12. 8. 2018

S lupou do historie: Cirkus Bukowsky

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Cirkus Bukowsky 1×01: 1. díl?

Medailónek

Název: Cirkus Bukowsky
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: Česká televize
Vysílání: 2013–2014
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 30. 10. 2013
Délka pilotu: 51 minut

Kdo?

Tvůrce: Jan Pachl
Herci: Pavel Řezníček, Hynek Čermák, Marika Šoposká, Predrag Bjelac, Jaromír Hanzlík, Vanda Hybnerová, Michal Dlouhý, Jan Vlasák, Karel Dobrý

O čem to je?

Nestor Bukowsky má velký problém, sebevražda jeho milenky se totiž začne jevit jako vražda. Hrdina přichází o práci, manželku i domov a navíc po něm jde zarputilý kriminalista Kuneš, který bojuje se svými vnitřními démony a je donucen nastoupit na protialkoholní léčbu. V opačném případě mu hrozí vyhazov z práce. Přes počáteční vzájemné antipatie je jisté, že musí spojit své síly a pustit se do pátrání na vlastní pěst.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Podařená kriminálka. V té době, kdy seriál vznikl, jsme ještě NPL neměli (anebo jen pro Velkou pětku), takže dnes to pro mě bylo první setkání se seriálem. Pamatuju si ale, že fruiko byl z prvního dílu relativně nadšený, což se nestává tak často, takže jsem byla zvědavá, o čem to tedy celé bude. První díl je podivný mix kriminálky a cirkusu. Na první pohled tyto dvě věci spolu moc neladí, zvlášť když vezmete v potaz, že se to krimi odehrává mimo cirkus. Ale překvapivě tato kombinace docela solidně funguje.

Hlavní hrdina už nemůže mít více smůly. Jak se na něj začalo nabalovat jedno neštěstí za druhým, už jsem se začala smát místo toho, abych ho litovala nebo s ním soucítila. Asi to nebyl záměr autora, ale přišlo mi toho opravdu přehnaně moc – práce, žena, milenky, několik rvaček, zablokovaný účet, cirkus v dluzích, pokus o vraždu, no nevím, doufám, že tomuto všemu najednou v řádu několika dnů snad lidi čelit nemusí.

Každopádně jinak je hrdina sympaťák. Takový lehce bručnoun, ale nevadil mi. Ani ostatní postavy mi zatím nezačaly pít krev, dokonce i ten otravný policista (je to ten, co pak přešel do Rapla?) se dal snést. Jsem zvědavá, jak se budou dál rozvíjet vztahy v cirkuse, protože druhá půlka pilotu mi tímto novým prostředím a nespočtem možností přišla zajímavější než ta první, která byla další typickou českotelevizní kriminálkou.

Na to, že měl pilot 51 minut, tak sledování utíkalo hodně dobře a konec přišel dřív, než jsem čekala. Jde vidět, že i v našich končinách lze natočit v rámci možností svěží a neokoukaný seriál, který má kvalitní herce, zábavné postavy a napínavý serializovaný příběh, který diváka donutí sedat k obrazovkám týden co týden. Kdyby byl Cirkus Bukowsky novinka a hodnotili jsme ho s tím, jestli dát šanci dalším dílům, tak po zhlédnutí pilotu bych vám ho doporučila všemi deseti.

+ povedená kombinace kriminálky s cirkusem
+ sympatické postavy
+ slušné tempo i atmosféra

- na jednoho člověka je tu až přehnaně moc neštěstí

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jo, tak tohle kolem mě nějak prošlo. V dost velké vzdálenosti. Vím, že jsem ten název někde viděla, ale tím končím. Upřímně… myslela jsem si, že je to nějaký historický seriál o cirkusácích. Třeba něco jako Největší showman, jen bez zpívání a tancování. Takže je to kriminálka ze současnosti. Tak to jsem úplně neodhadla. No co už.

Každopádně tohle už víme. Na ČT jsou ty kriminálky a detektivky prostě z nějakého důvodu tak nějak lepší než na televizích soukromých. ČT jede víc do temna, míň do levna a case-of-the-week formátu. Většinou nejde jen o vyřešení dnešního případu, je tu mnohem víc pozadí a omáčky, bez toho, aby byly jen prázdnou výplní.

Takže i tady je ten případ sice důležitou, přesto ne jedinou hlavní linkou. Skoro se mi zdá, že ten případ je vedlejší a víc jde o změny a nový život Bukowského. Něco je trochu levné (tou lehkou fascinaci dcerou principála cirkusu si mohli tvůrci alespoň pro začátek odpustit), ale jinak je prostředí cirkusu obecně dost netradiční a seriál nabízí dost dalších netradičních prvků.

Jedním z nich jsou vnitřní promluvy hlavního hrdiny. Upřímně si ale nejsem jistá, jestli mi to přišlo jako dobrý nápad, nebo jestli mi to přišlo jen hodně otravné. Nevím, přišlo mi, že toho je nějak moc.

Nadšená nejsem ani z kamery. Jistě, když dáte přes kameru filtr alá severské kriminálky, dodá to seriálu atmosféru, ale zároveň to působí jako zbytečné tlačení na pilu. Jak jsme viděli v jiných scénách.

Každopádně ano, Cirkus Bukowsky se povedl. Těch padesát minut uteče jako voda, obsazení je parádní a sledování je zábava. Takže doporučuji.

+ herci
+ složitější styl

- přílišné tlačení na pilu, co se týče atmosféry
- rozpačité prvky

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
kaccci

kaccci

To ragelly: Ano je to ten policajt z Rapla. :) Dokonce si dovolím tvrdit, že Rapl je spin-offem Cirkusu...
před 5 roky
STOUPA

STOUPA

Velmi podařená česká krimi.
před 5 roky
marvio

marvio

Přesně tak to je ;-) Na podzim by měla být druhá série Rapla.
před 5 roky
Další články k tématu