6. 5. 2018

S lupou do historie: Without a Trace

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Without a Trace 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Without a Trace (Beze stopy)
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: CBS
Vysílání: 2002–2009
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 26. 9. 2002
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Hank Steinberg
Herci: Anthony LaPaglia, Poppy Montgomery, Marianne Jean-Baptiste, Enrique Murciano, Eric Close, Roselyn Sanchez

O čem to je?

Kriminálka točící se okolo FBI týmu z oddělení pohřešovaných osob. Jejich jedinou povinností je hledat pohřešované lidi tím, že na případy aplikují pokročilé psychologické profilovací techniky. Postupně loupají slupku okolo životů obětí a dohledávají jejich pohyby v posledních hodinách před zmizením, aby zjistili, jestli lidé byli uneseni, zavražděni, spáchali sebevraždu, nebo třeba jen utekli. Řídí se jedním jednoduchým pravidlem: zjistěte, kdo je oběť, abyste zjistili, kde se nachází. Vedoucím týmu je agent Jack Malone.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vím, že tento seriál běžel celkem pravidelně v českých televizích, ale to bylo už v době, kdy jsem si užívala radosti itnernetového sledování, takže Nova a Prima šly stranou. Proto až dnes se poprvé dostávám k této kriminálce, se kterou mám první setkání. Výsledek potěšil. Pořád jsem sice čekala na nějaký zvrat na konci, který nikdy nepřišel, ale i tak jsem spokojená.

Milovníkům kriminálek seriál určitě sedne. Líbí se mi, že jde zase o něco jiného, než vidět na začátku mrtvolu a poté se zabývat vyšetřováním vraždy. Tady nikdy nevíme, jestli příběh skončí happy endem, nebo jestli se vyšetřovatelům nepodaří najít oběť včas. Rozhodně je to téma, které nemám okoukané, dokonce mě ani nenapadá další podobný krimi seriál, který by se točil přímo okolo zmizení místo vražd. Takže vymyšlené je to podle mého názoru opravdu dobře a divák nikdy nevyjde ze střehu.

Seriál má hodně známých tváří. Pořád jsem přemýšlela, odkud znám toho nováčka, až jsem si to musela dohledat – a jasně, to je manžel Rayny z Nashville! No jo, hned jsem doma. I ostatní víceméně znám, i když bych tady Poppy Montgomery rozhodně nepoznala, protože ji mám zafixovanou z promo fotek k Unforgettable. Všichni dohromady tvoří dobrý tým, každý člen má něco do sebe a nikdo mě v prvním díle neštval, což je fajn. Možná mi i přišli sympatičtější ostatní na úkor toho hlavního, který má opravdu zvláštní osobnost, což je ale asi obecně úděl velitelů týmu (na mysl se mi hned dostal Grissom).

Jak už jsem zmínila v úvodu, samotný případ byl solidní, i když jsem pořád čekala nějaký tvůrčí zvrat, který by přinesl do toho všeho šťávu. Ta holka vypadala nanejvýš podezřele, tipovala jsem, že není jen nevinná oběť. Plus ten konec o tom, že její únosce byl ve skutečnosti vrah, mi přišel už moc přes čáru. Proč ji nezabil v těch 55 hodinách, co se pohřešovala? Když by mu to očividně žádný problém nedělalo? Bylo to takové levné pětivteřinové zakončení celého příběhu. Ale to nic nemění na tom, že samotné vyšetřování mě bavilo a díl utekl jako voda.

+ netypické krimi téma
+ dobré postavy + známé tváře
+ zábavný případ

- levné vyústění případu

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: většina epizod viděna v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Další z těch věcí, které si zas tak extrémně nepamatuju, ale vím, že jsem je jako malá sledovala (netuším, kolik mi bylo). Díky rodičům jsem toho nakoukala vážně spoustu. Díky nim jsem takový psychopat. Yay.

Každopádně k Without a Trace. Koncept je parádní, neopakuje se každý den… Detaily a maličkosti tomuhle všemu přidávají něco navíc, střihy s údajem, kolik času uběhlo od zmizení oběti dodávají seriálu na akčnosti.

Případ samotný je taky zpracovaný dobře, podobně jako v Cold Case tu jsou flashbacky, které případ dělají osobnější, a jak už jsem říkala, Without a Trace se od konkurence liší, protože tady je "pravděpodobně pravidelně) živá a má k tomu taky co říct.

Líbilo se mi i herecké obsazení, ač nemůžu říct, že by mě postavy nějak uchvátily. Za celých těch čtyřicet minut jsem je nezvládla ani jednou uvidět jako něco víc než jen figurky na řešení případu. Což je možná škoda.

Protože i kvůli tomu si prostě nedokážu představit, jak by seriál mohl někomu přirůst k srdci. Jo, zachytit odpoledne opakování v televizi, klidně… Ale těšit se na každou další epuzodu?

+ odlišující detaily
+ námět
+ flashbacky

- nevýraznost postav

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
kneznaL

kneznaL

Tak na ten jsem opravdu dlouho zapomněla. V TV jsem ho mívala ráda, i když jsem zdaleka neviděla...
před 6 roky
kjama

kjama

Kriminálky jsem kdysi v televizi sledovala jednu za druhou. Na tomto mi ovšem jedna věc vadila. Nikdy...
před 6 roky
Qmati

Qmati

Byl to dobrý seriál. Sledovala jsem ho v tv. I tetˇ se rádá podívám na nějaký díl.
před 6 roky
Další články k tématu