28. 10. 2018

S lupou do historie: True Blood

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte True Blood 1×01: Strange Love?

Medailónek

Název: True Blood
Žánr: Drama, Fantasy, Horor, Romantický
Stanice: HBO
Vysílání: 2008–2014
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 7. 9. 2008
Délka pilotu: 57 minut

Kdo?

Tvůrce: Alan Ball
Herci: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Jim Parrack, Adina Porter, Carrie Preston, Michael Raymond-James, William Sanderson, Alexander Skarsgård, Lynn Collins, Lizzy Caplan, Lois Smith, Stephen Root, Mehcad Brooks, Anna Camp, Michelle Forbes, Mariana Klaveno, Todd Lowe, Michael McMillian, Deborah Ann Woll, Kevin Alejandro, Marshall Allman, Kristin Bauer van Straten, Denis O'Hare, Lindsay Pulsipher, Lauren Bowles, Janina Gavankar, Joe Manganiello, Fiona Shaw, Jessica Tuck, Christopher Meloni, Valentina Cervi, Scott Foley, Lucy Griffiths, Rutger Hauer, Arliss Howard, Rob Kazinsky, Kelly Overton, Robert Patrick, Jurnee Smollett-Bell, Amelia Rose Blaire, Tara Buck, Gregg Daniel, Aaron Christian Howles, Noah Matthews, Bailey Noble, Nathan Parsons, Karolina Wydra

O čem to je?

Adaptace upíří románové série od Charlaine Harris, která podrobně zkoumá soužití upírá a lidí v Bon Temps, fiktivním malém městečku v Louisianě. Seriál se točí okolo Sookie Stackhouse, telepatické servírky, která se do jednoho z upírů zakouká.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Tento seriál se mi vždycky líbil. Už ani nevím, kolikrát jsem viděla pilot, ale celkově už mám za sebou celý maraton. I když konec nebyl zrovna ideální, tak seriál určitě své kvality má – ne nadarmo šlo ve své době o největší hit od HBO, dokud ho nepřekonal GoT.

Jsem a vždy budu tým Eric, ale první díl nám představuje zatím pouze Billa a musím říct, že se k Sookie taky skvěle hodí. Celý koncept točící se spíše kolem romantické dějové linky než kolem upírů samotných mi hodně sedí. Navíc je hned v pilotu ukázáno, že typů nadpřirozena se zde objeví víc, což dává seriálu velký potenciál. Nečetla jsem předlohu, takže netuším, jak moc se těch sedm sérií drželo originálu, ale pamatuju si, že to bylo čím dál tím šílenější, někdy už až přes čáru. Ale první díl je uhlazený, dobře se sleduje a představuje postavy přirozenou a nevnucující se formou.

Postav je tu hodně a tím, že už je znám, mi to přijde normální. Nejsem si ale jistá, jestli bych se v seriálu vyznala stejně hladce, kdyby šlo o mé první sledování. Každopádně je super, že většina z nich není vykreslena černobíle, takže nevíte, jestli jsou dobří, nebo špatní, nebo o co jim vlastně jde.

Tempo mi extra nevadilo. Moc nemusím HBO právě kvůli stopáži, ale nepřišlo mi, že bych se tady nudila. Jasně, dalo by se to sestříhat do klasické 45minutovky, ale toho se u této kabelovky nikdy nedočkáme. Příběh plynul bez problémů a každá scéna přinesla něco zajímavého. Když už to vypadalo, že by se člověk mohl začít nudit, přišel drsný sex nebo čtení sprostých myšlenek, a zase byla krize zažehnána.

Celkově pilot dokáže nalákat na sledování, ale rozhodně nenaznačuje, jak šílený se seriál postupem času stane.

+ postavy
+ chemie mezi hrdiny
+ atmosféra
+ sex, násilí, záhada

- dlouhá stopáž
- hudba mi nesedla, i když se k seriálu hodí

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Tempy

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 % 

Sookie! :D Kde jsou ty časy, kdy byla True Blood to nejnechutnější, co jsem pravidelně sledovala. Pilot je oproti dalším epizodám a sériím ještě takový čajíček, ale už z něj dostanete představu, co vás asi tak čeká. Spousta sexu, násilí, krve a tesáků. Jaké příjemné osvěžení True Blood ve své době byla po všech těch středoškolácích a flitrech.

Už „předznělková“ scéna navodí atmosféru celého seriálu a skvělá a výpravná znělka, to je v podstatě příběh sám o sobě. Pak už přichází na řadu hlavní hrdinka Sookie v podání Anny Paquin a také první zádrhel. Pokud jste totiž doposud tuto herečku moc nemuseli (jako já), odvažuji se říct, že během prvních pár epizod tohoto seriálu se to nezmění. Přestože má jít o hodnou, naivní servírku, její výraz mi většinu času asociuje spíš nafrněnost a pohrdání vším okolo. O to směšnější je pak její proměna v zahleděnou Bellu, jakmile se v baru zjeví „její první“ upír. V těchto „zíracích“ momentech pilot opravdu upadá na úroveň Stmívání a jemu podobných, naštěstí to ale není vše, co může nabídnout a také se to časem podstatně zlepší.

Mile mě překvapilo, když jsem si uvědomila, že velmi ráda znovu vidím i všechny vedlejší postavy (RIP Nelsan Ellis), které jsou zkrátka velmi dobře napsané a při sledování baví, takže nemáte, jako u jiných seriálů, dojem, že jen čekáte, až se na obrazovku vrátí hlavní dvojice. Celý pilot příjemné ubíhá a jen co se se „všemi“ obyvateli Bon Temps seznámíte, už je skoro konec. A že tvůrci True Blood konce vždy uměli! I já, přestože jsem to už celé viděla a rozhodně mám lepší věci na práci, jsem si musela po první epizodě nutně pustit druhou a pak třetí… No, co vám budu povídat, skončila jsem u šesté a to ještě ne zcela dobrovolně. :D True Blood je silně návyková a víc než u jiných seriálů tu hrozí několikahodinový maraton, tak pozor na to!

+ znělka
+ pojetí upírů
+ typická Louisiana
+ dobře vykreslené vedlejší postavy

- tupé pohledy á la Twilight
- hlavní herecká dvojice
- absence švédského boha! :D

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
IrmaVep

IrmaVep

No, tak za mě to vystihla tempy, až na to, že takřka všechny její mínusy z pilotu bych roztáhla asi tak...
před 5 roky
angel216

angel216

Seriál jsem objevila úplně v začátcích svého seriálového života. Mohlo mi být tak jedenáct, dvanáct....
před 5 roky
Blaine

Blaine

Seriál som začal sledovať, už keď bol ukončený, i tak si ma hneď získal. Škoda, že ku koncu to išlo...
před 5 roky
Další články k tématu