25. 4. 2020

Novinka pod lupou: Defending Jacob (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Defending Jacob
Žánr drama, minisérie
Stanice Apple TV+
Premiéra 24. 4. 2020
Vysílání pátek
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Andy Barber je právník, který musí čelit těžké situaci. Jeho čtrnáctiletý syn byl obviněný z vraždy. Obvinění mají obrovský dopad na Andyho rodinu a hrdina musí přehodnotit vše, co si myslí, že o svém synovi ví.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Podobné typy seriálů začínám mít čím dal raději, vlastně se stávají asi mými nejoblíbenějšími. Jde o minisérie, které jsou často podle knižní adaptace a nabízejí zajímavou záhadu, sympatické postavy a hvězdné herecké obsazení. Máme tu The Stranger, Truth Be Told, Home Before Dark, Big Little Lies, Little Fires Everywhere a teď také Defending Jacob.

Pilotní díl dokáže zaujmout od začátku a po zhlédnutí pilotní epizody máte největší chuť pustit si další díl. Předlohu neznám, takže nemám tušení, jak se příběh bude vyvíjet dál, a v tom je to kouzlo. Dnešní děti dospívají mnohem dříve než před pár lety a rodiče mnohdy vůbec netuší, čeho všeho jsou patnáctiletí teenageři schopní.

Příběh ale není jediným lákadlem, i když rozhodně patří mezi ty největší. Fajnšmekři si vychutnají lahůdku v podobě výborných hereckých výkonů, a to nejen od dospěláků v čele s kapitánem Amerikou, ale i dětští herci předvádí výborné výkony. Také celá atmosféra příběhu je vykreslena hodně dobře. Napomáhá tomu úvod z „přítomnosti“, kdy vidíme hlavního hrdinu poté, co se mu rozpadl život na milion kousků. Následně se vracíme zpět do doby, kdy to všechno začalo a sledujeme postupný přechod od bezstarostné rodinné idylky až po první stinné známky podezření.

Této minisérii hraje do karet téměř vše. Jedinou výtkou mého rozmazleného já je nemožnost dát si ihned celý maraton. Apple vypouští ven první tři díly, další pak s týdenní periodicitou.

  • poutavý příběh
  • působivá atmosféra
  • herecké výkony
  • ideální na maraton
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriálu jsem se původně chtěl vyhnout, ale nakonec mě k jeho sledování dohnalo to, že Apple na své nové streamovací službě má docela kvalitní originální obsah. No a samozřejmě trailer tomu taky napomohl, ale kromě toho má seriál ve svém obsazení jednu velkou hollywoodskou hvězdu, a to Chrise Evanse, kterého všichni alespoň od vidění musíte znát jako Kapitána Ameriku.

Co se týče hlavní zápletky, tak tu má seriál rozhodně zajímavou, ale přijde mi, že možná až moc vleklou, tedy tak na mě alespoň působí pilot. V dalších epizodách to možná může vypadat trochu jinak. Hlavní věcí v pilotu a i v celém seriálu je pravděpodobně otázka (ne)viny Jacoba, syna hlavní postavy. Právě tuto otázku jsem si v hlavě kladl pokaždé, když s ním byla na obrazovce nějaká scéna, někdy vypadal jako nevinný, možná trochu emo kluk, a někdy zase trochu jako sociopat. Ať je to tak, či onak, jedno je jasné a to, že něco tají.

Na pilotu mi asi trochu i vadilo to, že předchozí počin, který jsem od Applu sledoval, se nebál obsadit dětské herce, ale zde hraje čtrnáctiletého Jacoba sedmnáctiletý herec. Ale to pravděpodobně nevypovídá nic o kvalitě seriálu, takže za to nebudu dávat mínusko. Jestli se mnou souhlasíte s tím, že hlavní hrdina nevypadá na čtrnáct, tak mi dejte vědět do komentářů pod článek, ať vím, že nejsem jediný.

  • Chris Evans
  • zápletka
  • (ne)vina?
  • trochu vleklé
80 %
Mé hodnocení
Micuda98

Novinka od streamovací služby Apple TV+ láká na pochmurnou, hutnou atmosférickou detektivku/rodinné drama zejména hvězdným hereckým obsazením. Hlavním tahounem je beze sporu Andy Barber v podání Chrise Evanse, jehož sledujeme většinu epizody a který je milujícím manželem, vynikajícím právníkem a skvělým otcem. Pilot naznačuje, že budeme sledovat vyšetřování převážně z jeho pohledu, což vypadá jako typická konvence detektivního žánru. Vedle Evanse vypadá velmi slibně i postava Jacoba v podání mladého Jaedena Martella. Zároveň mě zaujal konflikt otce vs. prokurátora, rodiny vs. práce, veřejného a soukromého zájmu, kterému bude Andy v příštích epizodách vystaven, jak se bude snažit zjistit, je-li jeho vlastní syn skutečně chladnokrevným vrahem. Doufám, že se bude seriál více zabývat psychologií postav (krátký flashback napovídající o Andyho nepříliš šťastném dětství tomu zatím také nasvědčuje). Hereckému ansáblu zkrátka není jako vždy co vytknout, tohle má Apple ve své produkci vždy dobře pod kontrolou. Postav je zde sice málo, zato mají jejich představitelé dost prostoru ukázat, co v nich je. A že toho je.

Po technické stránce není seriálu také co vytknout, jedná se o slušnou filmařinu, která ničím nevybočuje ze zaběhnutých tendencí. Což je možná zároveň slabinou pilotu, neboť není ničím inovativní, ničím nepřekvapí. Drží se zaběhnutých konvencí detektivního žánru – je nalezena oběť, komunita je v šoku, hledají se (prozatím neúspěšně) podezřelí, Andy se setká s truchlící rodinou oběti a na samotném konci epizody se objevuje první stín podezření, který ukazuje na Jacoba. Vše si člověk hezky odškrtá a očekává, co se bude dít dát. Ne však napínavě, protože pilot zkrátka napětí v divákovi nevzbudí. V paměti mi však přeci jen utkvěla scéna, kde děti při „výslechu“ ve škole všechny stejně neurčitě a vyhýbavě odpovídaly na otázky a dá se tušit, že tak bude do zločinu nějakým způsobem zataženo více z nich.

Jelikož se jedná o minisérii, která má přeci jen uzavřený počet epizod – a tudíž i jasně uzavřený příběh směřující od začátku do konce – dám seriálu i přes počáteční rozpaky šanci. Jedná se o poctivě natočené detektivní drama se skvělými herci, zároveň ale zatím ničím nevyniká nad desítkami jemu podobným sériím a ani pomalý rozjezd tomu moc nenapomáhá.

  • herecké obsazení
  • téma (konflikt hlavního hrdiny)
  • pomalý rozjezd
  • ničím nepřekvapivé
70 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Camfourek

Camfourek

Tak tři díly za mnou a vážně dobrý. Mám tenhle typ ráda. Souhlasím s názorem, že kluka měl hrát mladší...
před 4 roky
AdaW

AdaW

Tohle chci rozhodně zkusit, ale počkám si, až budou venku všechny díly. :)
před 4 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Vydařený seriál, Apple vypadá, že bude točit dobrá mystery dramata. Místy se příběh trošku...
před 3 roky
Další články k tématu