27. 4. 2020

Novinka pod lupou: Penny Dreadful: City of Angels (Showtime)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Penny Dreadful: City of Angels
Žánr drama, fantasy, thriller, horor
Stanice Showtime
Premiéra 26. 4. 2020
Vysílání neděle, 22:00
Délka pilotu 67 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Městem Los Angeles otřese v roce 1938 hrůzostrašná vražda. Detektiv Tiago Vega a jeho partner Lewis Michener se zapletou do epického příběhu, který reflektuje bohatou a zamotanou historii města.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem příjemně překvapená. Z původního Penny Dredful jsem viděla pouze pilot v rámci rubriky S lupou do historie, takže zatím nemůžu porovnávat, jak moc si jsou oba seriály podobné. Každopádně pilot novinky City of Angeles se mi líbil. Ještě více by se mi líbilo, kdyby byl příběh zasazený do současnosti, to by nabralo ještě lepší obrátky. Na druhou stranu chápu, že přítomnost by značně omezovala význam rasy, který se v pilotu objevuje.

První díl má dlouhou stopáž, ale utíká svižně. Líbí se mi, že se zde střídají zpomalené záběry nadpřirozena a klasický příběh, který je navíc taky hodně rozdělený. Natalie Dormer si natáčení musela užívat, tolik převleků, kolik v pilotu má, to jsem rozhodně nečekala, ale v každé „roli“ vypadala parádně.

„Normální“ příběh o boji bílých a barevných mě až tak neoslovil. Zato vizuální stránku obětí vraždy a samotnou fantasy stránku seriálu jsem si užívala naplno. Prozatím mi není úplně jasné, o co tady jde – vypadá to na dvě sestry, jedna zabíjí, druhá si bere duše obětí (do nebe?). Každopádně scény, kudy Natalie jako anděl chodí, všechno se zpomalí a ona šeptá a podněcuje ke zločinu, jsou krásně natočené, je to pastva pro oči.

A myslím (opravte mě, jestli tomu tak není a něco zásadního mi kvůli neznalosti uniká), že ke sledování seriálu není potřeba mít nakoukané původní Penny Dreadful.

  • dvě sestry
  • vizuální stránka
  • boj bílých a barevných
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nemůžu si pomoct a musím srovnávat City of Angles se svým starším bráškou, který byl o poznání temnější a hororovější, až to vypadá, že toho kromě názvu příliš společného nemají.

Pilot představuje několik dějových linek, pojítko mezi nimi pak tvoří postava (nebo spíše postavy) ztvárněná Natalie Dormer. Ta je zatím největší předností seriálu (asi jako byla Eva Green v původní sérii). Vystupuje zde jakožto zlá sestra Santa Muerte – anděla Smrti, která na sebe bere podobu tří různých žen, tahajících za nitky na různých společenských stupních a jejichž cílem je jediné – dodat své sestře co nejvíce mrtvých. Aby její postava smrti nepůsobila jednodimenzionálně, ploše a vágně, autoři jí dali možnost ztvárnit rovnou tři postavy, které ale ve výsledku představují jednu personu, pouze s rozdílným vzhledem. Herečka však vyzařuje takovou jistotu a charisma, že si každou scénu, ve které se objeví, užíváte a necháváte se oslnit jejím výstupem.

Autoři si kladou celkem ambiciózní cíl propojit v jednotlivých dějových linkách tak rozdílná témata, jako jsou rasová nesnášenlivost a sociální problémy mexické menšiny v LA, vzestup nacismu v Novém světě, tajemná rituální vražda a personifikovaná Smrt kráčející ulicemi města. Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že všechny dějové linie chytře spojuje motiv násilí a především smrti, a pouze z pilotu lze těžko usuzovat, jak moc uceleným příběh nakonec bude, trochu se obávám, jestli autoři dokážou rozvinout a dovést jednotlivé linky zdárně až do konce, nebo budou zkrátka natolik nekonzistentní, že je odříznou a všechen prostor bude věnován detektivům a jejich pátrání po vrahovi.

Zároveň také zamrzí, jak amatérsky vypadají zvláštní efekty. Úvodní scéna, kde smrt kráčí polem a nechává za sebou jen oheň a zkázu, působila směšně, stejně jako scéna ve výtahu, kde smrt pohltí svého malého „syna“.

Přes všechny zápory byl ale pilot zábavný, navzdory své délce rychle utíkal a postavy vypadají, že mají co nabídnout. Bohužel se ale jedná v porovnání s původní sérií o chudého příbuzného, především proto, že hororová, temná, gotická atmosféra viktoriánského Londýna se ve slunné Kalifornii těžko navozuje.

  • Natalie Dormer
  • navzdory délce pilotu se člověk nenudí
  • otřesné efekty
  • nedokáže navodit hororovou atmosféru
60 %
Mé hodnocení
Plocan

Původní seriál jsem ještě neviděl kompletní. Začal jsem ho sledovat dva týdny zpátky s přesvědčením, že ho celý dokoukám ještě před začátkem tohoto duchovního nástupce. Bohužel jsem se v Penny Dreadful zrovna nenašel. Herecké výkony a kulisy jsou tam rozhodně výtečné a i ona kombinace známých postav je zajímavá, ale výsledek mi přišel příběhově nezáživný.

Hned po rádoby prologu tohoto pilotu mi ale bylo jasné, že se City of Angels bude ubírat trochu jiným směrem jak příběhově, tak i vizuálně. Například zatuchlý Londýn byl nahrazen slunečným Los Angeles. Příběh mě osobně zaujal mnohem víc než ten od jeho předchůdce. Z obsazení jsem poznal krásnou Natalie Dormer, úžasného Brenta Spinera, Adama Rodrigueze s pedo-knírkem, Piper Perabo a Roryho Kinneara, který hrál i v původním seriálu, zde však hraje jinou roli a pravděpodobně ho ano nepoznáte.

