20. 11. 2023

Novinka pod lupou: NCIS: Sydney (Paramount+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název NCIS: Sydney
Žánr krimi
Stanice Paramount+ (CBS)
Premiéra 10. 11. 2023 (14. 11. 2023)
Vysílání pátek (úterý)
Délka pilotu 43 minut

O čem to je?

Po záhadných událostech při ceremonii se do Sydney přesunují dva zvláštní agenti NCIS Michelle Mackey a DeShawn Jackson, aby tu za pomoci Jima „JD“ Dempseyho a Evie Cooper z AFP případ uzavřeli. Když se ukáže, že jde o mnohem rozsáhlejší problém a vyšetřování není zdaleka u konce, k nelibosti obou stran se NCIS do Sydney přesunuje na delší čas a v provizorní pobočce pokračují s AFP ve vyšetřování i dalších zločinů spojených s mariňáky USA.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Svět NCIS nebo chcete-li Bellisario-verse (+ Lenkov-verse) se nám opět rozrostl o další kousek a tentokrát jde o mezinárodní podívanou. Při oznámení seriálu před rokem a půl jsem byl docela nadšený, před pěti měsíci jsem po oznámení obsazení a vydání prvních fotek byl naopak zklamaný, takže do samotného pilotu jsem radši šel bez očekávání. A musím říct, že vlastně tyto dvě zmíněné nálady nebo tyto pohledy tak nějak přetrvali i po pilotu.

Od začátku sledování jsem měl pocit, že se konečně NCIS posunulo do současnosti, cítím z toho ten moderní tón, dostali jsme se za rok 2020 a já jsem z toho nadšený. Působí to svěže, moderně a v tomto ohledu mám prostě dobrý pocit. S každým dalším seriálem z tohoto světa se těším na znělku a přechody mezi koncem aktuální scény a koncem nadcházející pasáže. Ohledně hudby, tvůrci se rozhodli jít docela na jistotu a vzali existující NCIS Theme, příjemně si ho modifikovali a naservírovali nám ho (toto třeba nedokážu odpustit Hawaiʻi). Snad to jen působí trochu moc dlouhým dojmem, když už čekáte, až díl bude pokračovat. A přechody? Ty jsou taky docela fajn, nejblíž mají asi k LA a taky jdou relativně s dobou.

A teď k epizodě jako takové. Trochu zklamáním bylo, že se tu tlačí na pilu a dělá se z toho v jistém ohledu až moc akčňák. Mám za sebou první díl a už mám pocit, že jedeme na vlně New Orleans, kde se příběhově všechno přehání a tvůrcům zapomněli říct, že méně je někdy více. U té podobnosti s New Orleans ještě zůstanu. Něco z toho tu na mě dýchá i atmosférou. Je to takové uvolněnější, živelné, rytmické, jestli chápete jak to myslím. Zároveň je sem vnesen prvek neexistence pobočky NCIS, takže celkově stojíme před něčím úplně novým, ale zároveň je tu taková známá atmosféra.

Na postavy jsem se rozhodně ještě nenaladil, pokud bych ve sledování pokračoval, ještě to určitě bude chtít čas. Je tu mix různých postojů, životních příběhů, ale zase je tu i něco známého, takový osvědčený koncept, jen si nejsem úplně jistý, jestli by nebylo lepší se od něj odstřihnout a v Sydney si jít vlastní cestou. Dalším mixem jsou angličtiny, to trochu uklidnilo mou obavu z Austrálie, protože tady je fakt všechno možné.

Už během pilotu jsme se dočkali slibovaných narážek a obecně Easter Eggs, kdy minimálně jeden slibuje možné propojení se snad nejvýznamnější postavou ve světě NCIS. Seriál má určitě potenciál, zatím ho ale sráží scénář, předvídatelnost a ne každému může vyhovovat příběh natažený přes celou sérii (kdy tady je to na něm vlastně postavené snad víc, než ve kterékoli sérii NCIS/NCIS: LA/NCIS: NO/NCIS: Hawaiʻi). Takže za scénář jdou u mě procenta dolů.

  • nové prostředí
  • atmosféra
  • jiné pojetí
  • ohrané charaktery
  • předvídatelné
  • moc přitažené za vlasy (na styl NCIS: NO)
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Prozatím nejsem políbená žádnou odnoží NCIS ani původním seriálem, takže nemám moc s čím srovnávat. Každopádně ta scéna v helikoptéře byla trošku přes čáru ne? Pochybuju, že takhle reálně funguje pronásledování zločinců. Na druhou stranu, co já vím, nikdy jsem nebyla ani v pozici vyšetřovatelů, ani v pozici pachatelů, tak třeba se to fakt děje, i když je to pro mě čistá utopie.

Samotný případ nic moc. Nevím, jestli to má být na více epizod, nebo už se to jakoby uzavřelo, ale ani jedno mi k tomu případu moc nesedí. Mnohem raději bych viděla něco klasičtějšího, jak bývaly případy třeba v JAG, kde máme jasnou oběť, pachatele i motiv bez nějakých postranních konspiračních zápletek.

Ale jakože jo. Postavy jsou v pohodě, akce tady taky bylo spousta, takže v tomto ohledu si nestěžuju. Ale doufám, že původní seriál mě bude bavit víc.

  • v pohodě postavy
  • spousta akce
  • asi to není moc reálné, že?
  • nic moc případ
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
andromache

andromache

Asi takhle: Původním NCISu nemůžu příjít na jméno (i když se tam charaktery už obměnili a dokonce mají...
před 24 týdny
Další články k tématu