy zkrátka promítl svoji lásku ke starému Hollywoodu do retro výpravy a kostýmů, a tak lehce stylizovaný a pohádkový Hollywood tvoří dobrou kulisu pro příběh, který zatím nijak převratný není.

Další známou věcí okolo Murphyho je, že kolem sebe sdružuje herecký ansábl, který se v jeho projektech často objevuje, a ani Hollywood není výjimkou. Z loňského Politican se zde objevuje David Corenswet, z American Crime Story a Glee zase Darren Criss, z American Horror Story Dylan McDermott a Patti LuPone. Všichni výše zmínění jsou skvělí herci a nedělá jim problém zahrát různorodé charaktery.

Co se týče příběhu, ten je zatím asi nejslabším článkem seriálu. Snaha mladého a pohledného aspirujícího herce prorazit ve světě showbyznysu jen za pomocí svého talentu, aniž by se musel snížit ke „špinavým praktikám“, které tomuto průmyslu vládnou, je téma zpracované nesčetněkrát v různých variacích. Murphy však i tomuto zdánlivě vyčpělému tématu dokáže vdechnout život – buď skrze přehnanou stylizaci (jako v loňském Politikovi, Scream Queens, nebo poslední sérii AHS), nebo jako právě zde skrze působivou výpravu.

Jako oddychovka funguje Hollywood výborně, protože fanoušci seriálů Ryana Murphyho dostanou přesně to, na co jsou zvyklí a co od projektů tohoto tvůrce očekávají – známé tváře, stylizovanou výpravu a příběh vyprávěný s jistou nadsázkou. Pro ostatní může být trochu zklamáním křečovitě vyprávěný příběh se spoustou sexu a různými klišé, přesto ale s působivě vykresleným prostředím slunečného retro Hollywoodu.

  • Výprava
  • Typická Murphyovská stylizace
  • Známé tváře
  • Příběh
80 %
Mé hodnocení
Plocan

Na začátek otázka. Kdo by nemiloval a nebyl fascinovaný světem Hollywoodu? No snad asi každý. I díky tomu, zaujme podle mě tento seriál mnoho lidí. I já, jako skoro každý, jsem toužila stát se herečkou. Ale jak je i zde řečeno, hezká tvářička nestačí.

Strašně se mi na začátku líbilo provedení, kdy přechází snímek z černobílého pohledu do barevného. Dodalo to tomu ten správný šmrnc minulého století. Což pro mě byla další věc, co mě jako milovníka historie nadchla. Příběh je zasazen do období po 2. světové válce, takže zhruba do Ameriky v 50. letech.

Seriál ukazuje, jak krutý může být svět. Nejde jen o nějakou pohádku, kdy přijdete do Hollywoodu a je z vás hned, jak lusknutím prstu, hvězda. Ukazuje to krutou realitu, že ve světě, kde žijeme, nic není zadarmo a že člověk může posunout své hranice pro to, co je ochoten udělat, když musí.

Téhle seriál byl pro mě must-have v seznamu co chci vidět a po zhlédnutí první epizody se už neskutečně těším na další pokračování. A to nejen proto, jak skvěle konec dílu nalákal na další sledování.

  • téma
  • doba, ve které se příběh odehrává
  • sympatičtí herci
  • nemám co vytknout
100 %
Mé hodnocení
vuvicom

Na seriál jsem se těšil, úvodní titulky, které jsem viděl ještě před pilotem, se mi taky líbily, tak jsem si říkal, že to bude fajn. No, opak je pravdou, nebyla to vysloveně příšernost, ale proč z toho museli udělat toto? Už jsem byl dokonce v jednu chvíli rozhodnutý, že snad ani názor nesepíšu, jak rozporuplné pocity jsem z toho měl.

Doba, do které je seriál zasazen, z pilotu úplně sálá, ta skvělá hudba (mohlo by jí tam být víc, nebo alespoň delší dobu), naleštěná auta, zkrátka historicky kouzelné. Líbí se mi i příběh samotný, kdy se řada obyčejných lidí snaží prosadit ve filmovém průmyslu. Ale proč do toho musíme cpát gigola, a když teda už jo, protože třeba scéna s úplně první klientkou měla zároveň hloubku, tak proč musí být za každou cenu zapojena homosexualita, ke všemu ve spojitosti s rasovými problémy. Kdyby to alespoň nepůsobilo tak násilně a prvoplánově.

Obsazení je velice příjemné, herci jsou hezky stylizovaní do té doby, vadí mi tu jen Dylan McDermott, který je tu vysloveně nechutný, a pak Jeremy Pope, který je na můj vkus až moc, já nevím, otevřený? Ale pak jsou tu takové vtipné postavičky s úžasným obsazením jako třeba výběrčí u brány, která rozhoduje o výběru komparzu, ta mě bavila, to jo.

Zvrat v závěru byl docela nečekaný, chvíli jsem myslel, že to má být vtip, takže mě to dostalo. Sice mě láká doba, hudba a to všechno kolem, ale od seriálu mě prostě odrazuje ten příběh o vydělávání si na benzínce jako gigolo. Pro mě je tedy seriál po pilotu nejspíš u ledu.

  • dobová atmosféra
  • filmový průmysl
  • Dylan McDermott, Jeremy Pope
  • gigolo
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
andromache

andromache

On je to přelom 40/50? Proč jsem čekala spíš roky 30/40? Protože to je ještě klasičtější a ikoničtější než...
před 4 roky
Další články k tématu