7. 7. 2023

Novinka pod lupou: Hijack (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Hijack (Únos letadla)
Žánr thriller, drama
Stanice Apple TV+
Premiéra 28. 6. 2023
Vysílání středa
Délka pilotu 46 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Idris Elba (Turn Up Charlie), Archie Panjabi

O čem to je?

Sam Nelson, zkušený obchodní vyjednavač, je nucen použít svou lstivost, aby zachránil životy cestujících na palubě uneseného letadla mířícího do Londýna.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Proč jsem okamžitě zařadil seriál do watchlistu? Protože Idris Elba. Nejednoznačné postavy mu jdou famózně a v Hijack jeho potenciál využívají naplno. Parta ozbrojených lidí vytasí v letícím letadle pistole, ale co chtějí, proč to dělají se v prvních 2 epizodách nedozvíte a letadlo si letí na autopilota do cílového letiště-anglického Heathrow. Jenže plán únosců dostal hned na začátku trhlinu a jejich snaha zamaskovat přepadení letadla také. Liknavost některých pracovníků na letištích jim zpočátku hrála do karet, jenže se objevili i všímavější dispečeři a rozjíždí se zápletka, která má trochu jiný rozměr, než jen únos letadla. Kvůli dramatičtějšímu ději se využívá pár scén, nad kterými lze polemizovat, ale jakmile se na scéně objeví Elba jako Sam, hned na vše zapomenete a dumáte, co se mu honí hlavou. Jak jsem se v Bleskovce dozvěděl, interiér letadla je maketa 1:1 s funkčním kokpitem. Už z toho lze soudit, jakou kvalitu výsledný „obraz“ má. Napětí je tu také, byť z únosců moc hrůza nejde, dokonce ani nerozumí letadlu, jenže to je přesně ono. Tady nás tvůrci budou napínat, jak na skřipci a my , diváci budeme žadonit o další díl. Na konci druhé epizody se totiž skřipec začal napínat. A ta třetí je excelentní přehlídkou psycho hrátek a v letadle začíná být hodně dusno.

  • Idris Elba
  • Napínavá zápletka
  • Občas je nutno přimhouřit oko, pár scén by šlo vymyslet lépe
80 %
Mé hodnocení
richardK

Přesně tohle je seriál pro mě. Celou dobu jsem seděla u obrazovky jako přikovaná a s napětím jsem čekala, co se stane dál. Hned bych si pustila další díly, kdyby byla venku celá série.

Jasně, příběh není asi úplně stoprocentně realistický, hlavně scéna, kdy pilot kvůli milence pustí teroristy do kokpitu. Ale to neznamená, že to není zábavná a napínavá podívaná. Seriálu se hodně dobře daří budovat napětí. Jsem ráda, že se většina dílu odehrávala právě v letadle, protože scény s rodinou byly rozhodně nejslabší. Nechápu, proč seriály obsazují tu herečku z Black Lightninga, protože neumí hrát a je neskutečně nesympatická. Jinak ale casting na jedničku, Idris mi sem sedí parádně.

Doufám, že i další díly si zvládnou udržet mrazivou atmosféru a celý maraton bude parádní podívaná.

  • příběh odehrávající se v letadle
  • napětí by se dalo krájet
  • perfektní volba pro maraton
  • představitelka manželky
  • rodinná linka je zbytečná
90 %
Mé hodnocení
ragelly

„Co se to do pr**** děje?“ Něco takového jsem si říkal v průběhu sledování tohoto pilotu. Už jsem si začínal myslet, že mě červencové NPLka nechají chladným. Pokud mě nepřesvědčí Berlín nebo nějaký objev, tak můžu říct, že tento seriál má za rok 2023 největší potenciál dostat se k mým oblíbeným (ano vím, že je teprve červenec a já viděl teprve pilot :D).

Samozřejmě už z názvu jsem věděl, co se v letadle bude odehrávat a se zvědavostí jsem si říkal: „Bude únoscem tento, nebo tento?“ Úvod se nijak neobkecával a hned se nastupovalo do letadla, což možná také napomohlo k vytvoření skvělé atmosféry napětí, co bude dál nebo čeho jsou únosci schopni. Jejich motivace je zatím velkou neznámou, ale v dalších šesti epizodách se odpovědi určitě dopátráme. Dějová linka na zemi je zatím upozaděná, ale jakmile se trochu více rozvine, určitě nastanou otázky, jestli a jak souvisí s linkou v letadle.

Obsazení mě taktéž velmi překvapilo, nejvíc mě ale překvapila Eve Myles, jejíž zapojení do seriálu mi jaksi uniklo a kterou jsem (zatím) viděl pouze v Torchwoodu. Všechny postavy hrají uvěřitelně a Idris Elba má na to, aby celý seriál zvládnul utáhnout.

V seriálu také nebude nouze o zvraty. V pilotu jich je přiměřené množství a po konci epizody si jen budete přát, abyste si mohli hned pustit další.

Jak jsem již říkal motivace únosců zatím není známa. Vzhledem k psychologické povaze seriálu se v průběhu epizod motivů dopátráme. Mně ale chybí alespoň nějaké částečné nastínění důvodů, proč bylo letadlo uneseno, již v pilotu.

Seriál si určitě do sledovaných zařadím a až budou venku všechny epizody, zkouknu ho maratonem.

  • atmosféra
  • zvraty
  • chcete si okamžitě pustit další díl
  • vhodné pro maraton
  • obsazení
  • zatím neznáme motivaci únosců
90 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
sonkad

sonkad

Na toto sa už teším, tiež čakám na maratón..
před 44 týdny
ufonka

ufonka

Idris Elba jako vždy skvělý. Je to krásně napínavé a hodně mi vadí, že musím na další díl čekat celý týden....
před 44 týdny
Další články k tématu