2. 12. 2023

Novinka pod lupou: The Railway Men: The Untold Story of Bhopal 1984 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Railway Men: The Untold Story of Bhopal 1984 (Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984)
Žánr drama, historický, thriller
Stanice Netflix (Indie)
Premiéra 18. 11. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 55 minut

Kdo?

Tvůrci Shiv Rawail
Hrají Madhavan, Kay Kay Menon, Divyendu Sharma, Babil Khan

O čem to je?

V prosinci 1984 se v chemické továrně v Bhópálu stala největší průmyslová havárie v historii. Seriál se dívá na hrdinství pracovníků železnice, kteří zachránili tisíce životů a o kterých se často v souvislosti s tragédií nemluví.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Šílený. Kdybych nevěděl, že je to podle skutečnosti, řeknu, že producenti to trošku přehánějí. O to horší je, že se to opravdu stalo. Nikdo nic nevěděl, neuměl, všechno bylo rozbité, nefuknční nebo mimo provoz. To nepochopíš.

Jinak pilot byl z velké části také věnován jakémusi představení hlavních postav nacházejících se na nádraží. Jsem zvědavý, jakou úlohu v příběhu sehrají, zatím na to nedošlo, neboť k samotnému úniku plynu došlo až v úplném závěru epizody.

Jinak to ale mají natočené dobře. I když jsme se zatím nedočkali žádné „akce“, přesto pilot dobře upoutal pozornost a celou dobu mě bavil. Poměrně intenzivní závěr dílu určitě naláká na další sledování.

K tomu oceňuji, že seriál sestává jen ze čtyřech dílů, takže snad nebude prostor na žádnou další omáčku a určitě to nebude tak roztahané, jako The Days, podobný druh seriálu. Druhý Černobyl z toho ale nejspíš nebude.

  • Děj dobře utíká, minimum hluchých míst
  • Rozličné postavy
  • Fakt, že se něco takového opravdu stalo
80 %
Mé hodnocení
darbak

Na seriál jsem byla zvědavá, přece jen je to zajímavé téma, i když země původu ve mně vzbuzovala značné obavy. Nakonec tedy první díl celkem zklamání. Na to, že jde o příběh podle skutečnosti, tak mi přišlo, že si úvod dával hodně na čas, než se tam vlastně něco stalo. Většinu dílu vyplňují nějaké nevýrazné a celkem nudné postavy, které se baví o nevýrazných a celkem nudných věcech, minimálně v mých očích.

Každopádně ten konec stál za to. Úplně mě zaplavila stejná úzkost a beznaděj, jako když jsem sledovala první díl Černobylu. Tyhle katastrofy podle skutečných událostí bolí o to víc, když víte, že to prostě není žádná fikce, že tohle se opravdu stalo a kdykoliv se může stát znovu. Ať už žijete kdekoliv na světě, nikdy nevíte, co se vám může stát a důsledky jakékoliv nehody můžou být naprosto katastrofální.

Kvůli tomu působivému a velmi dramatickému konci si pustím i další díly, nebo minimálně jeden. Pokud si seriál udrží nastavenou atmosféru, budu spokojená.

  • podle skutečnosti
  • tísnivá atmosféra na konci epizody
  • dokáže vyvolat úzkost
  • většina dílu byla nezajímavá
  • postavy nezaujaly
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
darbak

darbak

Docela se teď divím, že jsem pilotu dal 80 procent. Evidentně jsem byl v pozitivním naladění, kdy mě...
před 23 týdny
Další články k tématu