3. 11. 2020

Novinka pod lupou: Tehran (Kan 11 / Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tehran
Žánr krimi, špionážní, thriller
Stanice Kan 11 (Izrael), dostupné na Apple TV+
Premiéra 22. 6. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Tamar Rabinyan je mladá agentka izraelské tajné služby Mossad, specialistka na hacking a boj ve virtuálním světě. Její první úkol ji vede rovnou do Teheránu, hlavního města hlavního nepřítele Izraele a shodou okolností města, kde se kdysi narodila.

Jejím úkolem je neutralizace íránské protivzdušné obrany, aby mohla následně izraelská letadla bombardovat íránský jaderný reaktor. Izrael chce za každou cenu zabránit íránské snaze vyrobit atomové zbraně. Akce má potenciál ovlivnit dění na celé světě, jenže něco se těžce nepovede a mise selže. Nepřátelští agenti v čele se šéfem vyšetřování Revolučních gard Farazem Kamali se ji a její kolegy snaží za každou cenu vypátrat a k nebezpečí přispívá i sama Tamar, která se zamiluje do místního prodemokratického aktivisty…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Novinka na přání :-) Sice nejde o čerstvý seriál – už si můžete užít všechny díly i s českými titulky na Apple TV+. Každopádně určitě jde o letošní novinku, která stojí za zmínku. Izraelské seriály nejsou v našich končinách až tolik rozšířené, když už, tak diváci sledují jejich cizojazyčné napodobeniny, např. Homeland. Ale originál je prostě jen jeden, což dokazuje i tento kousek.

Sama mám v této tvorbě velké mezery, vlastně jde úplně mimo mě. Tehran byl mým prvním zářezem do izraelské tvorby a přiznám se, že jsem se docela bála, co z toho vznikne. Po pilotu jsem ale hodně spokojená. První díl se mi líbil, nabídl zajímavé postavy – u některých zatím ani nedokážu odhadovat, co s nimi tvůrci zamýšlí dál. Příběh si dokázal získat mou pozornost od začátku do konce a závěr výborně navnadil na další sledování.

K mému příjemnému překvapení mi nevadil ani cizí jazyk, který jsem kromě občasných útržků v amerických seriálech nikdy neslyšela/nev­nímala. Tím, že jsou k dispozici české titulky, je sledování určitě bezproblémové téměř pro každého a původní znění tomu dodává ten správný šmrnc.

V neposlední řadě musím zmínit samotné postavy. Plně souhlasím s tím, co mi psal ARGUS do zpráy, když mi seriál do NPL doporučil. Líbí se mi, že tady nikdo není vykreslený ryze jako klaďas, nebo jako záporák. Postavy jsou komplexní, každá má něco do sebe a není tak jednoduché pro nás diváky, abychom se přiklonili čistě na jednu stranu. Moc dobře to ukazuje, že ať už jste nuceni bojovat za jednu, či za druhou stranu, nedefinuje to na sto procent, kým jste. Všichni to jsou něčí dcery a synové, otcové a matky, manželé a manželky… a každá smrt někoho zasáhne, ať už stojíte na kterékoliv straně.

  • komplexní postavy
  • příběh dokáže udržet v napětí
  • závěr navnadí na další sledování
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
A.R.G.U.S.

A.R.G.U.S.

Díky za lupu :) Seriál už jsem dal komplet a byla to kvalitní podívaná, rozhodně ho mohu doporučit. Ale...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Bohužel, je to jen koukatelný/průměrný špionážní thriler. Od izraelské produkce jsem čekal mnohem víc -...
před 3 roky
Další články k tématu