23. 10. 2023

Novinka pod lupou: Bodies (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Bodies (Těla)
Žánr krimi, thriller, minisérie
Stanice Netflix (Velká Británie)
Premiéra 19. 10. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 55 minut

Kdo?

Tvůrci Paul Tomalin
Hrají Stephen Graham (Boiling Point), Kyle Soller, Jacob Fortune-Lloyd, Shira Haas, Amaka Okafor

O čem to je?

Seriál vychází z komiksu z roku 2015, který začíná vraždou ve Whitechapelu. Vraždu se snaží vyřešit čtyři různí detektivové v různých časových obdobích: snaživec Edmond Hillinghead v 90. letech 19. století, švihák a dobrodruh Karl Whiteman ve čtyřicátých letech, drsná detektivka Shahara Hasanová v roce 2010, a Maplewoodová se ztrátou paměti z postapokalyp­tického roku 2050, přinášející šokující pohled na věc.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tohle mě velmi zaujalo. Většinou mi náměty na cestování časem příliš nic neříkají, ale Bodies rozhodně nevypadá na nic obyčejného.

Ve čtyřech různých časových obdobích dojde k vraždě. Přestože je dělí desítky let, vražda, místo činu i oběť jsou zcela identické. K tomu všemu přidejte průvodní záhadné jevy a postavy a otázky se začnou jen kupit. Nejde jen o samotnou vraždu, která už sama o sobě nedává smysl, ale někdo za tím vším evidentně stojí a zřejmě jde o něco víc. Po skončení pilotu nerozumím ničemu a jsem tak navnaděn na další díly, jak se vše vysvětlí. Ještě že je venku celá série najednou.

Líbí se mi, jak se tvůrci vypořádali s rozdělením jednotlivých časových období, každé působí přirozeně a je hezky zpracované, a i když jsou všechny dost odlišné, navzájem se neruší. Jednotliví detektivové pak zaujali také, až na vyšetřovatelku v současnosti, ta mi nějak nesedla (a ne, není to tím, že je to muslimka :D). Vyšetřování a okolnosti kolem jsou u každého z nich ale zajímavé.

Díl mi rychle utekl, bavil mě a jsem rozhodnutý seriál sledovat dál.

  • Originální zápletka
  • Děj plný záhad
  • Střídání časových rovin
  • Ideální na maraton
80 %
Mé hodnocení
darbak

Bodies má být krimi thriller, ale je to i scifi, vycházející z comicsové předlohy. A to je něco pro mně. Podívat se na první epizodu se vyplatilo, jelikož už ta dokáže zaujmout. Děj se line čtyřmi časovými obdobími, počínaje současností (r.2023), přes 1941, 1890 a končí hodně povedeným plot twistem v r.2053. Jádrem příběhu je mrtvola stejného člověka, nacházející se na stejném místě a ve stejné poloze, který vyšetřují detektivové (genrově je to 50/50) ve svých časových linií. Samozřejmě má každé vyšetřování odlišný průběh, přičemž z každé linie dostáváme střípky, poodhalující, oč tady jde. Pomalu, ale jistě. K dalšímu sledování dokáže navnadit i vysoce kvalitní obraz, potažený filtrem, zdůrazňující některé barvy s filmovou tonalitou. V rámci story jde v podstatě o klasický detektivní žánr, která se však díky scifi zápletce stává zajímavou, byť to mohlo být o fous napínavější. Tak jdu na další epizody, z toho může být moc dobrý seriál. No a třetí epizoda s gay romancí, fakt už ani nevím, co na to říct. Prostě brutální stopka vývoji děje. Ale dodívám se.

  • Povedená zápletka
  • Vizuál
  • Závěrečné překvapení
  • Působí to možná až moc klasicky
70 %
Mé hodnocení
richardK

Pomyslný zlatý hřeb tohoto týdne nezklamal. Na novinku jsem byla hodně zvědavá a po prvním díle se hodně těším na maraton celé minisérie. Mám hodně ráda podobná krimi mystery témata. Když do toho přihodíte ještě budoucnost nebo střídání časových os, beru to všemi deseti.

Myslím, že tady ani nemusím moc zmiňovat obsazení. Ne že by bylo nějaké extra výborné nebo špatné, ale spíše je to ten typ seriálu, který táhne na příběh a obsazení herci jsou tady jen proto, aby postavy měly nějaké tváře. Nikdo mi nevadil, ani mě neupoutal, beru je tam tak, že tam jsou a pomáhají mi přijít na to, co se to tady vlastně děje.

Po první epizodě absolutně netuším, jak se příběh bude vyvíjet dál, natož jak skončí. Každopádně jsem ráda, že jde o minisérii a pokud z toho Netflix nebude mít potřebu extra rýžovat dolary, tak půjde o uzavřený příběh, který si budu moct pustit hned, jak se naskytne příležitost.

  • poutavý příběh
  • nepředvídatelný vývoj děje
  • střídání časových dob
  • závěrečný zvrat
  • uzavřená minisérie
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
darbak

darbak

Wow, takže seriálové zpracování na to vlastně jde velmi zlehka :D
před 28 týdny
Anyk

Anyk

Já mám zhlédnuto celé, s těmi sociálními problémy až na tu linku 1890 (Alfred) bych to tak strašně...
před 28 týdny
_karel_

_karel_

Dík za info. Končím po prvním dílu. Na tohle nemám žaludek.
před 28 týdny
Další články k tématu