4. 11. 2023

Novinka pod lupou: Fellow Travelers (Showtime)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fellow Travelers
Žánr romantický, retro, politický
Stanice Showtime
Premiéra 27. 10. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 56 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Matt Bomer, Jonathan Bailey

O čem to je?

Fellow Travelers je milostný příběh a politický thriller, který popisuje nestálý románek dvou velmi odlišných mužů, kteří se setkali ve stínu Washingtonu McCarthyho éry. Hawkins Fuller je pohledný a charismatický muž, který si udržuje finančně výnosnou zákulisní kariéru v politice. Vyhýbá se citovým pletkám, dokud nepotká Tima Laughlina, mladého muže překypujícího idealismem a náboženskou vírou. Jejich milostný vztah začíná právě ve chvíli, kdy Joseph McCarthy a Roy Cohn vyhlašují válku „podvratným živlům a sexuálním deviantům“ a zahajují tak jedno z nejtemnějších období amerických dějin 20. století. V průběhu čtyř desetiletí se Hawk a Tim setkávají během protestů proti válce ve Vietnamu v 60. letech 20. století, v době drogového hédonismu na diskotékách v 70. letech a krize AIDS v 80. letech, přičemž čelí překážkám ve světě i sami v sobě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

No, tak já vám nevím. Asi jsem mohla čekat, že na Showtime dostanu 50 % nějakého příběhového vývoje a 50 % sexu. Ale i tak mě to docela odrovnalo. Myslela jsem, že si postavy budou budovat nějaké pouto. Místo toho to ale vypadalo jen jako ukázka toho, že se Showtime opravdu nebojí ukazovat i drsné sexuální scény.

Na druhou stranu je to podle románu, tak co já vím, třeba v něm je taky tolik souloží, místo aby se příběh někam posunoval. I když… o to by ani tak nešlo, nějaký příběhový vývoj tady byl taky. Ale přes tu přemíru sexu jsem se na něj nedokázala ani tolik soustředit a z toho, co mi utkvělo v hlavě, mě to zase až tak moc nezaujalo. Resp. jo, dobrý, určitě si pustím i další díly, ale když jsem viděla Mattíka, tak nějak jsem čekala nějakou velkou pecku, která se ale pro mě nekonala.

Líbilo se mi prolínání scén z minulosti a přítomnosti, ale mnohem víc mě zaujala linka v přítomnosti, ta byla alespoň poklidnější, i když jsme z ní zatím až tolik neviděli.