Upřímně tedy nemohu říct, že pokud se vám líbil původní seriál, tak se vám bude líbit i jeho nástupce, jelikož nejsem zrovna fanoušek Penny Dreadful. Pokud jste ale jako já a přišel vám původní seriál trochu mdlý, tak můžete dát City of Angels šanci, jde na to totiž trochu jinak. Popravdě je zde jméno „Penny Dreadful“ trochu zavádějící a evokující čirý marketingový záměr.

  • zajímavý příběh
  • Magda (Natalie Dormer)
  • Ned Vanderhoff (Brent Spiner)
  • jméno „Penny Dreadful“
80 %
Mé hodnocení
Micuda98

Předně musím napsat, že jsem původní Penny Dreadful viděla již minimálně třikrát a patří do mé TOP 10, takže přestože nebudu nic spoilerovat, srovnání se v tomto případě neubráním.

O tom, že se chystá Penny Dreadful: City of Angels jsem věděla již nějakou dobu, ale možná právě přetrvávající zahořklost nad ukončením původní série byla důvodem, proč jsem se o projekt moc nezajímala. Ne, že bych k pilotu přišla jako slepý k houslím, ale třeba obsazení některých herců mě příjemně překvapilo.

Myslím, že hned při první scéně zavzpomínají fanoušci Vanessy Ives na fenomenální herecký výkon Evy Green, které jste tu temnou stránku věřili po jediném pohledu. U Natalie Dormer, hlavní záporačky tohoto příběhu, zatím bohužel nemůžu říct to samé, i když v maskérně si teda musela užít své! To už mi přijde charismatičtější její kolegyně Lorenza Izzo coby Santa Muerte.

Jinak ovšem už z pilotu jasně poznáte, že za projektem stojí stejní tvůrci. Po vizuální, hudební, scenáristické i herecké stránce je seriál potěchou pro oko (ucho) diváka. Je zde vidět i stejný vypravěčský přístup, kdy vás první epizoda spíše jen uvede do děje a ta pravá akce přijde později. Všichni si pamatujeme seanci, že?

I samotná detektivní linka příběhu je dostatečně poutavá a třešničkou na dortu je mé první herecké překvapení, a to Nathan Lane coby protřelý detektiv Michener. Role jak vystřižená z klasických detektivních příběhů mu skvěle sedí. No a koho nevidíme hned v další scéně! Můj milovaný Rory Kinnear! Ano, opravdu jsem netušila, že ho (jako jediného z původního castu?) uvidíme znovu. Herecký koncert Roryho Kinneara je vždy dechberoucí a pokud nenajdete jiný důvod pro sledování této série, tento by měl bohatě stačit!

První díl dává tušit, jaká témata budeme sledovat dál, jsem ale opravdu zvědavá, co z nich tvůrci dokáží vytěžit. A do budoucna doufám v trochu víc mysteriózna.

  • atmosféra 30. let
  • scénář
  • herecké výkony
  • nepříliš charismatická hlavní záporačka
  • první díl spíše drama než mysteriózní
80 %
Mé hodnocení
Tempy

Penny Dreadful jsem ze dvou třetin protrpěl nudou a vím, že budu se svým názorem v menšině, ale ten seriál šel udělat líp. Proto jsem čekal od City of Angels osvěžení, trochu jiný pohled na záhrobní mystiku a snad i trochu adaptace už známých kulturních děl.

Žel, nedočkal jsem se. Už jen pilot mě dost postrašil svou délkou (má okolo 70 minut) a že bych po jeho zhlédnutí byl naladěn na sledování dalších epizod, to opravdu nejsem. I když epizoda rychle uteče, v podstatě se v ní nic nestane. Nastaví se několik linek vyprávění, představí se postavy, a to je vše.

Ne že by mě mexický folklor nebral, jen si myslím, že tady celá zápletka se Santa Muerte není úplně šťastně podaná. Kdybych se měl rozhodnout jen podle prvního dílu, dál bych se už nekoukal. Občas jsem měl totiž pocit, že vlastně nejzajímavější dějová linka z celého příběhu je spor Mexičanů s vedením města o stavbu dálnice skrz jejich obydlí.

Celé to totiž připomíná jednu velkou splácaninu – rituální vraždu, stavbu dálnice, Santu Muerte a do toho nacisty. Chápu, že všechno to jsou lákavá témata, ale… když si někdo může v sedmdesátimi­nutovém pilotu dovolit pětiminutovou scénu, ve které jen matka tančí se svým synem na ulici – a to je celý smysl té scény, nepřijde mi, že využil vysílací čas dobře.

  • mexický folklor
  • spor obyvatel a města o dálnici
  • případ se čtyřnásobnou vraždou
  • zbytečně dlouhé
  • nekonzistentní témata
  • nedobře podaný nadpřirozený rozměr
  • ani Natalie Dormer s Rory Kinnearem to moc nezachraňují
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
andromache

andromache

Já se u původního Penny Dreadfull stěží překousala přes pilot, jak strašně jsem se u toho nudila...
před 4 roky
ShedStories

ShedStories

Penny Dreadful mám veľmi rád, ale nebudem porovnávať, pretože je to ako porovnávať jablká s hruškami....
před 4 roky
_karel_

_karel_

Asi nejvíc mi sedí hodnocení Seraphina. Mám z toho pilotu asi stejný (=zklamaný) pocit jako u The...
před 4 roky
Další články k tématu