8. 7. 2023

Novinka pod lupou: 548 días: Captada por una secta (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 548 días: Captada por una secta (548 dní: V zajetí kultu)
Žánr dokument, krimi
Stanice Disney+ (Španělsko)
Premiéra 30. 6. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 54 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají

O čem to je?

V den svých osmnáctých narozenin zmizí Patricia Aguilarová z domova, kde nechá nic netušící rodinu. Po několika strastiplných týdnech, kdy o ní neměli žádné zprávy, jim svitne naděje, když se Patricia ozve. Radost se však změní v obavy, když zjistí, že se jejich dcera projevuje jinak, než jsou zvyklí, jako by ji někdo ovládal. Brzy přijdou na to, že Patricia uprchla do Peru, kde ji svedl guru sexuální sekty, který s ní už dva roky manipuluje na internetu. Rodina zahájí vyšetřování na obou stranách oceánu a nepřestane se snažit o to, aby se jim dcera vrátila, a to i přes to, že se jich Patricia zřekne. Příběh vyprávěný v první osobě hlavními hrdiny je příběhem lásky a řešení rodinných vztahů s nádechem thrilleru.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Příběh mě zaskočil, jelikož jsem ho nikde nezaregistroval a celkově to vyznívá spíše jako zápletka pro film, ale i takovéto věci se dějí. Bohužel.

Případ je zdokumentován dopodrobna. Také díky tomu a zajímavému chronologickému zpracování, kdy nevím, jak se celý případ vyvíjel a jak dopadnul mě přilepilo k obrazovce natolik, že jsem úplně zapomněl na čas. Jedno ale víme jistě – Patricia se vrátila do Španělska vyprávění o událostech slyšíme také z jejich úst a z úst další unesené nebo spíše zmanipulované.

Lépe se v případu orientuju také díky časové ose, jelikož je po dnech, tak nevím nakolik je přesná, ale jako orientační údaj postačí.

Z rodinných příslušníků a z Patricie samotné čiší smutek při vyprávění a vzpomínání na to, co všechno se vlastně stalo.

Jedná se o další případ toho, jak jednoduché je dospívající zmanipulovat a kolik času do toho podobní lidé vkládají. Je ale pravda, že stydlivější nebo osamocenější lidi toužící po socializaci je jednodušší takto zlomit.

Určitě budu sledovat dál a snad se takovéto případu nebudou již tolik opakovat.

  • kompletně zdokumentovaný příběh
  • i z pohledu „unesené“
  • časová osa po dnech
  • neznámý příběh, alespoň pro mě
  • plno informací – pilot rychle uteče
90 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu