10. 1. 2018

S lupou do historie: Moonlight

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Moonlight 1×01: No Such Thing as Vampires?

Medailónek

Název: Moonlight (Za svitu měsíce)
Žánr: Drama / Upírský / Nadpřirozený
Stanice: CBS
Vysílání: 2007–2008
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 28. 9. 2007
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Ron Koslow, Trevor Munson
Herci: Alex O'Loughlin, Sophia Myles, Jason Dohring, Shannyn Sossamon

O čem to je?

Mick St. John je nesmrtelný upír, který se živí jako soukromý vyšetřovatel. V upíra ho před 60 lety proměnila jeho nevěsta během svatební noci. Hrdina je uvnitř rozpolcen. Zamiloval se totiž do ženy, do které neměl. Jde o smrtelnici – reportérku Beth. Ale pořád má v sobě ještě city pro svou milou Coraline, která ho před lety proměnila.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Moonlight je jeden z prvních seriálů, které jsem viděla komplet maratonem a v původním znění. Trošku jsem se pousmála, když jsem si kontrolovala na SerialZone své hodnocení a zjistila jsem, že jsem mu dala 90 %. Možná v dnešní době, když už jsem o pár let starší a mám toho víc nakoukaného, bych hodnotila jinak. To už se ale nedozvíme, protože na opakované sledování nemám čas.

Každopádně jsem si v rámci SLDH dala pilot a musím říct, že jsem se bavila hodně dobře. Možná v tom hrála trošku roli nostalgie, ale spíš ne, protože si za ty roky seriál skoro nepamatuju. Pilot utekl rychle a byl tvořen vyváženou kombinací romantiky, napětí a kriminálky. Masky a celkově efekty zde fungují na jedničku.

Jediné, co mi vyloženě přišlo úsměvné, byly ty extrémně dramatické flashbacky. Celková konstrukce, ať už filtr, zpomalené záběry, hudba… dohromady to prostě působilo až moc snaživě. Navíc v kombinaci s tak dojemným příběhem, kdy se láska objevuje zrovna u ženy, kterou hrdina zachránil, takže ji vlastně znal jako nějakou sedmiletou holku, ehm, trošku zneklidňující.

Jinak ale pilotu nemám, co vytknout. Herci jsou vybráni na jedničku, role jim sednou na výbornou. Na seriál jsem vlastně začala koukat kvůli Dohringovi, kterého jsem si zamilovala jako Logana ve Veronice Mars, a i zde jeho postava přináší vysokou míru zábavnosti, je to prostě typický bohatý playboy; tento typ postav nikdy nenudí. Ale ani ostatní nejsou zlí, o čemž svědčí i fakt, že během pilotu mě nikdo nezačal štvát.

Kdybych už seriál neviděla, tak by mě pilot k dalšímu sledování spolehlivě navnadil.

+ postavy
+ žánrová kombinace

- příliš drááááma flashbacky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vlastně se docela divím, že jsem Moonlight ještě neviděla. Na to, kolikrát jsem na něj za ty roky různými způsoby narazila, na to, kolikrát jsem na různých místech viděla o tomto počinu nějakou zmínku… Je to zvláštní. Už bůhví kolik let mám o tomto seriálu ponětí, ale opravdu jsem se na něj dnes dívala poprvé.

A je to tedy dost zajímavé. Upřímně, nekoukat tady přímo teď na datum, kdy vyšel pilot, klidně seriálu tipnu, že vyšel tak o deset let dříve. Nebo alespoň v Kanadě. Třeba mě paměť klame, ale Moonlight mi prostě ať už svou hudbou, nebo „takovým tím filtrem, co je věčně přes obraz“ přijde naprosto a úplně jiný než třeba o dva roky starší Bones nebo naopak o dva roky mladší Castle (s tím sdílí Moonlight stejné kulisy, že?).

Přitom ale rozhodně nechci říct, že by seriál působil nějak zle, to rozhodně ne. Samotnou mě překvapilo, že i přesto, že jsem seriál sledovala úplně poprvé, tudíž jsem si ho možná pouštěla tak trochu s nezájmem, už od začátku mě dokázal přikovat k obrazovce. Tady se ani nedá mluvit o nějakém charismatu některé z postav, ten seriál má kouzlo prostě tak nějak sám od sebe. A samozřejmě díky kombinaci asi milionu věcí, ale ta „magie“ zní jistě poetičtěji.

Ovšem jedna věc mě na seriálu pobavila jaksi nechtěně. Tedy věřím, že tohle záměrem tvůrců nebylo, ale klidně mě opravte. Voiceovery a flashbacky. Vlastně ani nevím přesně proč, ale bylo na nich něco hrozně divného. Prostě ke zbytku vůbec neseděly, jejich vážnost ve stylu „tohle-a-tohle-a-tohle-a-jakože-všechno-co-kdy-řeknu-je-ta-nejdůležitější-věc-na-světě-jsem-asi-James-Bond“ nevypadala vůbec vážně, vypadala prostě naprosto pitomě a já vážně nechápu, na čem tvůrci jeli, že je to vedlo k tomuhle.

Jinak je pro mě ale Moonlight opravdu příjemným překvapením. Tajemno spojené s „vyšetřováním“ i osobní životy jsou dobře vyváženy, vážně si dokážu představit, že bych sledovala dál… Oceňuju, že se seriálu působí v takové konkurenci působit tak originálně.

+ dokáže rychle vtáhnout do děje
+ postavy, atmosféra, žánry,…

- filtry, voiceovery, flashbacky

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
milosh

milosh

Tohle jsem chtěl kdysi vidět, ale časem jsem na to úplně zapomněl. Třeba to jednou vyjde, když nemá zas...
před 6 roky
kneznaL

kneznaL

V době, kdy tento seriál běžel jsem ho milovala. Od té doby jsem ho znovu neviděla, ale to ještě může být....
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak tenhle seriál mě nikdy nijak extra nechytnul. První díly byly taková normálka, a když v jednom...
před 5 roky
Další články k tématu