16. 1. 2023

Novinka pod lupou: The Rig (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Rig (Ropná plošina)
Žánr nadpřirozený, thriller
Stanice Prime Video (Velká Británie)
Premiéra 6. 1. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut

O čem to je?

Příběh se odehrává na těžební lodi, která je umístěna na skotském pobřeží v nebezpečných vodách Severního moře. Posádka se má vrátit na pevninu, ovšem loď zahalí tajemná hustá mlha, která zabrání jakékoliv komunikaci s pobřežím a okolním světem. Hrdinové se snaží přijít na to, co tuto mlhu pohání. Během toho se přetrhávají pouta, tvoří nová přátelství a odhalují se po generace skrývaná tajemství. Jde o první seriál od Amazonu, který se kompletně natáčí ve Skotsku.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Od tohto seriálu som mal určité očakávania, keďže popis o zápletke odohrávajúcej sa na ropnej plošine zahalenej hmlou bol lákavý a mne veľa netreba, keď vidím niečo nové v mystery/super­natural žánri. No vyzerá to tak, že zostalo len pri tých očakávaniach…

Netvrdím, že to bolo úplne zlé, tých 42 minút ubehlo celkom rýchlo, ale na konci som mal neurčitý pocit, že tomu niečo chýba. Určite to malo väčší potenciál, no bohužiaľ lepšie momenty boli striedané často tými horšími, kedy sa proste príliš riešili medziľudské vzťahy, čo dosť uberalo na napätí. Ani herecké obsadenie to nevylepšilo až na Iaina Glena a to hranie mi prišlo často málo uveriteľné. Owen Teale a Emily Hamshire ma tu neskutočne iritovali.

Seriálu dám určite šancu aj naďalej, pretože ma úprimne zaujíma, ako sa vysvetlí celá tá zápletka okolo tajomnej hmly no radšej už budem krotiť očakávania, dúfajúc, že v ďalších častiach sa posunieme ďalej v deji a nie zbytočne rozpitvávať drámu medzi postavami. Chápem, že aj to k tomu patrí, no od nadprirodzeného seriálu proste čakáte viac…

  • prvok nadprirodzena
  • Iain Glen
  • zbytočné hádky
  • nesympatické postavy
  • miestami málo uveriteľné
60 %
Mé hodnocení
Petyer

Seriál nepatřil mezi moje nejočekávanější, měla jsem strach hlavně ze skotského přízvuku, který mi rve uši. Nakonec ale v porovnání s těmi výplody, které se tento týden urodily, tohle byla jedna z těch normálnějších a snesitelnějších novinek.

Asi je to i tím, že moje laťka byla nastavená nízko a neměla jsem žádná očekávání. Takže když pak pilot byl takový lepší průměr, tak jsem vlastně byla spokojená. Máme tady zajímavé a neokoukané prostředí, spoustu různorodých postav a očekávané i neočekávané trable, které se v takovéto rizikové práci vyskytují. I když postavy nejsou nijak extra sympatické, oceňuju, že všichni působí věrohodně a nechovají se tak, že bych si musela ťukat na čelo.

Závěrečné minuty přinesly zajímavý zvrat, další díl(y) si ze zvědavosti určitě pustím.

  • neokoukané prostředí izolované od zbytku světa
  • věrohodné chování postav
  • závěrečný zvrat
  • skotský přízvuk mi pořád lehce láme uši
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Další variace na Kingovu Mlhu přišla ze Skotska. A je vidět snaha přinést na obrazovku solidní podívanou, ale nic víc se nedočkáme. Děj nedokáže být napínavý, v době, kdy jde o nebezpečnou situaci a navodí se pár zajímavých situací, si záhy osádka v klidu míru popíjí / pojídá v jídelně. Přicházející zlo v podobě zatmavených očí jednoho pracovníka plošiny je hodně málo na vyvolání napětí. I tady se projeví naplno charakter jednotlivých postav, které však nedokáží nijak oslnit a to je tam pár výborných herců jako Lain Glen (GoT), Martin Compston (Line Of Duty). nebo McQuarrie (Foundation). Občas je i znát studio, kde se řada scén odehrává, zvukově je ale vše v pořádku, plno skřípajících zvuků dokáží trochu vystrašit, je tu i klasická scéna s ptákem. Nakonec tu správnou nervní atmosféru přináší zástupkyně těžařské společnosti, která by ráda i přes nepříjemnosti dále těžila. Po dvou epizodách to nevypadá na nijak nadprůměrnou podívanou, byť je možné, že to začne být dál o něco lepší, ale velké naděje bych si nedělal.

  • Zvukově parádní „skřípající“ atmosféra
  • Občas skřípe i forma
  • Nevyužitý herecký potenciál
  • Téměř bez napětí
50 %
Mé hodnocení
richardK

Jsem si jistá, že nedívat se na tohle mezi samými ptákovinami, které ode mě od začátku roku nedostaly nad 40 %, tolik radosti mě nepopadne. Nicméně jednooký mezi slepými králem zafungovalo na výbornou a já jsem prostě šťastná, že mě konečně zase něco žánrově a tematicky bavilo.

Postapo vibe na tom byl pro mě největší lákačka. Zaujalo mě i prostředí, ze kterého jsem teda ale už jen pohledem chytala lehkou klaustrofobii. Lidé, kteří tam reálně pracují, mají můj obdiv, já bych to nedala. Aspoň tou mlhou si tvůrci ušetřili úpravu zeleného pozadí, protože teď to mohli točit v podstatě kdekoliv.

Nesympatická mi byla šéfka v té bílé košili se jménem Rose a Hutton, charakter totálně zahnaný do extrémů, jinak to byla zajímavá plejáda postav i obsazení. Každý tam má svůj příběh a něco, k čemu by se chtěl vrátit. Ačkoliv některé myšlenky mi přišly nesmyslné a dost umělé, mě zajímá, jak to dopadne a co se tam vůbec děje, Na internetech moc nevidím pozitivní ohlasy na to, že by ten potenciál zvládli dobře uchopit, tak mám z pokračování trochu obavy.

  • žánr a prostředí
  • zajímavé příběhy
  • postava i představitelka Rose
  • místy mi to přišlo dost nesmyslné
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
CrazyGeek

CrazyGeek

I když to asi nebude úplně naplňovat můj oblíbený žánr námořních duchařin, tohle si nenechám ujít. Že je to...
před 68 týdny
_karel_

_karel_

Ale jo, dalo se to. ;)
před 68 týdny
Další články k tématu