19. 2. 2017

S lupou do historie: Penny Dreadful

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Penny Dreadful 1×01: Night Work?

Medailónek

Název: Penny Dreadful
Žánr: Drama / Horor / Nadpřirozený
Stanice: Showtime
Vysílání: 2014–2016
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 28. 4. 2014

Kdo?

Tvůrci: John Logan
Herci: Reeve Carney, Timothy Dalton, Eva Green, Rory Kinnear, Billie Piper, Danny Sapani, Harry Treadaway, Josh Hartnett, Helen McCrory, Simon Russell Beale, Patti LuPone, Wes Studi

O čem to je?

Penny Dreadful je hororový psychologický thriller, v němž ožívají monstra z klasických příběhů. Malcolm Murray, Ethan Chandler, Vanessa Ives a další spojí síly dohromady, aby bojovali proti nadpřirozeným hrozbám ve viktoriánském Londýně. Na své pouti se setkávají s hrůzostrašnými příšerami a dalšími slavnými postavami, například Dr. Frankensteinem, Dorianem Grayem nebo slavnými hrdiny z románu Dracula.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Když mě při sledování Taboo muž upozorňoval, že Penny je hodně podobné, docela jsem se bála. Ale musím říct, že mě pilot velmi příjemně překvapil. Od začátku do konce jsem seděla jako na trní a čekala, co se stane dál. Epizoda obsahuje velkou míru tajemna, ale také zvládá odpovědět na mnoho otázek, takže od ní neodcházíte s otazníkem v hlavě a dumáním nad tím, co jste to právě viděli.

Jakože brrr. Pavouci, bleh, hodně. V příběhu a dostali se i do znělky. Z toho budu mít noční můry. Ale jinak se mi to líbilo. Nenudila jsem se, postavy mi sedly a jsem zvědavá, co bude dál. Jen jsem měla při sledování malý technický problém. Jak je celý díl v podstatě zasazen do černočerné noční tmy, musela jsem sledování přerušit, protože při jízdě vlakem jsem na mobilu neviděla vůbec nic :D Ale tak víte co, sledování v noci tomu dodalo tu správnou hororovou atmosféru, zvlášť u scény, kdy za hrdinou přijde jeho dcera.

Jak jsem už zmínila, herci mi padli do oka. Líbí se mi oba hlavní hrdinové i mladý doktor Frankenstein. Závěr epizody s doktorem byl parádní, i když jsem neustále čekala, kdy jeho stvoření začne být hororové, ale vše naštěstí zůstalo v dojemné rovině, takže jsem neměla důvod vykřiknout leknutím nahlas, jak to mám občas ve zvyku :D

Líbí se mi, že je příběh serializovaný. Těším se, jak se v každé epizodě budou poodkrývat další nápovědy vedoucí k nalezení dcery… a taky na další stvoření, která se objeví. Protože mám pocit (ehm, a taky jsem to četla v obsahu), že seriál je plný slavných hororových postav.

+ napínavý příběh
+ slavné hororové postavy

- bylo to fajn, ale necítím žádnou vlnu nadšení, kvůli které by se seriál stal mým oblíbeným

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

S dalším článkem rubriky S lupou do historie míříme více než století do minulosti, takže není nouze o úchvatné kostýmy a krásné prostředí viktoriánského Londýna. Penny Dreadful je navíc žánru horor, který stále není nijak zvlášť rozšířen, takže pokud se seriál podaří, může se dostat do srdcí mnoha fanoušků. Jaký je ale pilot?

Horory já osobně dělím na dva typy. 1) Lekačky. Byli jste někdy na pouti ve strašidelném hradu? To je takové to místo, kde na vás v tu nejvíce nečekanou chvíli vyskakují různé kostry, začíná hrát „děsivá“ hudba,… a o ničem víc to není. Jen a pouze o tom, jestli se necháte nachytat. 2)Horory. Nehrají si jen s levnými triky, ale na diváka působí i v jeho mysli, dostávají se mu pod kůži dlouhodoběji. Pro pilot Penny Dreadful bych ovšem zavedla typ třetí, takzvanou střední lekačku. Nedá se říct, že by seriál byl jen levnou představovačkou takových těch nechutných věcí, jako jsou pavouci a mrtvoly, občas dokonce zabrousí do typu dvě (horor), ale jako by se bál do této atmosféry pustit naplno, protože snad okamžitě vybruslí pryč, škoda.

