31. 5. 2017

S lupou do historie: Web Therapy

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Web Therapy 1×01: Click to Start?

Medailónek

Název: Web Therapy
Žánr: Komedie
Stanice: Showtime
Vysílání: 2011–2015
Celkový počet sérií: 4 + webseriál
Premiéra: 20. 7. 2011

Kdo?

Tvůrci: Lisa Kudrow, Don Roos, Dan Bucatinsky
Herci: "Lisa Kudrow, Tim Bagley, Dan Bucatinsky, Jennifer Elise Cox, Victor Garber

O čem to je?

Dr. Fiona Wallice je samoučená terapeutka, která se rozhodne své pacienty vídat každý týden přes online chat. Místo klasických hodinových schůzek zavede krátké tříminutové rozhovory, což jí přijde jako dostatek času k vyřešení všech problémů těchto lidí. Místo pacientů se však spíše snaží zabavit, protože se nudí, projíždí internet a snaží se pozornost svádět na sebe a jejich problémy si vztahuje ke svému osobnímu životu. Ačkoliv mají herci koncept scénáře, seriál spíše staví na improvizaci herců během jejich rozhovorů přes kameru.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Tento seriál se hodně těžko hodnotí. Na jednu stranu je to šílené, hodně „ztuhlé“. Ale na druhou stranu je to geniální koncept, který jen tak nevidíte. Web Therapy jsem viděla loni v létě komplet, takže když pak přišel do NPL Semestr, tak už mě ten stejný koncept tolik nešokoval. Ale u Web Therapy jsem se s ním seznámila a hodně mě to zaujalo, jak jedinečný může seriál být.

Na hercích jde vidět, že si to užívají. V pilotu jich vidíme hned několik. Před samotným seriálem běžel webseriál, kde se diváci mohli s Fionou seznámit. Pokud jste ho ale neviděli, tak to vůbec nevadí, rychle zjistíte, jak se věci mají. V podstatě Fiona má na webce pokaždé jiné pacienty, někteřé jsou noví, jiní se opakovaně vrací. To dává tvůrcům možnost experimentovat, přicházet stále s novými nápady, novými osobnostmi, a zároveň se můžou rozvíjet i dějové linky těch, na které jsme si již zvykli.

Víte, jak moc otravná byla Phoebe v Přátelích? Fiona je snad ještě horší. V podstatě je to sebestředná žárlivka, které vůbec nezajímají problémy jiných lidí, pouze požaduje to, aby ji ostatní uctívali, je pro ni zábava ostatní nepřímo svými komentáři a poznámkami zesměšňovat a podkopávat jejich sebevědomí. Lisa Kudrow ukazuje, jak výborná je herečka, protože svou postavu zvládá skutečně dokonale a když porovnáte Fionu a herečku samotnou (např. při nějakém rozhovoru nebo tak), jako by šlo o dva úplně jiné lidi. Jen je prostě otázka, koho bude bavit sledovat tuhle ženskou čtyři série, když už vám pije krev v pilotu.

Moc se mi líbí, že je epizoda (a všechny další) hodně tvořena improvizací. Ono to místy jde poznat a to vědomí, že herci vymýšlí dialogy za pochodu, z toho dělá ještě lepší zážitek pro diváka. Bezkonkurenčně nejlepší jsou nepovedené scénky, které vždy běží po závěrečných titulcích, u nich vidíte ty výbuchy smíchu a tak všechno a bavíte se královsky.

Kdybych seriál ještě neviděla, pilot by mě dokázal nalákat na další sledování. Jde především o svěží nápad, ale už z pilotu je jasné, že se z toho nestane žádná srdcovka nebo seriálová závislost.

+ koncept
+ improvizace
+ nepovedené záběry

- nesympatická Fiona
- nedynamické tempo

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak na toto má děravá hlava před pár měsíci zapomněla, když vychvalovala inovativní a netradiční formát českého Semestru. Ach jo, já taky jednou zapomenu i své jméno…

Ale tedy k Web Therapy. Tak tohle se myslí tím, když se o ženách říká, že jsou PŘÍŠERNĚ nerozhodné? Protože tohle je snad nemožné. Jestli tohle děláváme obvykle, tak to upřímnou soustrast a přijměte mou omluvu.

Nejspíš je z předchozího odstavce poznat, že na hlavní hrdinku chválu zrovna nepěji, spíš mi dělá problémy ji chápat, takže jsem celou epizodu strávila s řečnickou otázkou: „Co to dělá?“. Když si ale divák trochu přivykne tomu, že (pardon) sleduje magora, dají se na sledování vidět i klady. I když ono v průběhu přichází uvědomění, že ani ta hlavní hrdinka zas tak špatná vlastně není.

Snad nejlepším momentem epizody pro mě byla „manželská terapie“, která přichází vlastně hned na začátku epizody, tahle kouzelná ukázka manželského soužití s malou dávkou: „Ale ty si stejně myslíš to, co ti řeknu já, takže na tom, co jsi právě řekl, vlastně vůbec nezáleží,“ mě prostě dostala.

Jak už jsem možná zmínila tou narážkou na Semestr, za celou epizodu se nedostaneme z monitoru počítače. Ovšem jak u Semestru to sice působilo velmi svěže, ale možná trochu rušivě, ve Web Therapy se k tomuto přistupuje o chlup citlivěji, takže to není až tak znát.

Větší důraz je ale kladen spíše na hrdinčiny „pacienty“, kteří ale… prostě mě nijak neohromili, což je největší problém celého pilotu. Trochu to zpravuje inovativnost formátu a to, že na rozdíl od mých dalších komediálních zkušeností podobného rázu je to docela zábava, ale zkrátka jako kriminalista a detektiv potřebují dobré případy, Fiona by měla mít o chlup zajímavější pacienty.

+ Fionin manžel Kip, možná i Fiona
+ zajímavá a inovativní forma, přesto nerušivá

± nechovají se takhle ženy běžně, ŽE NE?

- nudní pacienti

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Caroline115

Caroline115

Mně teda Phoebe nepřišla otravná :-D A co se týče seriálu...nikdy jsem to neviděla, ale někdy se na to...
před 6 roky
Nira

Nira

Tak já taky mrknu, až bude někdy v létě volněji :-)
před 6 roky
Další články k tématu