5. 2. 2023

Novinka pod lupou: Zlatá labuť (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Zlatá labuť
Žánr historický, romantický, drama
Stanice Nova
Premiéra 2. 2. 2023
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 58 minut

Kdo?

Tvůrci Jan Coufal, Filip Bobiňski, Petr Šizling
Hrají Marta Dancingerová, Simona Lewandowska, Beáta Kaňoková, Kristýna Ryška, Kryštof Bartoš, Petr Stach, Regina Rázlová, Jaroslav Plesl

O čem to je?

Píše se 15. březen 1939 a dochází ke slavnostnímu otevření obchodního domu. Stejný den, jiné místo, německá vojska překračují československé státní hranice. Smetánka z celé republiky si užívá velkolepého prostředí obchodního domu, aniž by tušili, že právě teď se rozplývá jejich naděje na mír, když je hlavní město obsazeno nepřátelským vojskem. Pro zaměstnance domu, ani jeho návštěvníky život zdaleka nekončí. Každý má svůj osobní příběh, touží po lásce, uznání a nic na tom nezmění ani současná situace. Rozhodně však řadu věcí komplikuje, o tom ví své i tři ženy pracující v módní sekci.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Snažívám se být co nejvíc objektivní, ale tady mě asi omluvte. Jsem lehce předpojatá, nebo se to vážně povedlo víc? Už v nějaké ukázce v TV na mě Labuť zapůsobila o stupeň kvalitněji než ten “stejný” seriál na Markíze, ale říkala jsem si, že nebudu chválit dne před večerem. Odcházím však se stejným dojmem i po zhlédnutí.

Neříkám, že by to bylo kdovíjak světové, ale užila jsem si to asi tolik, co ostatní zdejší, jako obvykle, slovenskou verzi. Je to lokacemi, kamerou, střihem, nebo čím? Netuším a stejně mi to přišlo víc na úrovni. V Dunaji mi chybělo více dobového cítění, oblíbitelnější postavy a zajímavější uchycení námětu. Teď k tomu, jestli to bylo úplně ctrl+c, ctrl+v. Nebylo! Jakože ono to bylo stejné, ale zároveň i jiné. Vysvětlím.

Myšlenka a výchozí body (obchodní dům, krádež, večírek) jsou na chlup stejné, avšak přestože se hluboko ukrývá ten samý základní příběh, ta omáčka okolo toho se rozvíjí docela rozdílně. Což je DOBŘE. Opravdu jsem se bála, že budu trpět u totožně nezvládnutého konceptu. Obsazení jako celek super. Hrozně jsem se bála Dancingerové, tato herečka není můj šálek čaje, ale překvapivě mi tady sedla a hlavní mužský protagonista jakbysmet, skvělá neokoukaná tvář.

I Labuť doprovázely hezké kostýmky, účesy, pozlátko a odkazy na historii. Konec jako vystřižený z Pelíšků zahrál přesně na ty struny, na které měl. Mám z toho úplně jiné pocity než z Dunaje, milionkrát lepší, a dokonce odcházím s chutí vidět pokračování. Stále se však jedná o nezázračnou vztahovou rodinnou ságu cílenou na odpočinek pro ženské publikum, kvalitativně nedostačující např. na První republiku.

  • aspoň minimálně jiné (a lepší) uchopení stejného základního příběhu
  • zapůsobilo to na mě mnohem víc
  • obsazení až na hrstku výjimek
  • prostě se nedokážou domluvit a natočit jen 1 seriál
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jsem v šoku. Bohužel ne v pozitivním slova smyslu. Čekala jsem, že se dočkáme kopie slovenské verze, která měla premiéru pár týdnů zpátky. Ten rozdíl v obou stejných seriálech je ale propastný.

Slovenská verze se mi líbila moc. Sympatické obsazení, příjemná atmosféra, luxusní prostředí, první díl mě zaujal. Tady? To je pravý opak. Hlavní hrdinka je tak protivná a nesympatická, až to bolí. Z obchodního domu tady nevidíme vůbec nic, seriálu se vůbec nedaří navodit atmosféru doby ani představit hlavní prostředí, kde se odehrává příběh. Všechno je tady tvořeno útržkovitě – kdybych neviděla slovenskou verzi, tak ani nepochopím, která bije a co se děje.

Před zhlédnutím tohoto pilotu jsem si myslela, že budu českou verzi upřednostňovat. Ale myslím, že každý, kdo viděl oba úvodní díly, musí dát nutně přednost slovenské verzi. Nebo ani jednomu seriálu. To jsou dvě možnosti. Ale docela by mě překvapilo, kdyby měl někdo názor, že česká verze je lepší. Ale co já vím, třeba mě v komentářích uzemníte.

  • luxusní obchodní dům
  • nesympatické postavy
  • neplynulé vysvětlení zápletky
  • oproti slovenské verzi zaostává o parník
30 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
milosh

milosh

Také jsem dal oba piloty a víc mi sedla Labuť. Dunaj má výhodu ve světlejších dekoracích a částečně...
před 65 týdny
šotek10

šotek10

Čekala jsem od toho asi trochu víc, ale vyloženě zklamaná nejsem. Pokud jde o obsazení, tak jsem...
před 65 týdny
fabec1222

fabec1222

Tento seriál chce aspirovat na světový rekord v počtu postav, které zasahují do děje :D? Po třech...
před 64 týdny
Další články k tématu