20. 2. 2023

Novinka pod lupou: Lidia Poët (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Lidia Poët (Právo podle Lidie Poët)
Žánr krimi, historický, právnický
Stanice Netflix (Itálie)
Premiéra 15. 2. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 52 minut

Kdo?

Tvůrci Guido Iuculano, Davide Orsini
Hrají Matilda De Angelis, Eduardo Scarpetta, Pier Luigi Pasino

O čem to je?

Lidia Poët vyšetřuje vraždy a pere se za to, aby směla pracovat jako advokátka. Napínavé dobové drama podle skutečného příběhu první italské právničky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Příběh první italské právničky z konce 19. století,si nemohu nechat ujít, ale po pilotu konstatuji, že to mohlo jít lépe. S Lidiou se seznamujeme v době, kdy již provádí právnickou praxi a po městě se šušká, že je levná a dobrá, no hlavně levná. A tak se k ní dostane její první případ vraždy a na něm okusí, jak je svět (a překvapivě i ten právní) zaostalý (svět mužů). Slzičky se derou do tváře, ale odhodlání je větší a tak se Lidia pouští se svým bratrem do vyšetřování a obhajobu nechá na něm. Jenže zpracování příběhu je dost tuctové, režie nijak neuchvátí, napětí tu není. Nejvíce to jiskří v kontrastu Lidie žena vs muži, jenže drama se vlastně nekoná a nechápu tvůrce, proč se mu dost vyhýbají, vždyť se stala slavnou právě proto, že byla ze seznamu advokátů soudem vyškrtnuta (je možné, že to bude rezonovat v dalších epizodách, kauza se nakonec táhla do jejího věku 65 let). Místo toho je tu snaha přinést spíše odlehčenou kriminálku (každá epizoda má vlastní případ), což mi trochu vadí. Zato musím pochválit dobové reálie a kostýmy, které jsou na úrovni, herci své role zvládají. Po první epizodě mohu konstatovat, že jde o příjemnou podívanou, ale čekal jsem více.

  • Dobové reálie
  • Kostýmy
  • Podle skutečnosti
  • Více se řeší kriminální případy
  • Děj mohl být dramatičtější
  • Zpracování příběhu spíše tuctové
60 %
Mé hodnocení
richardK

Seriál mi hodně připomněl lehce feministické kousky, např. Alienist nebo Miss Scarlet and the Duke. Je to ten podobný nádech nezávislých a sebevědomých žen, které mají jedinou nevýhodu – narodily se ve špatné době.

Hrdinka je moc sympatická. Výběr hlavní představitelky dopadl opravdu parádně, sedla mi sem jako prdel na hrnec a užila jsem si ji v každé scéně. Líbí se mi i scénář, který sice je celkově jednoduchý, ale na odpočinkové zabavení bohatě stačí. Za mě tedy spokojenost, na to, že historické kousky tolik nevyhledávám, tak tady jsem se bavila dobře a určitě seriál ve watchlistu nechám.

  • sympatická hrdinka
  • perfektní seriál na odreagování
  • jednoduchý případ
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Příběh o determinované ženské právničce v době, kdy žena sama nemá právo v podstatě na nic, je a zároveň není přesně něco pro mě. Hlavní hrdinka byla skvělá jak obsazením, tak charakterově. Neskutečně mě bavilo její nasazení, nadšení pro věc a vynalézavost. Naopak to, jak se k ní společnost chovala, bylo neskutečně nervydrásající. Šíleně jsem chtěla u sledování někoho praštit, a to silně a opakovaně.

Jacopo, bratr manželky jejího bratra, ze kterého mimochodem tvoří její romantický protějšek, což je sice zcela legální, ale ne úplně ideální, mi přišel nějaký podezřelý a jsem si jistá, že jim ještě způsobí jakési trable. Případ, jež se řeší v první epizodě, byl takový jednodušší, odpovídající době, ve které se děj odehrává. Prostředí Itálie 19. století se mimochodem velice povedlo, a zejména kostýmy jsou jedním slovem nádhera! Podívat se dál mám v plánu, tak uvidíme, co se z toho ještě vyklube.

  • sympatická hlavní hrdinka
  • esteticky skvělá podívaná na italské prostředí 19. století
  • kostýmy
  • mám u toho fakt velké nervy na svět
  • případy nebudou zrovna nejzapeklitější
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Petyer

Petyer

Po vzhliadnuti vsetkych 6 casti hodnotim 70% teda taky lepsi priemer, sympaticke postavy, nenarocny dej ci...
před 63 týdny
Další články k tématu