28. 2. 2023

Novinka pod lupou: Django (Canal+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Django
Žánr western
Stanice Canal+ (Itálie, Francie)
Premiéra 13. 2. 2023
Vysílání pondělí
Délka pilotu – minut

Kdo?

Tvůrci Leonardo Fasoli, Maddalena Ravagli, Sergio Corbucci
Hrají Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Nicholas Pinnock, Lisa Vicari

O čem to je?

Příběh se odehrává na Divokém západě v 60. a 70. letech 19. století. Sarah a John našli Nový Babylon, město vyvrhelů, které je plné mužů a žen ze všech možných oblastí, ras a tříd. Každý je zde vítán s otevřenou náručí. Django nemůže v noci spát, stále ho trápí vražda rodiny, ke které došlo před osmi lety. Hrdina hledá svou dceru, věří, že mohla zločin přežít. Je v šoku, když ji najde v Novém Babylonu, kde si bude brát Johna. Sarah je nyní dospělá žena a chce, aby její otec odešel – bojí se, že jeho pobyt zde město ohrozí. Django věří, že je město v nebezpečí, a nehodlá svou dceru ztratit podruhé. Moderní převyprávění klasického westernu s moderním a psychologickým zvratem.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ikonický Django se vrací na obrazovky v moderním převyprávění. A pokud se začínáte bát, tak oprávněně. Evropská koprodukce sice neodvádí špatnou práci, ale v některých atributech selhává. Středobodem příběhu je Nový Babylon, jak se píše v popisku, město vyvrhelů různých ras a tříd (ajaj tady zase bude někdo soptit), ale v popředí jsou přeci jen černoši, byť ústřední dvojici tvoří běloška (Sarah) s černochem (John). To by nevadilo, hned na úvod se dočkáme i ikonické rakve, byť její účel je trochu jiný, ale paradoxně s příjezdem Djanga do Babylonu se příběh vydá do vod rodinného drama, kdy zjistí, že je tu jeho dcera Sarah. Flashbacková scéna, kdy jí jako otec učí střílet a to rovnou na naproti běžícího bizona a samozřejmě ho skolí první ranou ( o fantasy se nic nepsalo), působí hodně prvoplánově, jako bitka Djanga v salonu. Naomi Rapace jako Elizabeth pak vnáší prvek zapřisáhlé křesťanky, která masturbaci považuje za hřích. A navíc jí Babylon leží v žaludku. Děj tím pádem vykolíkoval prostor, ve kterém se bude odehrávat boj o moc. Je Vám toto vše povědomé? Ano, 100× provařená omáčka, která se tváří chutně, ale nakonec po ní zůstává pachuť. Děj je tak rozdrobený, nemá konzistenci jako např. 1883 a postavy nejsou vůbec přesvědčivé. Naštěstí seriál drží nad vodou režie a forma, částečně i obsah, který vyvolává zvědavost, kam se to ubere. Po 2 epizodách se domnívám, že klasika by měla zůstat klasikou a Matthias Schoenaerts v roli Djanga není Franco Nero.

  • Režie a westernová forma
  • Moderní převyprávění klasického westernu s moderním a psychologickým zvratem
  • Až moc velká snaha o jiné podání klasiky
  • Sázka na psychologický zvrat asi nevyjde
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_karel_

_karel_

Zkusil jsem to, protože Noomi Rapace. :-) Ale bohužel, westerny, stejně jako komedie, prostě nedávám. Ani...
před 62 týdny
_-0-_

_-0-_

Nezkusil jsem to a nezkusím, stačil trailer, protože Django...
před 62 týdny
Další články k tématu