9. 1. 2024

Novinka pod lupou: Berlín (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Berlín
Žánr drama, krimi, akční
Stanice Netflix (Španělsko)
Premiéra 29. 12. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 47 minut

O čem to je?

Tento seriál je tzv. prequel. Chronologicky se odehrává před původním seriálem La Casa de Papel (Papírový dům). Existují jen dvě věci, které změní špatný den ve skvělý: láska a výplata v hodnotě milionů. A právě tohle je důležité pro Berlína alias Andrése de Fonollosu v jeho zlatých časech. V době, kdy ještě nemá tušení o své nemoci, začíná v Paříži připravovat jednu ze svých nejneobvyklejších loupeží – chce nechat drahokamy v hodnotě 44 milionů zmizet jako při nějakém kouzelnickém triku. Aby to dokázal, požádá o pomoc jeden ze tří gangů, se kterými dříve pracoval.

Trailer

A jaký je náš ortel?

původní seriál mě uchvátil v plném proudu (někdy po ohlášení třetí série) a jako jeden z mála mě přiměl sledovat seriál v době jeho největší slávy. Což, pokud mě alespoň trochu znáte, víte, že moc často nedělám. A tak jsem si nemohl odpustit ani jeho prequel.

Hudba je dobrá, není sice nejlepší seriálová potažmo filmová hudba, jakou jsem kdy slyšel, ale jistě ustojí mnohé.

Berlín je charismatičtější než kdy dříve. Asi za to může prozatímní nevědomost o jeho nemoci, ale užívám si každé scény, kterou si většinou krade pro sebe. Jen mě trochu mrzí, že není vyobrazen jako megalomanský psychopat jako v původním seriálu. Sice tu máme nějaké náznaky psychopatických sklonů, avšak vypadá, že se tvůrci seriálu rozhodli tuto oblíbenou postavu více polidštit a přiblížit ji tak divákům. Myslím ale, že ztotožňování se s Berlínem není to, co diváci chtěli. Přece jen se děj odehrává několik let před tisknutím peněz ve španělské národní bance, a tak doufám, že se pletu a uvidíme jeho vývoj v psychopata.

Ostatní postavy se teprve rozkoukávají, ale je mezi nimi patrná dobrá chemie, takže se těším, až se o Berlínově týmu dozvíme více.

Plán loupeže je prezentován jako mistrovsky promyšlený. Zatím se ale ta promyšlenost moc neobjevuje a zloději jsou spíše oddáni náhodě. Loupež také vypadá mnohem jednodušeji než v původním seriálu, to ale nemusí být nutně na škodu, navíc jsem ochotný to tvůrcům odpustit, protože pařížské katakomby jsou něco, co mě bude vždycky bavit a zajímat. Nejvíc mi ale vadí, jakým směrem seriál bude nejspíše směřovat. Berlín se zakouká do jedné ženy, se kterou jen letmo promluvil a je ochoten kvůli ní ohrozit celý plán. Ano, Camille je hezká žena a je hezké se na oba dívat, ale nepřijde mi logické takto ohrožovat plán s někým, koho ani neznám.

Z Berlína se pravděpodobně nestane tak velký hit jako z La Casa de Papel, ale je to příjemná podívaná rozšiřující vesmír. Bonusem je fakt, že vyšla celá série naráz. Nemusíte tak čekat týden na další epizodu a celou sérii sjet maratonem.

  • Hudba
  • Charismatický Berlín
  • Skvělá chemie týmu
  • Celá série naráz
  • Pařížské katakomby
  • Polidštění a umírnění Berlína
  • Díry v plánu
  • Upřednostnění Camille před loupeží
70 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Původní seriál jsem neviděla, ale mám ho v seznamu na někdy v budoucnu. Podle toho, jak pozitivní reakce si získal, se na něj dost těším. Pilot Berlína byl tedy pro mě prvním setkáním se světem Papírového domu.

Musím říct, že jsem se bavila dobře. Samozřejmě nemůžu porovnávat, jak seriál svou zábavností a akčností konkuruje svému staršímu bráškovi, ale jako neznalec hodnotím kladně. Bavila jsem se dobře, postavy mě zaujaly, nechybělo napětí, prostě pilot mi nabídnul vše, co potřebuju, abych byla zaháknutá a chtěla si pustit i další díly.

  • sympatické postavy
  • spousta akce, napětí
  • pilot si udržel mou pozornost
  • zatím neznám předlohu, tak nemůžu srovnávat
80 %
Mé hodnocení
ragelly

V Papírovém domě byl sice Berlín moji nejméně oblíbenou postavou, ale řekl jsem si, že jako fanoušek původního seriálu mu věnuji alespoň ten pilot.

A ono mě to docela chytlo. To plánování celé loupeže, krádež kalichu, vloupání do bytu, lest v kostele, všechno bylo opět dobře vymyšlené, chytré, zábavné. Takový trošku slabší odvar Papírového domu, který byl geniální. Jednotlivé postavy mají svůj potenciál, nikdo mi nebyl vyloženě nesympatický.

Pilot bohužel obsahoval část, která mě nebavila, a to bylo zejména Berlínovo zakoukání do jeho nové lásky a pár scén okolo, kde byly jen řeči o lásce nebo sexu. Závěr dílu mě ale opět vtáhl do děje.

Já to možná snad i budu sledovat dál, i když jsem to původně neměl v úmyslu.

  • Chytře vymyšlený plán loupeže
  • Závěrečný zvrat
  • Postavy
  • Většina scén, které se netýkaly loupeže
70 %
Mé hodnocení
darbak

Těšili jste se na Berlína? Já také, ale už úvodní proslov hlavní postavy nás připravuje na „jiného“ Berlína. Ano i tvůrci si uvědomili, že Papírový dům už nelze opakovat a tak přichází spíše s klasicky laděnou, loupežnou story s přimíchanou láskou, jak jinak. Pro někoho to už může být trochu nudné, tady zůstaly samopaly ve skladu, byť pár výstřelů padne. Místo toho se vytáhne požární hadice, nebo sekera. A láska kvete všude kolem, jak v tlupě zlodějů, tak i mimo ní. Což vcelku i funguje, obzvláště charismatický Pedro Alonso jako Berlín si dokáže každičkou scénu užít a je oním motorem příběhu. I ostatní postavy mají šmrnc, byť nerdka působí trochu školácky a její nevyzrálost je tu jen jako humorná složka. Scéna bujarého veselí na pokoji, kde se holky trochu uvolní, je už lascivní, tady tempo děje trpí. Jakmile ale vstoupí na scénu Berlín, tak je zase vše v pořádku, zápletka také vypadá velmi dobře, zvlášť, když nechybí atributy, na které jsme zvyklí. Asi jste poznali, že nijak nejásám, ale filmařina je tu opět kvalitní a děj dostatečně zajímavý na kompletní sledování všech epizod, jen si nejsem jistý, zda je to to, co jsme očekávali (psáno po 3 epizodách).

  • Love story Berlína
  • Herec Pedro Alonso
  • Už se tu moc nestřílí
  • Občasná podbízivost
  • Nerdka
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Tesa.

Tesa.

Včera som to dopozerala a celé to na mňa pôsobilo veľmi rozpačito. Jedna veľká telenovela s hudobnými...
před 17 týdny
Fruiko

Fruiko

Taky jsem viděl všechno a nevím, co proti tomu všichni mají. Mi to přišlo celkem v pohodě (je teda...
před 17 týdny
sonkad

sonkad

Súhlasím s tým, že mi chýbal Berlín - megalomanský psychopat s god komplexom, bol moja obľúbená...
před 17 týdny
Další články k tématu