26. 10. 2020

Novinka pod lupou: Barbaren (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Barbaren (Barbaři)
Žánr drama, historický
Stanice Netflix (Německo)
Premiéra 23. 10. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavním hrdinou je římský voják, který je rozpolcen mezi mocným impériem, kterého vychovalo, a jeho vlastními lidmi z klanu. Tyto komplikované vztahy nakonec povedou k epickému historickému střetnutí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Obsah seriálu trošku vyzradí zvrat z pilotu, ale nic tak tragického se neděje. Každopádně pilot mám zdárně za sebou a nebylo to tak nudné, jak jsem si před začátkem sledování myslela. Z podobných témat mám bezesporu nejraději Spartaca, ale tato německá novinka se mu vůbec nepodobá. Spíš si myslím, že takhle nějak vypadají Vikingové, které jsem ale ještě neviděla, takže nemám možnost oba seriály srovnat.

Postavy jsou celkem v pohodě. Hlavní mužský hrdina mi je tedy hodně nesympatický (vzhledově), ale naopak hlavní ženská hrdinka vypadá dobře a i postava je napsaná zajímavě, takže si myslím, že seriál dokáže v klidu utáhnout. Každopádně tu velkou romanci jim nevěřím, prostě mi k sobě vůbec nepasují.

Bojů jsme tu prozatím až tak moc neměli, spíše šlo o představování postav a celé problematické situace a napětí, které panuje mezi podřízenými německými kmeny a vládnoucími Římany. Každopádně seriál vypadá, že by se mohl brzy rozjet, ostatně už obsah říká, že se dočkáme bitvy, která se zapíše do historie, tak snad to opravdu bude stát za to.

I přes to dál koukat nebudu. Pilot sice utekl docela rychle, ale nedokázal mě přesvědčit o tom, že bych měla sledovat dál. Nevyvolal ve mně nadšení jako třeba Queen's Gambit, na jehož pilot jsem se dívala hned před Barbary a u kterého už maraton s nadšením jedu během psaní tohoto názoru. Ať už o jakémkoliv seriálu tvrdí kdo chce, co chce, vždy záleží na tom, jak vám sedne žánr, herci postavy… a když to nekline pro jednoho diváka, neznamená to, že jiný z toho nebude nadšený. To ostatně můžete vidět i na profilu seriálu a u jeho hodnocení.

  • hlavní hrdinka
  • zvrat v závěru
  • pěkně to utíká
  • prozatím žádná velká akce
60 %
Mé hodnocení
ragelly

K Barbarians jsem přišel v podstatě náhodou, když jsem narazil na trailer, a upřímně, byl jsem unesen.

Abyste chápali mé nadšení – drtivá většina německé historické produkce se týká 2. světové války. A naprostá většina jakékoliv produkce historických filmů a seriálů se v rámci zjednodušování, srozumitelnosti a šetření času a peněz vyhýbá historickým reáliím jako jazyku, zbraním, oblečení či architektonickým slohům a raději volí historizující a rádoby vypadající prostředí.

V tomto mne ovšem Barbaři uchvátili. Snad poprvé jsem zde viděl (i když občas se silným přízvukem) Římany mluvit latinsky! To, s jakou lehkostí (a jak ovlivňuje děj) samotný fakt, že Římané nemluví jazykem Germánů, je… nevídané. Na druhou stranu zakomponování moderní němčiny jako primárního germánského jazyka je pochopitelné.

Jenže teď mínusy. Německé filmy a seriály nikdy nebyly stejně velké a drahé jako ty americké a většina rozpočtu Barbarů padne až na závěrečnou bitvu v šestém díle. A přestože se co se týče vybavení, reálií a historické přesnosti seriál snaží, seč může, příběhově je trochu slabší a je víceméně poplatný dnešní době a feminizaci a emancipaci charakterů. K samotné bitvě se totiž divák dostane až v poslední epizodě (přestože bitva samotná trvala několik dnů) a zbytek se točí kolem romeojuliovské romance Thusneldy a Folkwina. Přitom herecké výkony nejsou vůbec špatné, zvlášť starší herci nemají s kamerou problém.

Suma sumárum, pokud máte rádi Vikingy, Barbarians jsou přesně pro vás. Je to seriál s klady i zápory levnější produkce.

  • latina
  • dobové vybavení
  • za mě se seriál dá srovnat s Vikingy
  • příliš mnoho příběhových linek, které vyznívají do ztracena
  • občas je vidět, že produkce je levnější
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Klíčová bitva na severu Římské říše, ve které byly sjednocenými barbary na hlavu poraženy 3(!) římské legie,...
před 3 roky
Další články k tématu