8. 5. 2023

Novinka pod lupou: Silo (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Silo
Žánr postapo, drama, sci-fi
Stanice Apple TV+
Premiéra 5. 5. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 59 minut

Kdo?

Tvůrci Graham Yost, Hugh Howey
Hrají Rebecca Ferguson

O čem to je?

Příběh se odehrává ve zničené a toxické budoucnosti, kde existuje komunita v obřím prostoru pod zemí, který má více než sto pater. Místní obyvatelé si zde vtvořili společnost plnou pravidel, která je mají chránit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nejočekávanější novinka týdne rozhodně nezklamala. I když byl první díl pouze rozjezdový, dokázal dobře nastínit situaci a představil záhadu, která mě zaujala a těším se, až v maratonu uvidím, co bude dál.

Líbí se mi, že zatím vůbec netušíme, co se za zdmi skrývá. Ve Snowpierceru přece jen viděli, že je venku zima, ale tady zdání může těžce klamat. Na jednu stranu jsem hodně zvědavá, na druhou stranu se mi ale líbí, že zatím nic moc nebylo prozrazeno, takže budování napětí a atmosféry funguje perfektně.

Myslím, že kdo hledá důstojnou náhradu za Snowpiercera, tak tady nemůže šlápnout vedle. Věřím, že Apple má dostatek rozpočtových prostředků na to, aby si skutečně vyhrál s vizuální stránkou, ale také přinesl divákům ucelený příběh se zakončením, jaké si seriál zaslouží.

  • velká záhada
  • perfektní uzavřený prostor
  • ideální maratonová jízda
  • budování napětí a atmosféry
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Neskutečné, jak Apple TV drží laťku kvality stále vysoko. I seriály, které nejsou až tak úspěšné, mají svou úroveň, ale pokud se nic nezkazí, tak atmosférické Silo bude patřit k hitům tohoto roku. Téma, jak lidé, žijící v něčem uzavřeném (tady Silo o 144 patrech) a nemohou ven, protože tam je otrávený vzduch, není nové. Ani to, že jsou ovládáni, bez přístupu k vědění a jen pracují, jí, občas zábava a řízený je nejen sex. Tudíž je důležité, s jakým příběhem se přichází. Po dvou epizodách s atmosféricky napínavým. Lidem, žijícím 120 let v Silu, je dookola připomínáno, že přežít se dá jen v Silu, jelikož mimo něj okamžitě umřou. Důkazem jsou lidé, kteří občas musí vyjít ven a utřít senzory. Jenže se objeví pochybnosti. Manželka šerifa nemůže počít přes veškerou snahu dítě i když ji byla vyňata antikoncepce. Jenže zjistí, že vyňata nebyla a doktor to jen předstíral. Přidávají se další signály, že tu není něco v pořádku. Následná tragická událost spustí řetěz událostí, které začnou odhalovat tajemství dlouho ukrytá na dně Sila. V retrospektivním vyprávění odvíjející se příběh postav, které jsou ochotny i přes následky se dobrat pravdy, dokáže pohltit, ale také nutí k zamyšlení. Výborný obraz, doprovázený patřičným hudebním backgroundem, seznámí diváka nejen se Silem, ale i jeho hierarchickou strukturou a celkovou náladou lidí, kteří tu žijí od narození, akci tady nenajdete (platí pro tyto dva první díly). Spíše jde kriminálně laděné story o manipulaci, lži a tím pádem zneužitelnosti. A i když v jednom zásadním momentě ustoupí logika, což se v kontextu událostí dá vstřebat, tak pro mne zatím vynikající podívaná. I tady budu držet palce, ať se nic nezkazí.

  • Atmosférická podívaná
  • Zápletka
  • Nejde o akční story
  • V jednom zásadním momentě ustoupí logika
80 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Otázka měla znít opačně: "No jako jestli se na to vůbec dívat?" Viděl jsem první dva díly a...
před 52 týdny
_-0-_

_-0-_

Jsem v polovině 2of3 předloh, je to zatím prequel 1of3, rozhodně napřed číst a potom se uvidí...
před 51 týdny
_-0-_

_-0-_

Tak jsem dočetl všechny tři díly. Druhý díl je prequel, zhruba končící tam, kde začal první, třetí díl...
před 51 týdny
Další články k tématu