25. 10. 2019

Novinka pod lupou: #martyisdead (Mall.tv)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název #martyisdead
Žánr Krátkometrážní, Krimi, Thriller
Stanice Mall.tv
Premiéra 20. 10. 2019
Vysílání neděle
Délka pilotu 15 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Mladý chlapec Martin umírá po srážce s dodávkou, vše se jeví, jako nešťastná náhoda, ale pravda může být jiná. Martinův otec po synově smrti objevuje záhadná videa, která v poslední době natáčel, a rozhodne se je následovat, aby dal dohromady posledních pár týdnů Martinova života. Odhaluje však víc, než sám čekal a kolem synova úmrtí vyvstává plno otázek.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Někde jsem četl přirovnání, že je to taková česká verze 13 Reasons Why. Rozhodně je to postavené na stejném základu a vlastně tu máme záhadná videa, které jsou obdobou kazet, ale řekl bych, že se nedá se stoprocentní jistotou říct „Viděl jsem 13RW, vím jak skončí toto.“

Sice se jedná o projekt, který byl spolufinancován sdružením Bezpečně na netu a Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy, a půjde i o výukový program, ale je to hlavně seriál a je to bomba. Myslím, že nic podobného u nás není. Je to odvážné, propracované, jsou tu záběry hodné Netflixu, a navíc je do 15 minut vtěsnáno tolik věcí, co jinde nedostanou do 45 (samozřejmě, tam je to záměr). Díky délce pilot uteče, nevleče se a neodrazuje ani od dalšího sledování, které by zabralo maratonem stovky hodin.

Na jednu stranu si už během pár dní seriál získal řadu odpůrců, protože všichni přeci vědí, co mají dělat, tak proč do seriálu cpát jak kyberšikanu, tak podlehnutí jí. Ale seriál vykresluje skutečnost takovou, jaká je, nic nezveličuje a nesnaží se jen varovat a poučovat. Celé to má navíc dost temnou atmosféru, která drží diváka neustále v napětí. Prolíná se tu současnost a minulost, ale vše na sebe dokonale navazuje a děj je tak celistvý.

Ještě bych málem zapomněl na postavy. Martin je trochu odlišný proti klasickému stereotypu, možná to tam vidím jen já, tak se případně omlouvám. U rodičů je vidět zajímavý kontrast, který naopak nijak nevybočuje. Spolužáky jsme zatím neměli moc šanci poznat, a že jich zřejmě nebude málo. Na závěr tu je tajemná postava Elišky, která působí značně matoucím dojmem. Je to skutečná dívka, nějaký pedofil, nebo je pravda úplně jinde?

Jedním z posledních prvků, který by mohl nalákat, je také hlasování, jak vlastně Martin zemřel. Je fajn, že i to nám napovídá, že se bude, alespoň ohledně úmrtí, jednat o jednu ucelenou sérii. O důvod víc, proč tedy ve sledování vytrvat. Za mě naprosto super, očekávám hromadu emocí, nečekané zvraty a šokující závěr, a kvůli tomu všemu hodlám pokračovat ve sledování.
  • mrazivá atmosféra
  • závěr
  • Martin vybočuje ze stereotypu postav
  • naláká
  • realistické
90 %
Mé hodnocení
jesmot

K seriálu jsem dostala nějaké tiskovky, ale podrobně jsem je nezkoumala. Byla jsem skeptická, protože když se někde píše, že seriál slaví (nedejbože mezinárodní) úspěchy na festivalech, většinou to nebývá věc, která by mohla zaujmout široké masy diváků. Nicméně myslím, že tato novinka tuto šanci rozhodně má.

První epizoda má 15 minut, takže je asi každému jasné, že uteče jako voda. I když se zde v podstatě nic kromě hlavní události nestane, neměla jsem pocit, že by se příběh vlekl, ba právě naopak. S napětím jsem očekávala každou další scénu a netušila, co se z toho dál vyklube. Na konci jsem měla chuť pustit si hned další díl, což hodně svědčí o tom, jak seriál dokáže zaujmout.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. V současnosti sledujeme truchlící rodiče, kteří se musí vypořádat se smrtí svého syna. Do toho nám tvůrci nabízí flashbacky k samotnému Martinovi, abychom lépe poznali jeho osobnost a spolu s rodiči zjistili, kdo Marty doopravdy byl. Tyto přechody mezi přítomností a minulostí jsou přirozené a nenucené, do příběhu skvěle zapadají a nenarušují ho.

Obsahová stránka je samozřejmě zajímavější ta z minulosti, jelikož nám předkládá mnoho otázek. Na první pohled normální kluk měl mnohá tajemství, která se spolu s rodiči budeme postupně dozvídat. Jsem opravdu zvědavá, co se z toho nakonec vyklube. Za mě palec nahoru, na českou tvorbu je tohle nadstandardní počin jdoucí s moderní dobou, který rozhodně stojí za zhlédnutí.
  • atmosféra
  • příběhové roviny
  • otázky okolo Martina
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Jako nebudu lhát. Miluju moderní technologie a nedokážu si bez nich představit život. Ale tohle...
před 3 roky
Fruiko

Fruiko

Já to pochopil tak, že Valerie celou dobu dávala instrukce, včetně těch na vydírání Martyho.
před 3 roky
jesmot

jesmot

Taky jsem to tak chápal. Zapadlo to do sebe a zároveň tam byl pořád ten varovný prvek.
před 3 roky
Další články k tématu