3. 10. 2021

S lupou do historie: Doctor Who

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Doctor Who (Pán času) 1×01: Rose?

plakát

Základní údaje

Název Doctor Who (Pán času)
Žánr SciFi, Dobrodružný, Drama
Stanice BBC
Vysílání 2005-????
Počet sérií 13+
Premiéra 25. 3. 2005
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 86 % (od 2267 uživatelů)

O čem to je?

Hlavní hrdina, tajemný Doctor Who se po letech vrací a opět cestuje pomocí stroje času nazvaném TARDIS napříč časem a prostorem. Na nejrůznějších místech vesmíru a historie prožívá různá dobrodružství se svými společníky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno všech dosavadních 12 sérií
Hodnocení celého seriálu: –

Snažím se představit si, jaké to asi bylo v roce 2005, když po tolika letech (když nepočítám film) přišlo obnovení seriálu. Doctro Who je vlastně asi jediný seriál, který má epizodu s názvem Pilot, ale není jí úvodní díl =D To jen tak pro pobavení, než se pustíme do pitvání pilotní epizody.

Jak jsem před pár týdny slíbil, konečně v SLDH došlo i na nového Doctora Who. Nevím, jak to vidí ostatní, ale pro mě dnešní vydání není o vychvalování pilotu, ale spíš o navnadění na celý tento seriál, kterému jsem i já před pěti lety podlehl. Takže si to ujasněme hned v úvodu, tento díl rozhodně nepatří ke špičce, během všech sérií vzniklo opravdu hodně mnohem lepších epizod, ale zkrátka a dobře jde o start nové éry. Start, který v sobě nese něco super.

Příběh byl pro úvod slabý, ale chápu, že bylo třeba přivést velké ohrožení pro celou Zemi a chtělo to přijít s něčím, co nemá vazby na původní seriál. Zároveň nejde vysázet všechny trumfy hned v úvodu. Takže je tu nakonec takové představování postav za běhu a mírně odbytý příběh. Teď tak přemýšlím, v celém díle bylo tak šest lidí a komparz? Na tom vlastně nezáleží, pokud přežijete upachtěný úvod, už bude jen líp, většinou.

Jak jsem psal už v názoru na původní seriál, Ron Grainer a Norman Kay odvedli skvělou práci, tady se k nim ale přidává ještě jedno hodně zvučné jméno, Murray Gold, před tímto skladatelem smekám a jsem rád, že právě on vytvořil něco takového jako Doomsday Theme (a samozřejmě jiné), ze kterého mi pořád běhá mráz po zádech (i v úvodním dílu je tu náznak této skladby).

Doctor je sice ústřední postavou, ale, A TEĎ POZOR NA MOŽNÝ SPOILER, už po třinácti dílech změní podobu. Proti tomu Rose se z nenápadné společnice stane hodně důležitou postavou i pro další série, takže pokud vám nesedla, asi pro vás prvních pár úvodních sérií bude náročných. Toto je vlastně super věc, kterou žádný jiný seriál nemá. Série jsou sice na sebe navázané a jsou tu i odkazy, ale pokud vám někdo vysloveně nesedne (teď mluvím hlavně o Doctorovy, ale vlastně možná i společnících), tak prostě můžete jaksi sérii/série přeskočit.

V úvodním díle působí celý příběh na Zemi trochu nuceně, Rose je tlačena do pozice chudinky, jednak skrze Jackie, ale i Mickeyho, což je škoda. Nevybavuju si ale, že by takové byly i další díly s těmito postavami, takže se to buď taky zlepší, nebo snadno vytěsní. Navíc ono zase tolik prostoru pro tyto příběhy není. Je fajn, že se seriál i po návratu drží zajetých kolejí a předkládá taky historické osobnosti, pro mnohé jsou to nejoblíbenější díly (taky mám některé z nic opravdu moc rád), jen už na ně není kladen takový důraz jako v případě původního seriálu. Ale tak doba šla dál.

Ať vás pilot bavil nebo ne, opravdu doporučuju zkusit i další díly. Nezaručím vám, že si seriál zamilujete, ale rozhodně tu na lámání chleba nedojde hned takto z kraje. Celkově je Doctor Who jako seriál za mě nehodnotitelný, každá série je úplně jiná a to úplně jiným způsobem než u kteréhokoli seriálu. Popravdě, když se nad tím teď tak zamýšlím, na některé jsem úplně zapomněl a tematicky bych všech 12 sérií dohromady rozhodně nedal. Tak či tak, s každou sérií, s každým společníkem a každou podobou Doctora přichází do seriálu něco nového, ale zároveň se tu udržuje to něco, co máme všichni na seriálu rádi. Snad si ho oblíbíte i vy.

  • Doctor je klasicky potrhlý
  • Murray Gold
  • pilot spíš odradí
  • utrápená Rose
  • nudný příběh
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
šotek10

šotek10

Musím přiznat, že jsem tomu absolutně propadla už od prvních sekund.
před 2 roky
jesmot

jesmot

To mě mrzí. Každopádně stačí napsat ragelly a budeš mít přístup k seznamu, takže pak příště můžeš bez...
před 2 roky
PHochmannova

PHochmannova

Já jsem si Doctora zamilovala právě díky seriím s Rose. Na příchody dalších doktorů po Davidovi...
před 2 roky
Další články k tématu