O dost zajímavější se mi ovšem zdá herecké obsazení. Každý z herců jako by dokázal své postavě přidat ještě něco navíc, takže jistá záhadnost postav působí na plné obrátky. Za sebe musím vyzdvihnout Timothyho Daltona a Joshe Hartnetta, ovšem je vidět, že i Eva Green se ve své roli vyžívá. Všechny postavy jsou zatím opředeny slušnou dávkou tajemství a tajemnosti, i přesto, že u některých nám je jejich motivace již známa. Nebojím se říct, že postavy budou jedním z faktorů, který bude diváky lákat na další sledování.

Jako velmi zajímavý prvek do budoucna zatím vypadá zahrnutí postav z jiných literárních světů, v první epizodě je takovou postavou například Frankenstein. Těžko říct jaký vliv na příběh tyto postavy budou v budoucnu mít, ale i tak to seriálu přidává jistý punc propracovanosti, což je jedině plus.

Celkově musím říct, že pilot vypadá sice slibně, ale spíš dává jistou ochutnávku toho, jak dobrý by seriál mohl v budoucnu být, než aby sám o sobě oslňoval. Už nyní má na své straně sice spoustu kladů, ale nějaká výraznější hororová atmosféra zkrátka ještě trochu chybí.

+ zahrnutí známých literárních (hororových) postav
+ viktoriánský Londýn
+ charismatické herecké obsazení
+ kostýmy

- pomalejší rozjezd
- straší zatím pouze spoustou krve a pavouků

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Výše uvedený status tak úplně neplatí, protože si vybavuji, že jednou jsem už na pilot koukal. Asi na dvacet minut. A nic si z toho nepamatuju, takže jako bych sledoval první epizodu poprvé. Hned na začátku zaujala slušná atmosférická scéna, po níž jsem už sotva spouštěl z obrazovky oči.

Jako první zmiňuji atmosféru, přesto ve skutečnosti drží pilot pospolu a udržuje jeho kvalitu především scénář. Dialogy jsou brilantní, zápletka originální a postavy napsány s umem. Dosaďte do hlavní role Evu Green a máte vlastně vyhráno. Už jenom na ploše jednoho dílu podává uhrančivý výkon a dává své postavě perfektní nádech tajemna. Naštěstí jsou ostatní herci jenom mírně pozadu a obsazení první epizody Penny Dreadful je opravdu našlapané. Když jsou do toho postavy napsány dobře a zajímavě, je to jedna báseň.

Nebyly to ale jenom herecké výkony nebo scénář, co mě připoutalo k židli a nutilo nespouštět z obrazovky oči. Hlavním důvodem byla totiž skvělá hororová atmosféra Anglie 19. století. Když si přičtete luxusní propojení s Frankensteinem v pilotu a pečlivě budovanou mytologii, nacházíte atmosférickou lahůdku.

Pilot Penny Dreadful mě tedy překvapil – má totiž famózní herečku v hlavní roli, hutnou atmosféru a bezkonkurenční scénář. Jistě, dá se najít několik větších či drobnějších chyb, ale to se dá přehlídnout: Seriál totiž zaujal a já mám co dokoukávat.

+ vizuální stránka úvodních titulků
+ herci (v čele se skvělou Evou Green)
+ mytologie a propojení s Frankensteinem
+ atmosféra
+ kvalitně zpracovaná atmosféra 19. století v Anglii
+ scénář

- místy tempo trochu drhne

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
chisko6

chisko6

Skvělý seriál, i když pořádně se to rozjede až ve druhé epizodě. Pak je to jedna velká jízda. A to...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Pár dílů PD jsem viděla, ale moc mě to nevzalo.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Dlhsie sa na to chystam a snad sa uz rozhybem
před 7 roky
Další články k tématu