16. 2. 2023

Novinka pod lupou: Docent (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Docent
Žánr drama, minisérie, krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 5. 2. 2023
Vysílání neděle
Délka pilotu 60 minut

O čem to je?

Třídílná minisérie z kriminalistického prostředí hlavního města Prahy pojednává o zdánlivě nesourodé dvojici policistů, kteří se náhodnými okolnostmi stanou součástí policejního týmu vyšetřovatelů vražd. Jejich diametrální životní postoj, vyšetřovací metody i osobní esprit se zpočátku zcela míjejí. Postupně je jejich jinakost dovede k rozkrytí motivu a odhalení pachatele dosud nevyřešených vražd a k překvapivé spojitosti se současným případem, který řeší jejich ostřílení kolegové. Série je plná napětí, důvtipného, ale přesto srozumitelného uvažování hlavních hrdinů i laskavého vtipu. Případ, kterým se v minisérii kriminalisté zabývají, je fiktivní, ale autoři Josef Mareš a Jan Malinda při jeho psaní čerpali z bohatých zkušeností a praxe Josefa Mareše, který dlouhá léta úspěšně vedl pražskou mordpartu. Ústřední postavou projektu je docent Stehlík v podání Ivana Trojana, jenž se specializuje na psychologické profilování pachatelů, které se stane klíčovým vodítkem k dopadení vraha.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Přiznám se, že jako na většinu věcí z české tvorby, ani na Docenta jsem se nějak extra netěšila. O to příjemněji jsem byla překvapená z výsledku. Pilot mě opravdu bavil, jsem zvědavá, co bude v dalších dílech. První díl skončil tak nějak otevřeně (alespoň mi to tak přišlo), takže by mě zajímalo, jestli budou všechny tři díly provázané, nebo to skončilo takhle utnutě schválně a příště bude zase úplně něco jiného.

Herci odvádí solidní výkony. Nejdéle jsem si musela zvykat na mladou hrdinku, která tam na každého jen štěkala, což mi úplně nesedělo. Na druhou strnau, to chování některých pracovníků vůči ní a docentovi hraničí s šikanou na pracovišti. Zase jednou jsem byla ráda, že můžu pracovat z domu a nemusím žádné podobné vztahy/nevzta­hy řešit.

Pilot mi utekl rychle a jak českou tvorbu běžně nesleduju, tak tady se na ty další dva díly ráda podívám.

  • zajímavé případy
  • výlev kapitána hraničící s komedií byl k nezaplacení
  • dokázala jsem se ponořit do příběhu
  • na hlavní hrdinku si budu muset dlouze zvykat
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Prý to strhalo všechny rekordy sledovanosti, co ČT měla. Se nedivím. Je to poprvé, kdy jsou Vetchý s Trojanem na obrazovce. A i když Trojan už začíná trochu vypadat jako Svěrák a Vetchý si jen zopakoval svoji roli šéfa kriminálky, tak je vidět, že to jsou prostě herci první kategorie, kteří prostě umí. I Tereza Ramba skvěle sekunduje a svoji přidrzlou protekční dcerku hraje výborně. Ale nesmím zapomínat ani na další, kteří v seriálu vystupují a je vidět, že co se týče obsazení, tak se ČT musela plácnout pěkně přes kapsu.

Ovšem asi nezbylo na scenáristy. Není to tak zlé, jen jsem si chtěl použít tuhle frázi, ale přeci jen několik důrazných výtek mám. Opakovaný vtip není vtipem a už u Stínů v mlze si všichni dělali legraci z dějového zvratu s vyhledáváním obrázků na internetu. A oni to drze použijí znovu. Další věc, která by člověku otevřela kudlu v kapse je přezkoušení mladé detektivky u docenta v kanceláři. Otázky, na které zvládne odpovědět kdejaká důchodkyně, které viděla CSI jen zběžně, když přepínala mezi stanicemi, zatímco čekala, až skončí v Ulici reklamy se policistce s praxí nedaří zodpovědět ani s nápovědou. Jestli to měla být podobně komická vložka jako číslo kanceláře 007, tak se to sem moc nehodilo. Podobně jsou na tom další detektivní klišé, jako zhulenec s dredy, smrdící bezdomovci boty a další a další neduhy.

Takže jediné, co na ději stojí za to, je celkový případ, který jsme ovšem nedostali celý a evidentně je naplánován na celé tři epizody minisérie, takže je předčasné ho nějak hodnotit. Celkově to tedy není žádný zázrak (aby si zasloužil lámat rekordy), ale není to ani propadák. Jsou to v podstatě takové další Případy prvního oddělení, což by mohlo vzhledem k Vetchého roli fungovat i jako spin-off. Bohužel to ale ani nevybočuje z řady kriminálek, které jsme měli v poslední době možnost vidět.

  • chtělo by to více interakcí Vetchého s Trojanem
  • celkově bohaté obsazení
  • postupné rozplétání případu
  • nic, co by tu už stokrát nebylo
  • rádoby vtipy, co sem nepatří
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
misiacik0308

misiacik0308

Tiež nie som až taký veľký fanúšik seriálov z ČR, aj keď úprimne musím povedať, že oproti slovenskej...
před 65 týdny
Fruiko

Fruiko

Trojan tam bude oplendat a najde ji. To je jasný. :-D
před 64 týdny
misiacik0308

misiacik0308

Tak to je jasné. Preto tie žuvačky tam sú, a je evidentne, že o zohrá hlavnu úlohu pri jej najdení....
před 64 týdny
Další články k tématu