16. 5. 2020

Novinka pod lupou: Dérapages (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dérapages (Nelidské zdroje)
Žánr minisérie, drama, thriller
Stanice Netflix (Francie)
Premiéra 15. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Alain Delambre je nezaměstnaný a je mu 57 let. Hrdina je vtažen do nebezpečné hry, když dostane pozvánku na pracovní pohovor. Věci se však rychle zvrhnou v momentě, když přijde na to, že je jen pěšákem v kruté korporátní hře.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Hodně zajímavý podnět na seriál, a navíc podle knihy. Chválím, podobné téma se jen tak nevidí. A jako bonus příemné zpracování, které si dokáže udržet divákovu pozornost.

Pilot mě nutil přemýšlet o tom, jaké to bude za pár let, až se taky kvůli věku přesunu do té kategorie lidí, kteří prostě dobrou práci nedostanou, protože vedoucí si vybírají možná méně zkušené, každopádně mladší uchazeče. Pro starší lidi, kteří ale pořád mají ke stále se odkládajícímu důchodu daleko, je tohle určitě hodně stresující situace, která se zákonitě musí odrazit na psychice i vztazích s bližními.

Tady ale půjde o něco trošku jiného. A po pilotu zatím nedokážu určit, jak se příběh bude vyvíjet dál. První díl kombinuje dvě časové roviny a musím říct, že hlavní hrdina vzhledově v obou vypadá tak odlišně, že kdybych nevěděla, že je to on, tak bych to nikdy nedokázala tipnout. Je skoro neuvěřitelné, co s člověkem udělá jiný účes a jinak střižené vousy. Každopádně z toho, co pilot naznačuje, lze usuzovat, že pracovní pohovor nakonec nedopadne tak, jak bychom to hlavnímu hrdinovi přáli.

Celé epizodě se dobře daří budovat napětí, které houstne každou minutou. Jakmile se dočkáme uvolnění v podobě hrstky dobrých zpráv, vzápětí přijde ještě větší rána, která ve vás, stejně jako v hrdinovi, zanechá pocit úzkosti a frustrace. A to je pilot pouhým lehkým úvodem do děje. Myslím si, že s přibývajícími díly (jedná se o minisérii) se vše bude hodně rychle stupňovat.

Jediné, co mě od dalšího sledování trošku odrazuje, je francouzština. Čistě můj osobní problém – potřebuju pozorně sledovat a číst titulky, jinak netuším, která bije. Jinak ale všem tuto adaptaci doporučím.

  • budování atmosféry
  • hlavní hrdina
  • neokoukané téma
  • minisérie
  • vůbec netuším, jakým směrem se příběh bude vyvíjet dál
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Seraphine313

Seraphine313

Hele a to je francouzsky nadabovaný, nebo to je jen ten trailer?
před 3 roky
ragelly

ragelly

To je francouzský seriál - https://www.netflix.com/title/81019037
před 3 roky
Seraphine313

Seraphine313

No to jsem viděl, ale pak jsem se kouknul na trailer a ten mi přišel fakt špatně jakoby...
před 3 roky
Další články k tématu