9. 3. 2023

Novinka pod lupou: Daisy Jones & The Six (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Daisy Jones & The Six
Žánr hudební, retro, minisérie
Stanice Prime Video
Premiéra 3. 3. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 48 minut

O čem to je?

Retro minisérie se odehrává v 70. letech a sleduje dechberoucí vzestup a o to drsnější pád uznávané a oblíbené fiktivní rockové skupiny. Podle stejnojmenného románu Taylor Jenkins Reidové.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Byla jsem zvědavá, jak se chopí adaptace této knihy, okolo které byl obrovský hype (za mě docela zbytečný) a která je vyprávěna prostřednictvím interview. Kdo četl knihu, zjistí, že je tady udělaných dost změn. Kdo knihu nečetl, je ve značné výhodě a já vám závidím. V takovém případě bych si to taky mnohem více užívala.

Vyprávění formou interview je zachováno, přestože časový skok je pouze 20 let (což chápu, že je z ekonomických důvodů, aby nemuseli herce moc předělávat). Obsazení se celkově povedlo, Sam Claflin je král hraných adaptací knih, skvělá je Suki Waterhouse jako Karen a i Riley Keough, která je mi osobně velmi nesympatická, byla obsazená právem. Daisy bych totiž taky z fleku nakopala.

Vizuálně je to nádhera, ALE… nechápu, proč to celé má mnohem, mnohem míň “sex, drogy a rock and roll” vibe, který to mít má. Dále mi přijde, že neuchopili Daisy tak, jak měli, a udělali z ní jiný charakter. Kde je ta chaotická, sebestředná, věčně sjetá Daisy? Tahle působí pohodářsky a spořádaně. Jako že ví, co dělá. A ačkoliv se jedná o fiktivní kapelu (a z The Six udělali de facto The Five a ještě si to tak nudně okecali), štve mě, že se nedrželi původních knižních písní a textů. Protože když už existují a mají pro příběh smysl, proč to měnit? Hudba jinak dobrý, hlavně teda ta nepůvodní (proti té původní jsem moc zaujatá).

Nakonec to (pro mě) nejhorší. Mám pocit, že tam pravděpodobně vytváří umělý milostný trojúhelník (Billy x Camila x Daisy). Je pravda, že Camila je nejlepší a že si ji Billy ani smykem nezaslouží, každopádně O TOM TEN PŘÍBĚH NEMÁ BÝT. Jestli to takhle opravdu bude (a nedejbože změní konec), tak tomu procenta ještě rapidně uberu.

  • obsazení velká paráda
  • vizuální zážitek
  • neznat předlohu, asi bych byla spokojená
  • celkově jinačí vibe, než který jsem očekávala
  • to, co udělali z Daisy
  • obrovské minus, pakliže tam vytvoří ten trojúhelník
  • prostě moc změn a ne k lepšímu (avšak nic z toho nečtenáře vůbec neovlivní :D)
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Seriál o jedné z neúspěšnějších rockových kapel světa 70. let minulého století? Hned na úvod je třeba říct, že jde o fikci, ale příběh, který nám tvůrci připravili, se inspiruje reálnou dobou. Vše vychází z uznávané a oceněné stejnojmenné knihy Daisy Jones & The Six (Goodreads Choice Awards Best Historical Fiction). Je to především o době a osobních dramatech členů kapely, kde prim hrají Billy Dunne a Daisy Jones. Celý příběh je vlastně modelací doby, kdy takových kapel a s tím spojených zážitků ve stylu sex, drogy a rock'n'roll, houfně přibývalo. Spousta těchto mladých lidí se ale neumělo správně orientovat a mnohdy na svá rozhodnutí dopláceli, vždyť byli ještě „děti“, jak zazní z úst Camily. Což je jedno z varování, platné dodnes. Forma vyprávění je takový hraný dokument a písničky byli k seriálu extra vytvořeny (vyšlo album Aurora), což má podtrhnout autentičnost a musím režii pochválit za zvolené vsuvky, kdy jednotliví protagonisté v jedné, dvou krátkých větách komentují, co se stane, či stalo, což se stává významnou podporou dramatizace děje. Samozřejmě jsou již starší a to vyznění je ve stylu „kdybych to byl věděl“. Někdy pak stačí jen zoufalý pohled na kameru. To vše se děje spíše osobitějším přístupem k postavám, žádná velká divočina se nekoná, to, že se Billy dostal do problému s drogami neopakuje režie několikanásobně. Ne, stačí jedno šňupnutí, pak jeho vystoupení na koncertě a šup, už se veze do léčebny, děj má pak čas sledovat dopad na ty ostatní. Dobová stylizace je naprosto skvělá, repliky kytar a vlastně všech nástrojů jsou věrné, chování postav naprosto uvěřitelné, nakonec u jednoho songu mi hned do hlavy vlítla vzpomínka na Fleetwood Mac. Někomu ale může vadit, že celková atmosféra je trochu méně rocková, poklidná. Jestliže kniha dostala ocenění za nejlepší historickou fikci, tak seriál má k tomu po 3 epizodách nakročeno taky.

  • Herci
  • Dramatizace
  • Dobová přesnost
  • Jde o fiktivní kapelu
  • Méně rocková atmosféra
80 %
Mé hodnocení
richardK

Na seriál jsem byla hodně zvědavá a musím říct, že pilot rozhodně nezklamal. Mám ráda podobné filmová/seriálová životopisná dramata, která se točí okolo hudebních osobností. Vůbec nevadí, že tohle je fiktivní kapela, celé to vypadá hodně dobře.

Obsazení se povedlo na výbornou. Střídání flashbacků a dokumentárních promluv do kamery je pěkně vyvážené a přirozené, nepůsobí jako pěst na oko. Ale hlavně ta hudba! Hitovky ze 70. let tady zní v podstatě v každé scéně, občas je prostřídají originální songy. Prime Video má super funkci, že vidíte, kteří herci v dané scéně jsou a taky to napíše, jaká písnička zrovna hraje, takže během sledování jsem toho hodně využívala a koukala se, na co se vlastně dívám a co poslouchám. Písničky tady perfektně dokreslují dobu i celou atmosféru seriálu.

Na to, že jde o nenápadný kousek, o kterém není nikde moc slyšet, se tato minisérie opravdu povedla. I když jde o fiktivní kapelu, myslím, že si sledování užijí nejen milovníci hudebních dramat, ale i ti, kteří obecně hudební seriály nevyhledávají, ale rádi poslouchají staré dobré hitovky ze sedmdesátek.

  • obsazení
  • hudba
  • střídání rozhovorů a flashbacků
  • atmosféra
  • je to uzavřená minisérie
90 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Tulrika

Tulrika

Knihu Daisy Jones & The Six jsem četla a zase tak nadšená jsem z ní nebyla. Seriál má určité kouzlo...
před 61 týdny
Další články k tématu