20. 12. 2023

Novinka pod lupou: 1670 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 1670
Žánr komedie, historický
Stanice Netflix (Polsko)
Premiéra 13. 11. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 35 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Balicki, Michał Sikorski, Kirył Pietruczuk, Dobromir Dymecki

O čem to je?

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Potvrdí polská produkce kvalitu svých seriálů na Netflixu? 1670 je historicky laděná komedie, která, byť se odehrávající v r. 1670, si bere na paškál současnost a dělá to pomocí vybroušených dialogů, doprovázených občasnými crazy scénami a výbornou exteriérovou formou. Při sledování 2 epizod se mi podařilo několikrát vyprsknout smíchy. No uznejte sami, kde uvidíte, jak si polský šlechtic doveze na sněm „náramkové“ hodiny velikosti 2m sloupu? Děj se přitom dokáže umně otřít o církev, nebo politické poměry v Polsku i ve vztahu se zahraničím. Fórky na Židy nesmí chybět např. v dialogu otce a syna „kdo vládne Polsku? odpověď-Židé, následuje zamračený pohled otce a odpověď-žito“. klimatologické změny nemohou chybět " nastanou změny, které nás ohrozí-Janusz, ber vidle. Za 380 let. Janusz polož vidle". A vidět šlechtice, který tomu vládne a chce se stát tím nejslavnějším Janem Pavlem všech dob ( polský biskup Jan Pavel II byl papežem) je pastva pro oči. Tohle si zaslouží pochvalu a nejen za humor, který pobaví, ale i vynikající formu se spoustou promyšlených detailů. Jen je potřeba občas znát souvislosti i historické. Jo a Ježíš nedokázal přejít ani rybník.

  • Dialogový a scénický humor
  • Forma
  • Herci
  • Je potřeba občas znát souvislosti, vázané na polskou historii, či současnost
70 %
Mé hodnocení
richardK

Tak tady nevím, jestli ten pilot byl geniální, nebo naprostý odpad. Je to jeden z těch satirických seriálů, které buď milujete, nebo nenávidíte. Něco jako Galavant, nebo třeba The Great, jo, to je docela dobré přirovnání.

Postavy hodně boří čtvrtou stěnu a promlouvají přímo do kamery, abyste měli pocit, že s vámi navozují konverzaci a zasvěcují vás do děje. Jejich povýšené chování, které kontrastuje s nižším IQ a/nebo talentem, je pak samotným zdrojem komedie. Třeba když se hrdina snažil přečíst psaní před všemi svými pracovníky – gag který byl natažený na několik minut – dost pobavil.

Jako asi jo, asi se mi to fakt líbilo. Ale pořád si nejsem úplně jistá, jestli to s klidným svědomím můžu říct. Nevím, jestli bych zvládla dokoukat celou sérii. První díl byl docela krátký, tak možná jo. Ale rozhodně to není seriál na podkresovku, musíte dávat pozor, protože ta komedie v tom je hodně nenápadná a snadno byste mohli nějaký geniální gag přehlédnout, kdybyste chvilku odvrátili zrak.

  • mám takový pocit, že je to vlastně hrozně dobrý
  • ty postavy jsou vlastně taky hrozně zábavný – otec, dcera, synové, matka, no asi fakt jo!
  • možná mám ale jen zatemněný mozek a je to hrozný odpad
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Fruiko

Fruiko

The Great to nesahá ani po kotníky. :-D Ale hodně mi to připomně Miracle Workers v druhý sérii. Bych...
před 20 týdny
wolawka

wolawka

Seriálu bohužel celkem ublížil český překlad. Například scéna, kde si poměřují "kutas" což je...
před 15 týdny
Další články k tématu