4. 11. 2023

Novinka pod lupou: Extraktoři (Voyo)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Extraktoři
Žánr akční, špionážní, thriller
Stanice Voyo
Premiéra 27. 10. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 56 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Jakub Štáfek, Jan Révai, Ján Koleník

O čem to je?

Čerstvě vytvořený tým české zpravodajské služby má za úkol pomáhat Čechům, kteří se v zahraničí ocitli v nouzi. Potřebují k tomu nejen špičkový výcvik a fyzickou kondici, ale i jazykové znalosti, kulturní a politický přehled, bystrý úsudek, schopnost rychle se rozhodovat.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak jsem zase pro jednou dojela na svoje očekávání. Premisa super, trailer vypadal pořád dobře, výsledek bohužel zklamání. Docela zajímavé to začalo být až přibližně 8 minut před koncem, tedy v době, kdy se objevili Štáfek s Révaiem, na které jsem se těšila. Do té doby se to táhlo jako týden před výplatou a ne zrovna příjemně se skákalo v ději, lokacích i čase sem a tam.

Gajdošíková mě vůbec nebavila a ta její naprosto nesmyslná erotická scéna tomu dala korunu. Veškerý fokus na její postavu bych klidně smetla ze stolu a soustředila se pouze na linku osvobození dvojice dívek v Pákistánu. Chápu, že pohled na to, co se mezitím děje u nás, je klíčový, ale úplně bych ho zkrouhla, zejména o osobní záležitosti okolo.

První epizoda je opravdu jen a pouze (nadbytečně roztahaný) náhled do děje. Vůbec mě nedostal tak, jak mohl, avšak mi i přesto z nějakého neznámého důvodu utekl velmi rychle a rozhodla jsem se to úplně nevzdat, takže zkusím i další díly.

  • Štáfek a Révai
  • pákistánská dějová linie
  • Gajdošíková a všechno okolo její postavy
  • roztahané a roztěkané
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Nebylo to úplně špatné, na české poměry to vlastně zatím bylo docela dobré. Pilot sice ze začátku působí jako obyčejná česká kriminálka, kterých tu už byly desítky, ale pak si lehce začíná jít vlastní cestou. I když na akční špionážní thriller to zrovna nevypadá, jsem velmi zvědav, jak to bude v českém podání působit.

V pilotu se odehrávají dva zajímavé případy. Jednak tu máme upozaděnou dějovou linku s prominentním Arabem na víc dílů a pak hlavní případ, Češky unesené v Pakistánu. Jejich cestování a následný únos byly asi nejpovedenější části pilotu, i když samozřejmě zažít něco takového v reálu musí být něco strašného. Původně jsem si myslel, že seriál bude mít „case of week“ schéma, až ke konci mi došlo, že i ten únos bude minimálně na ještě jeden díl. Extraktorů jsme tedy v pilotu bohužel zatím moc neviděli.

Co mi nesedělo, byla hlavní vyšetřovatelka. Ta ženská nemá vůbec charisma a ani pořádný projev, působí hrozně nudně. A ostatní postavy působí průměrně.

Celkově to rozhodně nebylo špatné, ale nemůžu to ani nijak vynachválit. Vlastně u téhle NPL tak nějak vařím z vody, nevím co pořádně vypíchnout. Každopádně kouknu i dál, jsem zvědavý, co z toho tvůrci ještě vykřesají.

  • Zajímavé případy
  • Inspirováno skutečností
  • Potenciál do budoucna (ale moc na to nesázím)
  • Hlavní vyšetřovatelka
  • Extraktory jsme zatím viděli jen v jedné scéně
60 %
Mé hodnocení
darbak

Fruiko na to byl tak natěšený, že jsem pomalu i já začínala být zvědavá, i když české věci nevyhledávám. První díl za mě v pohodě. Jasně, že Voyo nebude mít takový rozpočet jako Netflix nebo nějaká americká kabelovka, aby z toho vzniknul další Homeland nebo něco podobného. Ale příběh byl solidní, herecké výkony taky, takže myslím, že fanoušci českých seriálů by se mohli chytnout.