  • herecké obsazení
  • střídání minulosti a přítomnosti
  • opravdu až moc sexu
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Co si budeme nalhávat, hned jak jsme se dozvěděli obsazení, tak bylo jasné, že tento seriál půjde do mého watchlistu. Jak se říká, mohl bych sledovat Matta Bomera číst telefonní seznam a byl bych šťastný. Ale že se mi pilot až takhle trefí do noty, to jsem, přiznám se, nečekal.
Knihu jsem (zatím) nečetl a popis seriálu jsem bral s rezervou jako něco, co by se mohlo povést, ale také nemuselo. Z traileru jsem také nebyl úplně na větvi a zpětně viděno bych řekl, že seriálu nedělá moc dobrou službu. Vzbudil ve mně totiž dojem, že dějově to celé půjde ráz na ráz a do toho nám hodí pár sladkých scén, aby se neřeklo. Boy, was I wrong… 😅
Je zvykem, že na pomalé tempo u většiny seriálů spíše nadáváme, ale sem se vysloveně hodí a jsem opravdu rád, že děj neutíká tak překotně, jak by se z traileru mohlo zdát. Zároveň ale nejde o žádnou zívačku. Díky prolínání dvou časových linií nepůsobí pilot monotónně, i když má více než hodinovou stopáž. Dalším velkým plusem tohoto projektu jsou samozřejmě herci, a to nejen ti dva v hlavních rolích, kteří hrají snad každým centimetrem tváře, ale i všichni, kdo jim sekundují, zvláště bych vypíchl Erin Neufer coby Mary Johnson, té jsem visel na rtech, kdykoli se objevila na scéně. Jediná drobnost, která mi na obsazení trochu vadí, je, že Baileymu v pětatřiceti už úplně nevěřím to mládí, které má (asi – nikde jsem nenašel přesný věk Tima) v kontrastu k Bomerovi představovat. Jasně, druhá věc je, že Bomer prostě vyhrál genovou loterii a bude vypadat dobře do smrti. V tomto ohledu mi přišlo poměrně vtipné a vhodné, že ho pro scény z osmdesátých let „nezestařili“ přespříliš, protože se s vámi vsadím, že on bude za nějakých 15 let vypadat přesně takhle. Baileymu sice dost pomáhají ty brýle, ale ten efekt Clark/Kal-El je tu tak silný, že jakmile je sundá, tak mi to trochu kazí iluzi. To je však opravdu jen detail, který jsem si téměř vycucal z prstu, abych kritizoval alespoň něco. 😀
Když jsem si kvůli Lupě pouštěl pilot podruhé a měl jsem prostor více se soustředit i na něco jiného než jen na samotný příběh a celkem velké množství vedlejších postav, uvědomil jsem si, jak skvělý je tento seriál po vizuální stránce. Barvy, pohyb kamery, stíny… vše dotažené do detailu a posouvající příběh vpřed. Pokud bychom dělili seriály na „žehlicí“ a „koukací“, tak tohle je stoprocentně ta druhá kategorie. O velice zdařilé hudbě ani nemluvě. Tohle je zkrátka filmový zážitek se vším všudy, jen ho tentokrát najdeme v televizi. Zcela souhlasím s textem, ve kterém autor (v souvislosti s uvedením Fellow Travelers) psal, že je skvělé vidět, že jsme se konečně posunuli do fáze, kdy queer příběhy nemusí být jen „béčkové“ filmy a seriály, na které někdo blahosklonně uvolnil nějaké ty drobné z rozpočtu, aby se neřeklo, ale že mohou mít srovnatelnou, ne-li lepší produkci než mainstream. Protože proč ne, že?
A když už si teď můžu být jistý, že někteří zdejší uživatelé právě přestali číst a s pěnou u úst píší dolů rozhořčený komentář, pojďme se přesunout k intimním scénám. Kdo mě zná, tak ví, že už jsem viděl leccos a že nejsem žádný asketa, ale musím přiznat, že i mně tady trochu spadla brada. 😅 Ten rating TV-MA to nemá pro srandu králíkům a pokud nežijete jako poustevník na samotě u lesa, pravděpodobně budete v určitých chvílích nuceni hbitě skočit po ovladači a stáhnout hlasitost, abyste nevytvářeli dojem, že koukáte na něco úplně jiného než na retro politický thriller…
No a tím se dostávám k něčemu, co by přeci jen mohlo některé diváky odradit – ano, přes všechno výše napsané je to pořád (ne)„jen“ historické politické drama, které pro plnohodnotný zážitek ze sledování od diváka očekává určitou znalost historického kontextu a dostatečnou pozornost. Pokud toto není váš šálek čaje, měli byste asi dát šanci něčemu jinému. A pokud jste si mysleli, že tohle není pro vás, a přesto vás Fellow Travelers oslovili, skvěle! Určitě si to zaslouží.

  • Matt Bomer & Jonathan Bailey
  • mix žánrů
  • tempo
  • obsazení vedlejších rolí
  • práce s kamerou, světlem a barvami
  • TV-MA
  • jedno oko nezůstane suché
  • musí vás bavit politická dramata
  • předvídatelnost hlavní zápletky daná historickými okolnostmi
90 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
andromache

andromache

Ono asi někdy i záleží na tom, jaký je to sex že :D. Třeba gay sexu by na mě i ty tři minuty byly...
před 27 týdny
lenochod6

lenochod6

Jako upřímně tady mě neláká ani tak děj, jako dva hlavní herci, kteří jsou oba dva jedni z mých...
před 27 týdny
rebeccacarf

rebeccacarf

Tak po Ragelly recenzi jsem toho sexu fakt čekala víc... Jinak se mi seriál zatím hodně líbí, ale mám...
před 25 týdny
Další články k tématu