29. 11. 2017

S lupou do historie: Columbo

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Columbo 1×01: Prescription: Murder?

Medailónek

Název: Columbo
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: NBC
Vysílání: 1968–2003
Celkový počet sérií: 10
Premiéra: 20. 2. 1968
Délka pilotu: 94 minut

Kdo?

Tvůrce: Richard Levinson, William Link
Herci: Peter Falk

O čem to je?

Columbo je chytrý a většinou neomylný detektiv z oddělení vražd, jehož charakteristické prvky zahrnují nevytříbené chování, béžový kabát a neupravený vzhled. Jeho hlavními podezřelými jsou často zámožní lidé z vyšší společnosti, kteří pečlivě zakrývají své stopy. Nakonec je nachytá Columbovo umění dedukce a smyslu pro detail, s nimiž mu neunikne žádný důkaz. Na konci případů většinou nastraží věci tak, aby se pachatel nedobrovolně sám přiznal nebo odhalil.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Tak jsem se prolouskala tou nekonečnou stopáží. Columbo je zvláštní seriál, vlastně je to spíše série filmů, ostatně pilot trval hodinu a 34 minut, což je víc než mnohé filmové komedie. Nemůžu ale říct, že bych se nudila. V podstatě se na to dá pohlížet i jako na dvojdíl, kde se řeší jeden případ, takže vás celou dobu zajímá a žene ve sledování dopředu, jak to bude dál.

Ono to vlastně není úplně pravda. My totiž od začátku víme, co se stalo. Columba jsem jako malá nepravidelně v televizi sledovala, ale už je to hodně dávno, takže netuším, jestli můžu zobecňovat. Každopádně minimálně pilot je postaven na schématu, že divák ví více než hrdina. Od začátku víme, kdo je vrah, jak k vraždě došlo i z jakých důvodů. Celý díl tedy pouze čekáme na to, jak se k pravdě nakonec dopídí náš slavný a neomylný detektiv, jemuž se může rovnat snad jen Sherlock Holmes.

Člověk by skoro řekl, že seriál nemůže bez špetky tajemna fungovat. Opak je ale pravdou. Nevím, jestli na mě dýchlo kouzlo minulosti, nebo jestli byl pilot skutečně tak dobře napsaný, zahraný a natočený, ale bavila jsem se. Peter Falk v roli exceluje, těžko si u Columba představit s tváří někoho jiného. I když jsem ho na první pohled skoro ani nepoznala, první díl je z roku 1968 a tenkrát byl ještě takový mladíček a hodně mu to s kratšími vlasy seklo :-) Už tady ukázal, co v něm je, herecky se role zhostil skutečně bravurně. Zdatně mu sekundoval i pachatel, se kterým si hrdina hrál ve vší korektnosti na kočku a na myš. Závěrečné odhalení jsem si omylem vyspoilerovala, ale jinak bych ho asi předem nedokázala odhadnout, takže taky palec nahoru.

Pamatuju si, že když jsem v dětství Columba sledovala, seriál se mi moc líbil. I když jsem nikdy nebyla na starší kousky, tenhle měl něco do sebe. A i nyní, po nevím kolika letech musím říct, že to stále vnímám stejně. Nejde o seriál, který bych musela vidět maratonem, ale když už na něj koukám, tak se bavím velmi dobře.

+ Peter Falk
+ nezvyklý koncept – od začátku známe pachatele

- opravdu hodně dlouhá stopáž (sám Columbo přichází na scénu až po 31 minutách pilotu)

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Pilot má přes hodinu a půl, vraha už od samého počátku (o hodně déle než hlavního hrdinu, dámy a pánové),… to mi zní jako hodně velký risk. Jistě, seriály, které jsou dlouhé (nebo mají alespoň dlouhý pilot) známe, seriály, ve kterých vrah není žádným tajemstvím, známe samozřejmě také, ale kombinace obojího? Hm.

Každý, kdo o seriálu aspoň jednou slyšel, musel zaznamenat i paní Columbovou. Ne že by ji tedy viděl, jde právě o to, že ne. Co se týče této „záhady“, během sledování jsem pomalu začínala mít podezření, že Columbo mi zůstane tajemstvím také. Pilotu trvalo celou půlhodinu, než se dostavil! Takže kdyby měl pilot jen třicet minut, neviděli bychom ho vůbec? Sitcomová verze by byla „Čekáním na Godota“?

Přesto to ale funguje. Možná překvapivě, možná taky ne. Délkou je to sice docela záhul, ale Peter Falk… ten by to utáhnul, i kdyby snad epizoda byla o praní ručníků. Jestli jsem si myslela, že někoho tak vlezlého jako postavu Columba budu nenávidět, charisma jeho představitele a postava samotná si mě získalynatolik, že na tohle mé síly prostě nestačily. Tleskám.

Fascinující je i sledovat hon na kočku a myš Columba a vraha. Oni vědí. Otisky a podobné hračky nemají. Tak jak to dopadne? I vrah má charisma, jak je hloupý, tak je chytrý. Opravdu zajímavé.

Během sledování se sice nedá ubránit myšlence, že je to dlouhé opravdu možná trochu moc, ale jak to skončí, nejde neocenit skvělou práci…

+ Peter Falk
+ Colombo
+ vrah
+ hra na kočku a myš

- možná délka

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Nikolina

Nikolina

Tak tento seriál si pamätám, pozerávala som ho ako malá s rodičmi. Určite som nevidela všetky časti ale...
před 6 roky
007.dany

007.dany

Určité díly mám opravdu rád. :)
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Já jsem se jako malá těchhle seriálů nasledovala - kromě Columba taky To je vražda, napsala, Diagnóza...
před 5 roky
Další články k tématu