16. 10. 2023

Novinka pod lupou: The Fall of the House of Usher (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Fall of the House of Usher (Pád domu Usherů)
Žánr drama, horor, minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 12. 10. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut

O čem to je?

Minisérie je adaptací povídky Zánik domu Usherů od Edgara Allana Poea.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Zatímco trailer vzbudil očekávání, pilot byl takový spíše chladný. Na to, že se má jednat o horor, tam té hororové atmosféry moc nebylo, snad jen ze začátku při scénách s mrtvou matkou (ten jeden moment s federálem se povedl). A třeba se to v dalších dílech pořádně rozjede.

Úvodní díl nicméně úspěšně položil základy pro budoucí děj, kdy se formou retrospektivního vyprávění dozvíme, co se vlastně přesně stalo a co za to mohlo. Pilot ve mně vzbudil zejména otázky kdo jak umře, kdo je zrádce a jak s tím souvisí zemřelá matka a záhadná barmanka. Tak teď jen doufám, že se mi dostane uspokojivých odpovědí a že atmosféra, jež to bude provázet, zhoustne.

Nejzajímavější postavy jsou zatím hlavní sourozenci Usherovi. Zbytek postav mě nijak nezaujal. Zejména děti a jejich partneři, v nich jsem měl problém se vyznat kdo je kdo, protože jich bylo jednak hodně a jednak mi většinou přišli dost nesympatičtí. Ještě že vymřou :D

Jsem ohledně pilotu trošku rozpačitý. Jak už jsem zmínil, doufám, že zbytek dílů to vylepší.

  • Nastolení děje se spoustou tajemných prvků
  • Potenciál do dalších dílů, ideální na maraton
  • Postavy – je jich moc a většina nezaujala
  • Zatím nic moc hororová atmosféra
60 %
Mé hodnocení
darbak

Flanagan od Netflixu odchází a loučí se, jak nejlépe mohl. Novodobá variace na povídku E.A. Poa se jednoznačně povedla. Pro mně překvapivě nejlépe v tom, jak dokáže skloubit ponurou atmosféru minulosti ve formě starobylého, zatuchlého sídlo a současnost resp.nedalekou minulost. Děj pak rozehrává v rámci soudního procesu, jenž se opřel do opiátové skandálu, střet obviněného s žalobcem a rozebírá se celá aféra. Na tuto základní linku se nabalí další postavy rodiny Usherů, které také dokáží být zajímavé, jen tady je znát rozdílné pojetí oproti povídky. V prvních 2 epizodách se pomalu, ale jistě projevuje patriarchální vedení rodiny, kde jako její hlava vystupuje Roderick Usher,a také jeho děsy, které z něho dělají nevypočitatelného člověka, jenž neváhá vypsat odměnu 50 milionů dolarů za odhalení informátora. Ten má podpořit žalobce v soudním jednání. Hutná atmosféra, kterou Flanagan umí a Bruce Greenwood v hlavní roli, jsou dalším důvodem proč se na seriál dodívat a sledovat, kam to všechny zúčastněné dovede.

  • Skvělá, vizuálem podpořená atmosféra
  • Výborní herci
  • Opiátová kauza
  • Mírný problém se ztotožnit s některými postavami
70 %
Mé hodnocení
richardK

Na seriál jsem byla tento týden nejvíc zvědavá a musím říct, že první díl mě rozhodně nezklamal. Tohle je definice ideálního seriálu pro maraton, protože každým dílem chcete víc a víc a nedokážete se od sledování odpoutat.

Předlohu neznám, za což jsem ráda, protože každý zvrat v ději bude pro mě překvapením. Rozhodně jsem po prvním díle zvědavá, co se stane, jak se to bude vyvíjet a jak to celé dopadne, protože zatím si netroufám ani v jednom bodě dělat nějaké odhady a domněnky.

Líbí se mi obsazení, příběh, prostředí, zpracování i atmosféra. Stejně jako u ostatních hororových novinek tohoto týdne si prozatím stojím za tím, že to není strašidelné, ale tady ta mystery atmosféra funguje i bez lekavých momentů. Ale tady je zaručeně největší potenciál ke sklouznutí do hororu – už jen fakt, že seriál má na svědomí Mike Flanagan (Haunting of Hill House). Když si ho pustím večer po tmě, tak určitě neudělám chybu!

První díl zatím nepřináší moc indicií a odpovědí, o to víc se ale těším na ty další, až to celé začne postupně dávat smysl.

  • poutavá mrazivá atmosféra
  • nejde se od toho odtrhnout
  • nevíte, co bude dál
  • bohatá plejáda různorodých postav
  • málo hororu
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
luciakanky

luciakanky

Ja mám Flanagana rada hlavne kvôli atmosfére v jeho seriáloch. Na toto som sa tešila a po dvoch...
před 29 týdny
Další články k tématu