7. 11. 2019

Novinka pod lupou: Čechovi (Barrandov)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Čechovi
Žánr drama, soap opera
Stanice Barrandov
Premiéra 28. 10. 2019
Vysílání středa, 20:10
Délka pilotu 40 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Čechovi jsou bohatá podnikatelská rodina čtyř generací, kteří bydlí v jednom domě. Každý má svoji ložnici, svůj příběh a svůj smysl v ději. Dnes už sedmdesátiletý otec, hlava rodiny, založil krátce po revoluci firmu, kterou by chtěl nyní předat některému ze svých třech dětí. To se ale nedaří.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tohle ne. U Hrobařů jsem si říkala, že sledování jsou skutečně muka, ale to jsem ještě netušila, jakou chuťovku mi nabídne Barrandov. V první řadě musím říct, že jsem naprosto v šoku. Asi jsem se špatně dívala a oslepla jsem na jedno oko, protože jinak si nedovedu vysvětlit, že žádnou z hlavních rolí nehraje Jaromír Soukup. Jako kde to jsme? Barrandove, prosím vás, rychle mu tam napište nějakou novou postavu šitou na míru, ideálně s touto bohatou rodinkou může být zadobře sám pan Premiér, aby to bylo ještě veselejší.

Ale teď zpátky k Čechovým. Přiznám se dobrovolně a zcela bez mučení, že nejsem náročný divák. Stačí mi průměrná romantická teen slaďárna z The CW a jsem spokojená. Ale tohle bylo moc i na mě. Nebudu se ani zmiňovat o samotném příběhu, alespoň zatím. Ale z čeho mi opravdu krvácely oči, to byly herecké výkony. Nechápu, kde Barrandov tyhle lidi vyhrabal, ale to, co předváděli, bylo naprosto k pláči. Absolutně nejhorší ze všech byl představitel Patrika, který na mě působil jako typický středoškolák, kterého přítelkyně zatáhne násilím do divadelní hry, i když chudák kluk nemá vůbec ponětí, co dělá. Jeho herecký um je v podstatě neexistující a opravdu jsem se cítila trapně, kdykoliv se objevil před kamerou.

Podobný případ byl i strejda podnikatel. Oba by si mohli podat ruce, protože předváděli skutečně tragické výkony. Ani ostatní nebyli žádná hitparáda, ale oproti této dvojici vypadali, že apelují minimálně na sošku Oscara. A pak k tomu můžeme přičíst kameru. Ta se totiž rozhodla zobrazovat detailní záběry obličejů postav, v podstatě se do záběru ani celá hlava nevešla, viděli jsme záběr jen od obočí po rty, což na mojí 55" televizi vyniklo obzvlášť nádherně, takže pro mě sledování bylo ještě bolestivější.

Má vůbec cenu bavit se o příběhu? Už od chvíle, kdy se podnikatel poprvé objevil na scéně a probíral s kolegou neochotné zemědělce, mi hlavní twist příběhu byl jasný, takže to velké odhalení na konci nemělo vůbec žádný efekt. Jedinou věrohodnou scénou pro mě bylo představování Terezy a ostatních členů rodiny, kde vládla (ostatně jako v celém pilotu) neskutečně trapná atmosféra. Ale přiznejme si, že jsme tohle zažili všichni a vždycky je to na začátku podobné, takže to beru. Pro zbytek dílu však omluvu nenajdu a nechápu, jak něco podobného mohlo spatřit světlo světa. Na druhou stranu si pan Premiér může co do kvality podat ruku se svým novým kolegou, takže není na samotném dnu sám.
  • herecké výkony
  • předvídatelný děj
  • trapná atmosféra
  • naprosto zbytečný projekt
0 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak toto už snad ani nikdo jiný než TV Barrandov koupit nemohl. Jako nechci se nikoho dotknout, ale toto byla katastrofa, po první dílu vážně nechápu, jak může Magnusek vůbec přemýšlet o druhé řadě.

Možná, že seriál nesedí jen mně a budu do něj muset ještě dospět, každopádně to celé působilo jako Rodinné případy převedené do jednoho nekonečného seriálu. Při sledování se mi tak moc chtělo smát tomu, co se přede mnou děje, ale ono to vůbec vtipné nebylo. Scénář je naprosto mimo, věty, které by člověk určitě běžně použil, ne. Opravdu si myslím, že tak nejednají ani milionáři. Scény na sebe navíc nesmyslně navazují, jsou tu nepochopitelné střihy a chvíli se tak mluví o voze a pak zase o koze. A to, že se tvůrce obsadil do vlastního seriálu, tak nepříjemná osoba s absencí uvěřitelného herectví, katastrofa.

Docela by mě zajímalo vysvětlení úvodních čtyřminutových titulků, které nebyly jen příšerně dlouhé, ale ještě ke všemu nic nezdělily. V průběhu epizody tedy člověk nemá tušení, kdo je kdo… pardon, vlastně má, ve většině případů je to Čech nebo Čechová. Už chybí jen Vladimír a Petr Čech, pak by to bylo kompletní. Jediný, na kom jsem se docela mohl bavit byla babča, která je sice naprosto ujetá, ale je taková fajn bezprostřední osůbka, která podle ukázek ještě hezky potrápí rodinu. Jo a pak ještě scéna venku, když všechny ženy kouří, ta působila taky nadějně a místy vtipně.

K příběhu se asi nemá cenu vyjadřovat, to je právě přesně jako vystřižené z pořadů typu Rodinné případy, ten podvádí s tou, ta to táhne s tím, on má tajemství, protože by ho odmítl tamten, a nakonec ještě jdou všichni proti sobě, protože spolu nejsou schopni komunikovat. Dobře no, snaha přizpůsobit zahraniční „předlohu“ našim poměrům a vnést rodinné prvky a každodenní starosti ok, ale tím epizoda naprosto nebyla.

Snad ještě délka byla únosná a na konci jakoby kouzlem se vše vymaže z hlavy. Vůbec nechápu, proč něco takového vzniklo, nijak to člověka neobohatí a spíš to neblaze vypovídá o úrovni české tvorby. Za mě naprostý propadák, který se nejspíš nepodařilo udat, tak skončil napasovaný mezi Odpady Jaromíra Soukupa. K tomu prostě není, co dodat, možná tak mínus v procentuálním hodnocení.
  • babča
  • Rodinné případy jako nekonečný seriál
  • nicneříkající zdlouhavý úvod
  • neherectví Magnuska
  • scénář
  • ostuda české tvorby
  • o čem to mělo být?
0 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Musím uznat, že TV Barrandov důsledně dodržuje zásady zaměření na cílovou skupinu. O "kvalitě"...
před 4 roky
Lucyen

Lucyen

náhodou jsem na seriál klikla, že by to mohlo být něco trapně vtipného na večer, ale že mi bude stačit jen...
před 4 roky
Další články k tématu