2. 5. 2023

Novinka pod lupou: Citadel (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Citadel
Žánr akční, thriller, špionážní
Stanice Prime Video
Premiéra 28. 4. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 42 minut

O čem to je?

Před osmi lety byla nezávislá globální špionážní agentura Citadela zničena novým syndikátem Manticore. Elitní agenti Mason Kane a Nadia Sinhová jen o vlásek unikli smrti, ale přišli o své vzpomínky. O osm let později požádá Masonův bývalý kolega Bernard Orlick o pomoc, aby zabránil Manticoru nastolit nový světový řád.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Celou dobu jsem se nemohla ubránit pocitu, jako bych to už někdy viděla. Asi tak v každé akční a špionážní romanťárně, která kdy existovala. Navíc přijde to jenom mně, nebo se s nimi letos roztrhl pytel?

Kdo nějaké mé názory zná, tak ví, že vyprávění retrospektivně, ve více rovinách a jakékoliv flashbacky/flashfor­wardy miluju, ale odkrývání děje v tomhle mě z nějakého důvodu nebavilo. Pozitivní byla délka, 40 minut je pohodička, která rychle utekla, a Stanley Tucci, jež je doslova to nejlepší na celém seriálu. Scény s ním a Richardem na konci epizody razantně vylepšily můj celkový dojem z ní.

Ovšem na to, jak obyčejně Richarda Maddena můžu, tak tady si nejsem jistá. Dali mu takovou tu umělou “náhradní” rodinu, ke které by za těch 8 let měl mít vybudovaný hluboký vztah, jenže vy jste nic z toho budování neviděli, takže vám jsou úplně fuk, a on se sice tváří a tvářit bude, aby se neřeklo, jakože jemu ne, ale vy z něj stejně cítíte, že mu to jedno je, a víte, kde (s kým) skončí. Blbě zahrané, blbě napsané, obojí? Tohle klišé nesnáším.

S Priyankou Chopra Jonas mám střídavý love-hate vztah. V něčem mi sedne, v něčem mě irituje a tady to zrovna bohužel cítím na ten hate. Pilot jako celek zívačka, očividně největší část rozpočtu šla na plat hercům. Ale tuším (doufám), že bratři Russo neprodukují kravinu a že by se v dalších dílech příběh mohl hnout zajímavějším směrem, takže tomu ještě dám šanci.

  • Stanley Tucci
  • špionážní tematika
  • Richard a Priyanka
  • nic, co byste ještě neviděli
  • klišé náhradní rodiny
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tady budu v názoru po 2 epizodách stručnější, protože Citadel je jak kompilace scén z různých jiných, akčně konspiračních seriálů a filmů, které svazuje dohromady téma o dvou soupeřících stranách. Totéž platí pro dialogy, hlavně u Nadiy, která ve snaze být cool působí někdy jak plastiková panenka. Konspirační příběh je hůře vymyšlený, byť má lepší „vzhled“. Hold někdy efekty mají přednost před poutavým a napínavým podáním i takový The Night Agent to zvládá lépe, neřkuli Rabbit Hole. Solidní jsou bojové scény, které jsou především dobře nastříhané, že i Priyanka Chopra vypadá, jak nejlepší vrahoun, co kdy žil, jenže to není poklona. A vizuál, ano peníze jsou znát. Pokud chcete vypnout a dívat se na hodně akční seriál, pak Citadel je to pravé ořechové, tempo překonává i Kobru 11. Zápletka není nijak náročná na pochopení a je spíše tuctová. Abych pravdu řekl, souboj dvou agentur mně vlastně moc nezajímá, když Citadel je v podstatě už zlikvidována (tisíce jejích agentů po celém světě, což se dozvíme jen slovně) a Mantikora se prezentuje dvěma bratry a „nějakou“ paní. Prozatím to je spíše zklamání.

  • Dobře nastříhané bojové scény
  • Vizuál
  • Akční tempo
  • Děj je jak kompilace scén z jiných seriálů či filmů
  • Konspirační příběh je odsunut na vedlejší kolej
60 %
Mé hodnocení
richardK

Jeden z nejočekávanějších seriálů tohoto týdne nezklamal. Pilot byl plný akce, svůdnosti, konspirací, prostě perfektní podívaná, kterou sice nemůžete brát vážně, ale jako odreagovačka funguje na výbornou.

Hned úvodní scéna ve vlaku mě bavila hodně. Kromě akce nechyběly ani flirtovné sarkastické poznámky, které při sledování dobře pobavily. Skok v čase jsem nečekala, ale do příběhu se hodil. První díl byl spíš takový seznamovací, jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál a kde je konec hlavní hrdince.

Rozhodně od seriálu nečekám žádné velké zázraky, moře inovace nebo oscarové herecké výkony. Ale myslím, že dokáže perfektně splnit to, k čemu je určený – pobavit své diváky.

  • sympatické postavy
  • úvodní akční scéna
  • skok v čase
  • ideální pro maraton
  • pro někoho to může být jen hloupá akčňárna bez inovací
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu