7. 11. 2019

Novinka pod lupou: For All Mankind (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název For All Mankind
Žánr drama, sci-fi
Stanice Apple TV+
Premiéra 1. 11. 2019
Vysílání pátek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál prozkoumává alternativní svět, ve kterém NASA a vesmírný program zůstávají prioritou a základním bodem našich nadějí a snů i poté, co závod na Měsíc vyhrál Sovětský svaz, který zde vysadil prvního kosmonauta vůbec, Alexeje Leonova. Příběh je vyprávěn skrze životy NASA astronautů, inženýrů a jejich rodin.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál se povedl. Neukazuje žádnou tragickou alternativní realitu, naopak vypadá docela realisticky, což není na škodu. Vesmír a astronauti, to jsou má oblíbená témata, takže sledování opravdu bylo zábavné. Když k tomu navíc přičtete Kinnamana nebo Sarah Jones, máme vyhráno.

Nemůžu říct, že bych si po prvním díle seriál zamilovala. Nemám neodolatelnou touhu sjet ho celý maratonem, jak to bývá u jiných případů. Přesto mě sledování bavilo. Pilot ukázal vyrovnanost mezi napětím a akcí a poklidnějším pomalejším vyprávěním. Klade stejnou váhu jak na práci v NASA, tak i na osobní život hlavního hrdiny a jeho rodiny, aniž by to působilo nějak nevhodně, nudně či přehnaně vtíravě.

Jen přemýšlím nad tím, jestli dokáže zanechat nějakou výraznější stopu v aktuální seriálové tvorbě. Je takový nenápadný, nekřičí nahlas žádné skandály ani šokující zvraty, takže pro namlsané diváky může představovat projekt, na který po odvysílání rychle zapomenou. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním člověku, jeho preferencích a tak, ale masový megahit tady nevidím.

Mimochodem, absolutně nechápu, proč jednu z vedlejších dějových linek tvoří migranti. Vůbec mi to do celkového příběhu nesedlo, minimálně pilot nenabídl absolutně žádnou spojitost mezi nimi (resp. tou mladou dívkou) a NASA či konkrétními astronauty.
  • příjemně utíká
  • sympatické postavy
  • zajímavá alternativní realita
  • mix akce, napětí a poklidného vyprávění
  • nemá nic, díky čemu bychom si ho zapamatovali
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Musím říct, že na tento seriál jsem se z tvorby nového streamového hráče těšil nejvíc, ale bohužel jsem byl trochu zklamaný. Rozhodně se jedná o zajímavý příběh alternativních dějin, který má hodně co nabídnout, navíc pokud by znamenalo vítěství Sovětů i jejich větší rozmach a rozvoj, zajistili by si tak tvůrci půdu pro další série. Zatím to však po pilotu spíš vypadá, že se nám bude prezentovat svět, v němž USA sice nevyhrála vesmírný závod, ale kde se dokázala i přesto prosadit a nic moc se zase až tak nezměnilo.

Docela jsem doufal, že se tvůrčí tým nebude bát a astronauti to na Měsíci skutečně nepřežijí, jenže mi tu máme závěr s „happy endem“, který je sice důležitý pro další vývoj děje, ale opak by ještě víc vyhrotil situaci a udržel diváka, protože by opravdu chtěl vědět, co bude dál, jak se Američané zachrání a doženou své protivníky, akorát že takto působí závěr takovým spíš krokem zpátky. A pak je tu linka o migrantech, která mi prozatím nijak nezapadá do celého děje, takže minimálně u ní by mě skutečně zajímalo, kam se to bude vyvíjet, ale rozhodně to není nějaký zásadní důvod, proč sledovat dál.

Většina epizody se v podstatě točí kolem Gordona Stevense, kterému prostě vybuchnou nervy a stává se tak středobodem pozornosti po zbytek epizody. Plus je vše prokládáno záběry videí a fotografiemi prezidenta, ke kterému je přidána audio stopa. Chápu, že se tak seriál snaží o dobovou autenticitu, ale moc to teda nevychází. Jinak je obsazení v pohodě, dokonce tu máme i skutečné historické osobnosti. A v neposlední řadě úžasná auta (nemyslím ta, co se v nich prohání lidi z NASA), to je fakt super a úplně z toho tryská tak doba.

Asi jsem od seriálu po traileru čekal něco trochu jiného, než o co se jedná ve skutečnosti. Seriál je určitě kvalitním snímkem a řadí se mezi nadprůměrné, ale úplně mě nenadchl natolik, abych si řekl, že do toho jdu po hlavě. Určitě v dalších dílech bude spoustu zajímavých technických věcí a dalšího závodění mezi Sověty a Američany, stejně tak si to určitě udrží laťku kvality, ale mám pocit, že se to bude stáčet spíš k vyprávění příběhu o americkém vesmírném programu a ne úplně k viditelné rivalitě dvou států.
  • potenciál
  • alternativní historie
  • záhadná linka migrantů
  • auta
  • nenaplnilo očekávání po traileru
  • chybí odvaha
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu