17. 5. 2023

Novinka pod lupou: Class of '09 (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Class of '09
Žánr minisérie, krimi, thriller
Stanice FX on Hulu
Premiéra 10. 5. 2023
Vysílání středa
Délka pilotu 45 minut

O čem to je?

Skupina agentů FBI, kteří v roce 2009 absolvovali školu Quantico, se po smrti společného přítele znovu setkává. Seriál sleduje tři desetiletí jejich životů a vypráví děj ve třech prolínajících se časových liniích, zkoumá povahu spravedlnosti, lidskosti a rozhodnutí, která děláme a která nakonec určují naše životy a náš odkaz.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Zarazilo mě, když se tam v prvních pár minutách několikrát objevil Jake McDorman (a že jsem ho málem nepoznala). Obsazení je jedna z minima věcí, kterou si před sledováním zjišťuju, ale Jake nikde nebyl napsaný ani třeba v “top 15” (přitom mi přišlo, že by tam mohl být důležitý), takže se konalo příjemné překvapení. Jediné.

Kate Mara mi nepřijde jako nejschopnější herečka. Měla bych asi nakoukat i zbylou její filmografii, protože jí třeba křivdím, bohužel zatím mi ve všem, v čem jsem ji stihla vidět, přišla úplně na chlup stejná výrazem, chováním, povahou, což mě fakt nebaví. Ostatní postavy vlastně ani nevím, že tam byly, totálně nevyužité.

Vyprávění ve vícero časových rovinách je super proto, že se musíte soustředit a zapojit aspoň minimum mozkových buněk, abyste se zorientovali. Na druhou stranu ve mně první epizoda zanechala dojem, že se všem budou věnovat natolik, že ani z jedné nebudu nic mít. Protože tady jsem neměla. Ačkoliv se postupně odkrývají nějaké zápletky, moc se toho nedozvíte a já si nejsem jistá, jestli mě přesvědčili, abych se kdy podívala dál.

Celé mi to zcela očividně připomnělo Quantico, kde právě takovéto podobné různé dějové linie fungovaly na výbornou a užívala jsem si obě maximálně. Tady ovšem zpracování celkového nápadu naprosto pokulhává, až jsem se nudila.

  • teoreticky jsou ty časové roviny super
  • prakticky jsou ty časové roviny nešťastně uchopené
  • Kate Mara
  • pořád vůbec nic nevím, přitom mě nenalákali to sledovat dál
  • celkové zklamání
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

V popisku stojí napínavý thriller. Tak to nemám dobrou zprávu, napínavé to moc není. Největším problémem je, že prolínání několika časových rovin, kdy ta z roku 2009 se zabývá jednotlivými postavami, ta z budoucnosti (až rok 1932) nastiňuje konspirační linku, se nedaří tak ,aby to vůbec napínavé bylo. Scény, kdy se řeší rasismus mezi kadety- bílým macho a černochem na vyšší intelektuální úrovni, nebo smrt ptáka, jsou v podstatě zbytečné, podané nezáživně. Celá druhá epizoda pod názvem Fitness Test „smrdí“ režijní průměrností, byť chápu, že nám představují aktéry celého příběhu. Akční scény trpí nedotažeností a jsou vlastně jen 3 za obě epizody. Více se „kecá“ a ani mezi hlavními postavami to moc nejiskří. Nepomáhá ani šedý density filtr kamery, který mírně rozostřuje a odbarvuje. Na závěr druhé epizody se poodhalí, v čem může ona napínavost v rámci konspirační zápletky být, ale pokud děj bude i nadále tak klopýtající, tak si nejsem jist, zda se tak stane. Herecké výkony spíše dokreslují výše napsané, nikdo nepředvádí nic, co by nezvládli jiní. A tak jediné, na co trochu sázím je, že seriál může v dalších dílech překvapit, protože to trochu zavání Minority Reportem.

  • Úvodní znělka
  • Snaha o seriálový Minority Report
  • Režijně nezvládnuté vyprávění v rámci časových linek
  • Ukecaný děj
  • Šedivý filtr
50 %
Mé hodnocení
richardK

Na tuto novinku jsem byla asi nejvíc zvědavá a musím říct, že nezklamala. Ale myslím, že si ji víc užiju při maratonu, tenhle jeden kousek skládačky mi vůbec nestačil a zatím netuším, jakým směrem se seriál bude vyvíjet.

Moc se mi líbí, že tu jsou hned tři časové roviny, které ukazují všechny hrdiny v úplně jiném místě v životě. Bude zajímavé sledovat, jak se všichni během těch pár let dostanou z vystrašených kadetů až k uznávaným agentům a ostříleným veteránům, a taky kdo z nich si dokázal zachovat svou čest.

Herecké obsazení je výborné. Všichni mě zaujali a bavili mě. Seriál putuje do watchlistu, těším se na celý maraton.

  • herecké obsazení
  • tři časové roviny
  • ideální pro maraton
  • spousta akce i záhad
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Asi musíš vyzkoušet na vlastní kůži :D
před 51 týdny
Evie

Evie

Má ještě někdo problém najít seriál na Disney+? Nebo jenom já zas musim mít něco extra :D
před 51 týdny
ragelly

ragelly

Myslím, že Disney obecně novinky přidává se zpožděním, já si pilot musela stáhnout.
před 51 týdny
Další články k tématu