27. 1. 2020

Novinka pod lupou: Avenue 5 (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Avenue 5
Žánr komedie, sci-fi
Stanice HBO
Premiéra 19. 1. 2020
Vysílání neděle, 22:00
Délka pilotu 29 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává 40 let v budoucnosti. Vesmírný kapitán Ryan Clark se s posádkou luxusní vesmírné lodi Avenue 5 vydává na okružní let vesmírem. Na palubě má stovky pasažérů, kteří v této době tráví své dovolené právě na výletních vesmírných lodích (obdoba současných výletních lodí). Nečekaný sled událostí a technické problémy na palubě však zapříčiní výchylku v kurzu, která znamená, že se loď nedostane domů za plánované tři týdny, nýbrž až za tři roky.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nečekala jsem od toho nic, vlastně jsem se dost bála, co z toho nakonec vznikne. Pilot ale neskutečně překvapil, bavila jsem se královsky a těším se na další díly.

Veep jsem neviděla, takže nevím, jak moc si jsou oba seriály stylově podobné, když pochází od stejných tvůrců. Každopádně mi tento pilot dává naději, že si Veep užiju, až se k němu někdy časem dostanu. Avenue 5 se odehrává na luxusní vesmírné lodi, což se mi líbí. Sama bych někdy chtěla podniknout nějakou tu okružní plavbu na podobných luxusních lodích, i když s tím, jak to mám s časem, a navíc to není úplně levná záležitost… no prozatím tyto plány odkládám na neurčito. Ale když už tam nemůžu být sama, baví mě to alespoň sledovat v seriálech. Tady je sice vesmírná loď místo té klasické, ale uvnitř téměř ani nepoznáte rozdíl.

Vše stojí na postavách, které jsou zde vykresleny parádně. Jejich rozdílné osobnosti jdou perfektně protikladně proti sobě, z čehož následně vznikají výborné hlášky a interakce. Líbil se mi také opakující se vtípek se zpožďováním signálu, který byl vytvořen opravdu solidně, že vás nezačne štvát, ani když se na něj narazí potřetí. Z postav jsem si oblíbila ihned všechny, není tu nikdo kdo by mi lezl na nervy (a nebyl to účel, viz otravná účastnice zájezdu). Pravděpodobně nejlepší je pro mě ten, který má na starost stížnosti hostů, cokoliv vypustil z pusy, to byla solidní perla.

Celkově je pilot plný chytrých a hbitých dialogů a nevtíravých vtipů, které pobaví stokrát víc, než násilně přichystané hlášky doplněné o umělý smích. HBO pro mě přináší příjemné překvapení. Jak komedie této kabelovky většinou jdou mimo mě, tak Avenue 5 se trefuje do černého.
  • postavy a herci
  • prostředí a neokoukaný příběh
  • nenucené, leč podařené vtipy a hlášky
90 %
Mé hodnocení
ragelly

U komedií to je vždycky těžké. Trefit se do vkusu je podle mě mnohem složitější než u dramatu. U mě se Avenue 5 trefila. Sice to není na šampus a rachejtle, ale znáte to pořekadlo o jednookém mezi slepými. Naposledy mě takhle asi nadchlo Orville, které bylo tedy o fous lepší.

V Avenue 5 mi totiž přijde, že tvůrci šetří s vtipy. Nemusí být třeskuté, ale musí jich být spousta a nesmí vznikat hluchá místa. Ta tu bohužel jsou a i když některé situace jsou prostě boží, jak jsou zahnané až do absolutního absurdna, tak je tu spousta ničeho. Jinak to snad ani popsat nejde. Některé jiné věci by to zase chtělo více dávkovat. Judda je podle mě například zbytečně moc.

Rozhodně se to ale řadí mezi ty lepší a produkčně dražší komedie. A je to vidět hned na první pohled. Špičkové obsazení, nákladné kulisy a spousta komparzu. Což samo o sobě seriál povznese. Jen by to chtělo ještě doladit trochu ten scénář.
  • vtipy – od třeskutých až po absurdní
  • správná atmosféra
  • obsazení
  • míň Judda
  • chtělo by to více technických částí
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dr. House jako kapitán výletní vesmírné lodi? Kdo by si tohle mohl nechat ujít? Musím se ale přiznat, že když jsem si četl první popisek ve článku k tomuto seriálu, tak jsem přehlédl slovo komedie. Nechápejte mě špatně, mám rád komedie, ale jen málokterá mi sedne.