Docela mě překvapilo, že příběh nebyl v prvním díle uzavřený, ale asi se bude táhnout celou sérií, nebo minimálně více epizodami. Pořád jsem čekala, až dojde k rozuzlení, a pak najednou bum a konec. Přiznám se, že mi ani nepřišlo, že sleduju hodinu, klidně bych pokračovala dál, než bych se dozvěděla, jak to celé dopadlo.

Co mi trochu rvalo uši, to byla angličtina postav. Holky na výletě musí mluvit anglicky, to je jasné. I u policistky to bylo oprávněné, když komunikovala se zahraničním zadrženým mužem. Ale já mám těžkou averzi na to, když lidi přepínají z češtiny do angličtiny a zpět. Nejhorší to je na Youtube (Sugar Denny apod.), ale očividně jsem tím tak poznamenaná, že mi to vadilo i tady, kde to dávalo smysl.

  • dobře se na to kouká
  • epizoda mi utekla jako voda a klidně bych sledovala dál
  • seriálizovaný příběh je fajn, ale stejně dobře by fungovaly i epizodní případy
  • English, sorry not sorry
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Já jsem spokojenej. Jasně, když to začneme srovnávat se zahraniční konkurencí, tak to je jak ta tlustá holka, co ji na mistrovství světa protlačil strejda na ministerstvu sportu v nějaký banánový republice a pak doběhla asi o hodinu později než ostatní, ale když to srovnáme s místní konkurencí, tak má jenom nadváhu na odtučňovacím táboře je za hvězdu.

Řemeslně to je už hodně kvalitní. Kamera, výprava, kde sice Pakistán supluje Turecko, ale pořád lepší, než oblíbená lokace českých filmařů, kteří si myslí, že v dole Amerika můžou předtírat indiány v rezervaci v USA.

Příběh holek, který je inspirován pravdivými okolnostmi a o kterém vím naprosté kulové je fajn i když bych tedy raději, kdyby místo unesených dostali víc prostoru samotní extraktoři, což doufám v následujících dílech bude. Popravdě jsem byl trochu zklamaný, že to není klasická case of week, nějak jsem se těšil na vyvrcholení epizody a ono nic. Kromě toho mi přišlo, že to uteklo neuvěřitelně rychle. Na druhou stranu, jsem rád za delší příběh, jen jsem na to nebyl psychicky připraven.

Česká linka trochu drhne, hlavně pak milostný vztah prokurátor – špionka, ale o moc líp na tom není pracovní vztah politik – špionka. Obojí působí jako taková výplň a přijde mi, že to tam dost drhne. Obecně mě nebralo ani to místní vyšetřování a zkorumpovanost, kdyby tam nebyla Pavla Gajdošíková, tak by mě to bralo asi ještě míň. I když zlé jazyky tvrdí, že přehrává, tak já jsem byl s jejím věčně strhaným výrazem spokojen a překousl i domácí linku se sestrou.

Jak už jsem psal. Na Česko dobrý a doufejme, že si to udrží laťku alespoň takhle vysoko a třeba se to i zlepší, protože „akční“ kluci zatím nedostali moc prostoru.

  • konečně nějaká pořádná výprava v českém seriálu
  • i když jsem čekal rozuzlení na konci epky, tak jsem rád za dlouhodobější příběh
  • Gajdošíková, co vypadá pořád strhaně
  • odvaha netočit jen tuctové detektivky
  • suprová kamera
  • rychle to odsýpá
  • málo „extraktorů“, ale to se snad podá v dalších dílech
  • ten vztah s prokurátorem, zbytečně moc tlačí na pilu
  • všeobecně by to chtělo potlačit tu českou linku, i schůzka s politiky byla slabší
80 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
darbak

darbak

Líbí se mi, jak jdeme s tím hodnocením postupně nahoru :D
před 27 týdny
Fruiko

Fruiko

Já hlavně nevím, co máte všichni proti Gajdošíkový. Mně se to její strhaný herectví líbí.
před 27 týdny
espn

espn

koleník tam mluví tak voyo je primárne určené pre čechov
před 27 týdny
Další články k tématu