10. 4. 2023

Novinka pod lupou: The Power (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Power (Napětí)
Žánr drama, thriller
Stanice Prime Video
Premiéra 31. 3. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 55 minut

O čem to je?

Všechny dospívající dívky na světě získají moc zabíjet elektrickým proudem. Je to dědičné, vrozené, nedá se to zvrátit. Ženy se rychle naučí schopnost probudit také u starších ročníků. Brzy má téměř každá žena na světě tuto schopnost a vše začne být jiné. Seriál je adaptaci feministického sci-fi románu od Naomi Alderman.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už v redaktorských tipech týdne jsem glosoval tento seriál jako ten, kde chlapi nedopadnou dobře. A je to tady, chlapi jako zrůdy, kteří umí jen znásilňovat a řada z nich jsou pedofilové, uf. Už knižní předloha spisovatelky Naomi Alderman nepatří mezi skvosty literatury, ale našla si své příznivce, samozřejmě především mezi ženami (The Power vyhrál cenu Women's Prize for Fiction v roce 2017). Amazon pak na tuto spekulativnost vsadil a přichází se seriálem, který nás má jako kniha přesvědčit, že s ženami to půjde – lépe?. Hned úvodních pár minut přinese plno blesků a rozhněvaných žen, které přebraly moc na celém světě. Poté se děj přesune zpět do minulosti a vidíme, jak to celé vzniklo. Vše začíná u mladých dívek, kdy se jim ozve hlas v hlavě, náhle přeskočí jiskra a sexuálně zneužívaná černoška zabije svého pěstouna. Vyprávění je ale trochu zmatečné, děj se skládá ze scén, které působí, prozatím, izolovaně. Nicméně už teď je jasné, jak to celé bude pokračovat, protože kdo se dostane k moci, tak se chová stejně bez ohledu na pohlaví. Není pochyb o tom, že autorka rozumí ženám a umí o jejich problémech napsat , jen mi připadá, že se touto formou jen „mstí“, možná sama byla obětí nějaké šikany. Ale budiž, ať se někteří chlapi třesou před tím, co by mohlo nastat, jen kdyby to bylo podáno trochu záživněji. Na pomstychtivě zaměřené story tu rozhodně máme lepší seriály.

  • Ženy jako oběti
  • Feminismus jako scifi story
  • Děj je prozatím rozdrobený do jednotlivých scén
50 %
Mé hodnocení
richardK

Tento seriál byl pro mě v uplynulém týdnu asi nejočekávanější. Místy jsem se parádně bavila, ale celkově mi přijde, že úvod byl zbytečně dlouhý a roztahaný. Představení postav mohli zvládnout během půl hodiny, ve zbytku už se to mohlo pěkně rozjet.

Postavy mají potenciál. Většina dívek mě bavila, snad jen s výjimkou dcery nějakého bohatého bosse, ta byla na mě moc velká rebelka, tento typ postavy už je v mých očích hodně ohraný. Naopak se mi moc líbil příběh adoptované hrdinky a jsem zvědavá, jak to s ní bude dál.

Seriál je vytvořený podle předlohy, takže si asi nemůže moc vymýšlet. Román ale neznám, takže pro mě vývoj děje bude překvapivý a těším se, až uvidím celý maraton. I tak si ale myslím, že seriál pro mě nebude srdcovka, jak jsem doufala. Snad tedy alespoň příběh bude dobře ukončený, ať má seriál hlavu a patu.

  • sympatické obsazení
  • super téma
  • ideální pro maraton
  • zdlouhavý úvod roztahaný na skoro celý díl
  • chyběla mi tam nějaká pořádnější jiskra (pun intended)
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu