28. 8. 2020

S lupou do historie: První republika

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte První republika 1×01: Ztracený syn?

plakát

Základní údaje

Název První republika
Žánr Drama, Historický
Stanice Česká televize
Vysílání 2014-????
Počet sérií 3+
Premiéra 17. 1. 2014
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Rodina, jejíž příběh je protkán tajemstvím, zbohatla na válečných zakázkách (dodávky jídla z venkova na frontu) a stěhuje se z venkova do Prahy, kde buduje čtvrť Podolí. Osudy hrdinů se prolínají s událostmi tehdejší doby a připomínají divákům některé významné momenty naší historie. Při tom všem se pomalu odhaluje jedno temné tajemství z minulosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Na úvod jen malé vysvětlení k mému názoru. Až asi na tři epizody ze třetí série, které jsem neviděl komplet, mám seriál nasledovaný, ale procentuálně ho shrnout nedokážu. Když odhlédnu už od duchařiny a podobných blbostí v úvodní sérii (možná by tomu pomohlo stažení 22 epizod na pozdějších 13), stále tu je druhá a třetí série, které se pro mě nedají hodnotit dohromady, ale spíš díl od dílu, něco totiž byla katastrofa. Takže to jen tak pro vysvětlení.

Myslím, že už jen z důvodu přítomnosti jména Biser A. Arichtev by se dalo říct, že půjde o super podívanou. A taky že jo. Tento seriál je na poli české tvorby průkopnický a rozhodně umí překvapit, takto zpětně u pilotu mi jede hlavou, jak málo toho zatím vlastně víme. Děj je vystavěn poutavě, během pilotu tu jsou vzpomínky, které odhalují dost a vlastně nic, s každou další zjišťujeme víc a přece víme míň a míň. V tomto je celý příběh perfektní, ani nenutí zamýšlet, člověk to dělá sám od sebe.

Spousta herců a postav tu ještě je a naopak podobné množství jich tu zatím není. Rozhodně je skvělé, že do projektu šel Ján Koleník, který se tu oprostil od předchozích rolí (dobře no, pořád tu hraje charismatického milovníka, fajn) a hlavně od slovenštiny, což ale vůbec nejde poznat. Naopak taková paní Studenková… ale ta se zase skvěle hodí na svoji roli, tu jsem tam opravdu žral. Ale zpět k pilotu, jak už jsem napsal, část postav zatím nebyla představena, už tak je tu ale pěkný guláš, ve kterém se ale dá ještě vyznat. Postavy jsou propojeny víc než se zdá, jak se dozvídáme už v průběhu úvodního dílu, a bude toho mnohem víc. Myslím, že tu není špatně obsazený člověk, všichni sem perfektně zapadají a působí, že opravdu z dob elegánů a dam na úrovni vypadli.

Příběhově se zatím držíme spíš ve vztahové rovině, je tu něco málo z války a podnikových problémů, ale ty zatím nejsou středobodem a rozhodně tu ještě není největší bomba ze všech, která seriál převrátila vzhůru nohama, takže můžu říct, že je rozhodně na co se těšit. Pokud vám tu chyběla akce, nebojte, ještě bude. Pokud se vám úvod líbí, tak taky hezky pokračujte a ujíždějte na pohodové vlně první republiky.

Na seriálu jakožto historickém kousku oceňuji kostýmy, ta móda je úžasná. A čím si mě seriál taky získal, je hudba. Od úvodní znělky, která je vyšperkovaná, přes podmaz během epizody, vkusné a skvěle podtrhující atmosféru. Za mě tedy nejspíš po všech stránkách úvodní díl hezký a příjemný, škoda jen, že pak bylo třeba inovací a experimentů.

  • obsazení
  • znělka
  • pomalu se rozjíždějící taje
  • nic moc nevíme, kam vše směřuje?
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
fabec1222

fabec1222

Zajímalo by mě, jak je to s plánovanou 4. sérií. I Arichtev už se podle všeho věnuje jinému projektu,...
před 3 roky
Pipa22

Pipa22

;-) ted jsou take tehotni :-), :-), takze minimalne az se mimco narodi....
před 3 roky
Další články k tématu