13. 1. 2023

Novinka pod lupou: Copenhagen Cowboy (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Copenhagen Cowboy (Kodaňský kovboj)
Žánr krimi, drama
Stanice Netflix (Dánsko)
Premiéra 5. 1. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut

O čem to je?

Napínavá, neonem prosycená noirová série o mladé hrdince Miu, která prochází kodaňským zločineckým podsvětím.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Netflix se rozhodl, že začne nový rok divně. Jinak se to, co v lednu předvádí jeho novinky, totiž nazvat nedá. Po pilotu Lying Life of Adults už jsem myslela, že nic divnějšího (dnes) neuvidím.. a pak přišlo tohle.

Upřímně nemám slov. Vůbec nevím, co k této novince napsat. To bylo tak divné. Vím, že leden teprve začal a tolik novinek zatím premiéru nemělo, ale hodí se na to pojmenování nejdivnější seriál roku. Připadalo mi, jako by postavy měly nad hlavou červený otazník, alespoň tak jsem se cítila, když jsem je sledovala. Další díly si odpustím. Nebylo to totiž divné v tom poutavém slova smyslu, naopak mě to od zbylých epizod odradilo.

  • fakt se snažím něco vymyslet, ale nic mě nenapadá
  • divné (v negativním slova smyslu)
  • vím, že bych měla napsat konkrétní příklady, ale to nejde
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak to je artovka, jak vyšitá. Těžce uchopitelná, pokud se nenaladíte na mozkové závity tvůrců seriálu. Story o „mimozemšťance“ aneb dívce s nadpřirozenými schopnostmi, jenž je záměrně i tak stylizovaná a zaplete se s podsvětím v Kodani, v podstatě tahá diváka za nos (např. při zabíjení jednoho vazouna, kdy ho ubodávají x ranami, nevystříkne ani kapka krve). Děj je pomalý, s hodně kroužící kamerou, převážně zleva doprava a navozuje částečně psychedelický pocit. Se scénami si režie hraje dle potřeby, takže vidět hlavní postavu Miu si lehnout a vzápětí podpalovat dům, bez jakékoliv návaznosti, je tady podstatou vypravěčského schématu. Mysticismus, jenž provází Miu, zabředává do bahna zločineckých scén a postav, kdy některé z nich se chovají jak prasata, takže úplně stejně chrochtají a ryčí. Dialogy a herectví jsou úsporné, obrazové vyjádření je o něco důležitější a jednotlivé figurky příběhu jsou vykresleny na výbornou. Po 2 a půl epizodě jsem si musel trochu oddechnout, abych se v příštích dnech na seriál dodíval a pokusil se zjistit, zda je tak dobrý a něco jsem nepochopil, nebo nejsem naladěný na tu správnou frekvenci. Nakonec jsem se dodíval a musím uznale pokývat hlavou nad odvahou Netflixu dát něčemu takovému zelenou. Mně tato podívaná pročistila mysl a odpočinul jsem si od hromady víceméně rutinní tvorby, byť se fanouškem Kodaňských kovbojů nestanu.

  • Výborně podané jednotlivé postavy příběhu
  • Obrazová stylizace
  • Artové podání
  • Vypravěčské schéma
  • Často kroužící kamera
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
F.Valek

F.Valek

Úplně mi bylo jasné, že "fajnšmekři" na ČSFD tomu budou dávat 4-5 hvězdiček bez náležitého...
před 69 týdny
deepspace101

deepspace101

Mě komentáře na ČSFD náhodou docela nalákaly. 😀 A to nejsem Refnův fanda.
před 69 týdny
_-0-_

_-0-_

Docela zajímavá recenze je TADY (neznalým jazyka stačí prohnat translatorem, je fakt dobrý sledovat...
před 68 týdny
Další články k tématu