27. 12. 2017

S lupou do historie: Parks and Recreation

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Parks and Recreation 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Parks and Recreation
Žánr: Sitcom / Mockumentary / Politický
Stanice: NBC
Vysílání: 2009–2015
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 9. 4. 2009
Délka pilotu: 22 minut

Kdo?

Tvůrce: Greg Daniels, Michael Schur
Herci: Amy Poehler, Rashida Jones, Paul Schneider, Aziz Ansari, Nick Offerman, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Adam Scott, Rob Lowe, Jim O'Heir, Retta, Billy Eichner

O čem to je?

Leslie Knope je šéfka oddělení parků a rekreace ve fiktivním městečku Pawnee ve státě Indiana. Knope se vrhne do nového projektu spolu s místní zdravotní sestrou Ann; společně se snaží proměnit velkou díru na staveništi v park. Kromě toho má však na starosti také vzdělávání a dohlížení na znuděné internisty. Musí také bojovat proti byrokratům, problémovým sousedům a stavitelům, aby proměnila svůj sen v realitu. A jako bonus se od ní ani na krok nehne štáb, který nahrává každý její úspěch, ale také kroky vedle.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Ono to tak úplně není moje první setkání se seriálem. Vlastně už je to můj čtvrtý pokus, jak ho začít sledovat. Bohužel ani jeden z předchozích nevyšel a po přetrpení pilotu musím říct, že nevyjde ani tento čtvrtý. Je škoda, že se k dnešnímu seriálu nepřidal Pajky, který patří mezi jeho velké fanoušky, takže byste tady měli alespoň nějakého zástupce těch, kteří tento styl mockumentary, který se objevil už v The Office, upřednostňujete.

Snažila jsem se tolikrát, ale opravdu nejsou všechny seriály pro každého. Drunk_Queen mi včera ráno při sledování psala, že se zasmála přesně jednou. Když jsem se na to dívala já, snažila jsem se odhadnout, kde to bylo, bohužel mé množství smíchů začalo a skončilo na nule. Tento styl mockumentary mi opravdu nevyhovuje, nenacházím na něm nic zábavného ani vtipného, naopak mě poměrně dost vytáčí. Je to trošku něco jiného než u Modern Family, kde jsou přímé rozhovory. Tady jsou částečně taky, stejně jako promluvy do kamery přímo v jednotlivých scénách, ale nefunguje to na mě.

Na druhou stranu si nemyslím, že bez toho bych vnímala seriál lépe. Jeho základem je totiž velmi specifický typ humoru. Takový, který je i v Office – přece jen oba seriály jsou od jednoho tvůrce – který využívá cílenou trapnost jako hlavní zdroj zábavy. Postavy se chovají nenormálně (a ostatně jsou nenormální), mnohdy jsou sarkastické, s kamenným výrazem v obličeji a flegmatické. Jejich chování se pro mě nepochopitelně ostatní smějí, zatímco já se jen nechápavě dívám, co se to tam vlastně odehrává.

Ono ani toho příběhu není moc. Herci tu dvacetiminutovku do maximální míry vyplňují svou výraznou přítomností, dost možná bych tipovala, že často využívají i improvizaci. Příběh je proto osekán na absolutní minimum, takže ani tady se není moc od čeho odpíchnout. Základem jsou herci, postavy a styl humoru, pokud těmto třem aspektům nepřijdete na chuť, celý seriál je pro vás, stejně jako pro mě, naprosto zabitý. Popáté už to nebudu zkoušet, skončím za dva a půl roku pilotem k Office, který už jsem taky několikrát měla zapnutý, ale bohužel je to ten samý případ jako Parks. Nikomu ale neberu to, že se mu seriál líbí, ostatně úspěšný byl opravdu hodně, Emmy, Glóby a tak. Jen mně osobně nesedl, a to ani při opětovném pokusu o sledování po letech.

- styl humoru
- postavy
- osekaná dějová linka
- vlastně se tam vůbec nic neděje
- ze sledování je mi fyzicky zle

Moje hodnocení pilotu: 0 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Parks and Recreation tady na Serialzone vyvolává vždycky velké vášně. Já dosud neviděla ani epizodu, takže mi upřímně nebylo úplně jasné, jaké že kouzlo tento seriál má, že se za něj jeho fanoušci perou jako lvi. Ten moment je tady, takže zjišťuju.

Mockumentary je hodně specifický žánr. A vlastně možná ani tolik nejde o to, že se předstírá, že se jedná o dokument, ale spíš o velmi specifický typ humoru. Jestli se o tomhle seriálu říká, že se jedná o jeden z největších klenotů (to není z mé hlavy), tak pro pilot to opravdu neplatí. Bylo pro mě až trapně jednoduché spočítat, kolikrát přesně jsem se za pilot zasmála, jelikož na tu jedničku se člověk početně zas tolik soustředit nemusí.

Přitom to vlastně není tak špatné, hlavní postavy vypadají slušně, děj je docela zajímavý, ale problém vidím už jen v tom, jaká přídavná jména a příslovce používám. Epizoda se totiž relativně táhne (i přesto, že trvá pouhých dvaadvacet minut) a já se cítím, jako kdybych seriál chválila slovy: „Je to lepší než dostat kladivem po hlavě. Nebo být unesena a mučena.“

Parks and Recreation není zlé (proboha, proč to ZASE říkám), ale zároveň to není nic, co by člověka ohromilo a nadchlo. Jak si tak pročítám názory lidí, ve druhé řadě nastává zlepšení, ale já bych upřímně neměla strpení a trpělivost setrvat u sledování dál. Zatím totiž seriál působí jako průměr, který sice neurazí, ale ani neohromí. Prostě jako něco, co člověk dál sledovat nepotřebuje.

+ docela zajímavé téma
+ postavy

- nezaujme
- humor

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Mr.Ripley

Mr.Ripley

Ámen! Jsem rád, že nejsem jediný kdo hodnocení od ragelly raději přeskakuje :D
před 6 roky
DeNi22L

DeNi22L

První díl mě docela odradil, ale zatím jsem žádný seriál neodsoudila hned ze začátku... překousla jsem první...
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Nejsem moc velkej fanoušek Amy Poehler, ale když se na scéně objevila Rashida Jones, pro kterou mám slabost,...
před 5 roky
Další články k tématu