11. 3. 2020

S lupou do historie: Homeland

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Homeland (Ve jménu vlasti) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Homeland (Ve jménu vlasti)
Žánr Drama, Politický, Psychologický, Špionážní, Thriller
Stanice Showtime
Vysílání 2011–2020
Počet sérií 8
Premiéra 2. 10. 2011
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Carrie Mathison, agentka CIA, je momentálně postavena mimo službu za incident, ke kterému došlo v Iráku. Výsledkem této nepovolené operace je její převelení do centra boje proti terorismu. Během svého působení v Iráku se nicméně dostala k informaci, že americký zajatec přešel na druhou stranu. Když je pak během akce americké armády zachráněn seržant Nicholas Brody, který byl držen v zajetí od roku 2003, Carrie je přesvědčena o tom, že on je oním Američanem, který změnil stranu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

O seriálu už jsem slyšel několikrát, už jsem se k němu párkrát skoro i dostal, ale nakonec jaksi vždy unikl mému hledáčku. Takže dnes do záhadami opředeného špionážně psychologického seriálu jsem šel s naprostou nevědomostí a po pilotu jsem skončil nadšený nedočkavostí.

Po dlouhé době jsem narazil na Damiana Lewise a jsem spokojený. Role se zhostil bravurně, fakt mu to celé žeru a zároveň je tu ta pochybnost, kterou postavě vnáší, bomba. Claire Danes mě taky dostala hned po pár minutách až tak, že prostě chci hned vědět všechno a naplno se ponořit do jejího života a mysli. Zkrátka skvělé herectví spojené s úžasnými charaktery.

Příběh je mixem špionáže, psychologie, politiky, byrokracie a dalších věcí, které společně odrážejí skutečné události a tvoří napínavý příběh plný otázek. Tento pilot není jen takovým tím nemastným neslaným představováním postav, ale rovnou vás zaujme (nebo odradí, ale to snad ne). Hrozba terorismu je velkým globálně debatovaným tématem, se kterým si tvůrci pohrávají netradičním způsobem, a já věřím, že vše vyvrcholí skutečností, že veškeré teorie diváků byly špatné a vše je trošičku jinak.

Asi jediným viditelným mínusem po pilotu, které skutečně svítí nad jinými, je, že příběh tvoří osm sérii a ta nedočkavost je prostě ubíjející, takže si nedokážu představit, co by to se mnou dělalo, kdybych seriál sledoval v době uvedení. Jinak nemám nic moc, co vytknout, skvělé herectví, zdařilý scénář, povedená kombinace žánrů a psychologická lin­ka.

  • kombinace žánrů
  • herectví
  • napětí
  • psychika postav
  • ubíjející nedočkavost
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Pilot mě překvapil zajímavou kombinací žánrů a tím, že se v některých tématech nedržel zpátky. I samotný příběh a hlavní zápletka mě docela zaujaly. Velkou část obsazení jsem poznal a neměl jsem s ním žádný problém, tedy až na hlavní ženskou hrdinku Carrie Mathison (Claire Danes), která mi nebyla sympatická.

Z pilotu mám tedy převážně dobré pocity. Trochu mi to připomnělo novější seriály jako Designated Survivor a Jack Ryan, oba tyto seriály jsem si docela oblíbil, takže se k Homeland s velkou pravděpodobností někdy v budoucnu vrátím.

  • kombinace žánrů
  • odvážné zpracování
  • zajímavá zápletka
  • obsazení
  • Carrie Mathison (Claire Danes)
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
IrmaVep

IrmaVep

Zrovna dneska se nad timhle serialem rozplyvala moderatorka Evropy 2, tak jsem si tak rikala, ze na takove...
před 4 roky
arthurcz

arthurcz

Tak první série byly super, o tom žádná. Pak už to pro mě bylo dost utrpení sledovat.
před 4 roky
CrazyGeek

CrazyGeek

Asi takhle, Homeland patří mezi pomalejší a mnohem náročnější typ seriálů. Tohle není rychlokvaška od CW....
před 4 roky
Další články k tématu