Kromě Hugha Laurieho, který je vlastně hlavním důvodem, proč se na tento seriál vůbec dívat, mě v seriálu dost oslovila postava Zacha Woodse, který hraje člena posádky, který se má starat o spokojenost cestujících, ale upřímně řečeno to má docela vy víte kde. Kdo mi jde ale proti srsti je Herman Judd, majitel firmy provozující tyto vesmírné lety, který toto impérium určitě zdědil, protože je tupý jako poleno. Totálně otravné a zbytečné jsou podle mě i scény odehrávající se v řídícím centru.

Po grafické stránce taky seriál nevypadá špatně, efekty jsou slušné, ale co musím vyzdvihnou je model vesmírné lodi Avenue 5, který spojuje elegantní design sekcí pro pasažéry jako vystřižený ze Star Treku: Nové Generace s neuhlazenou, čistě technickou částí jako z Červeného trpaslíka. Tady tuhle kombinaci u vesmírné lodi snad vidím poprvé, jestli se pletu, tak mě opravte, upřímně by mě to zajímalo.
  • Hugh Laurie
  • Zach Woods
  • model lodi
  • postava Herman Judd
  • řídící centrum
70 %
Mé hodnocení
micuda98

Mé první zjištění, tak toto je hlas House v originále, mi jelo v hlavě dost dlouho, ale nijak mi nekazilo sledování pilotu. Pak mě navíc dost zmátlo to, jestli teda Hugh Laurie, vlastně jeho postava, má přízvuk/hraje americkou angličtinu.

Neviděl jsem trailer, žádné promo, četl jen oficiální popis a těšil se, co z toho bude, přitom doufal, že se ze seriálu nevyklube naprostá blbost. Naštěstí se v případě pilotu nic takového nekonalo. Teda na komedii to chvílemi nevypadalo, spíš odvážné drama, hlavě při smrti hned během prvních pár minut a pak při fontáně krve. Toto bych typoval na Netflix, ne HBO, ale proč ne, proti gustu…

Postavy jsou vtipné a fajn, vlastně ne. Zbohatlík je nehorázně otravný, vždy si odkudsi nakráčí, vypadá úplně vymletě, začne se ohánět náhodnými slovy, příšerózní. A Matt, to má být co? Takového otravu potkat v reálném životě, tak teda nevím nevím. Chápu ale, že je to postavené právě na střetu takovýchto postav. Naopak ale kapitán nekapitán je boží, obsazený na výbornou a celkově napsaný úplně úžasně, takže jsem z něj během pilotu celou dobu tak umíral. Myslím, že u něj je to zkrátka sázka na jistotu, že úctyhodné herectví nebude chybět.

Úplně se mi nelíbí záběry ze Země, kamera je taková jako ve Viceprezident(ce), to je úplná katastrofa, postavy tu nemají co nabídnout, jen tedy ten časový posun působí jakžtakž vtipně. Ale jinak bych nechal prostor jen vesmíru, třeba se to v dalších dílech zlepší, jestli se třeba začnou řešit záchranné operace. Ale klidně by to mohlo zůstat i tak, jen mám obavu, že by to sklouzlo k obyčejné komedii s obyčejnými stokrát omílanými problémy, jen zasazené do vesmíru.

Díl uteče, zaujme, zasmějete se a můžete jít dál. Vzhledem k délce je to skvělé k nějaké jiné práci, nebo třeba k jídlu, kdy si pustíte jednu epizodu, neztratíte čas a přitom máte za sebou kousek seriálu. Řekl bych, že to bude ideál na maraton, jen do té doby na to zapomenu.
  • Hugh Laurie
  • zabedněnost lidí
  • uteče
  • záběry ze Země (kamera)
  • otravové
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sandokan555

sandokan555

Ja som sa bavil , teda tak na pohodu, nie je tam nic co by bolo nejake smiesne, ale zase ani nejaky trapny...
před 4 roky
Amickson

Amickson

Dal jsem tomu šanci ještě na druhý díl, ale byl snad ještě horší než první. I scénárista mexických telenovel...
před 4 roky
sandokan555

sandokan555

Ja som skusil druha cast ale iba som ju preklikal ..po tom co najvacsi priestor zase dostala ta pizda co...
před 4 roky
Další články k tématu