26. 7. 2020

S lupou do historie: Doktor Martin

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Doktor Martin 1×01: Pražák?

plakát

Základní údaje

Název Doktor Martin
Žánr Komedie, Lékařský
Stanice Česká televize, RTVS
Vysílání 2015–2016
Počet sérií 2
Premiéra 30. 8. 2015
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Martin Elinger, lékař, který přijíždí do malé vesničky v Beskydech, byl špičkovým chirurgem na specializovaném pracovišti v Praze. Teď jej čeká praxe obvoďáka. Na vesnici všichni se všemi komunikují, jenže Martin je arogantní, ironický a v komunikaci se pohybuje jako slon v porcelánu. Mezi místními si však brzo najde spojení nadějného spojence, učitelku Lídu Klasnovu, která to s doktorem jen tak nevzdá.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Po nějakém čase opět na řadu přišel seriál z našich luhů a hájů. Co si budem, není to žádné převratné dílo, i když se jedná o českou/slovenskou verzi britské předlohy, je to spíš taková ta oddechovka bez větší výpovědní hodnoty, při které se máte zasmát. A tento bod docela splňuje, teda člověk nesmí být náročný a nějaký inteligentní humor, protože ten tu zase úplně není.

Je zajímavé sledovat úvodní díl seriálu, u kterého vím, kde se natáčel, a poznávám některá místa z Velkých Karlovic, tam je hezky. Nejen hezkou krajinou se seriál dost přibližuje předloze. Vlastně až na úvodní scénu, která v původním seriálu chybí, ale já jsem za ni rád, protože vánoční atmosféra, je tu všechno dost podobné až na lehké odchylky. A popravdě, nestěžuju si. Martin Clunes v našich končinách zastoupen Donutilem, to byla skvělá volba, všechny ty grimasy a celkové vyznění postavy v jeho provedení jsou úžasné. A pořádně jsem se nasmál u věty „Tož to je typický Pražák“, zrovna Donutil.

Úvodní díl a pár dalších jsem už viděl, ale až tentokrát jsem si uvědomil, že sestru tu hraje Gabriela Marcinková, netuším, jak mi to mohlo uniknout. Ta je další skvělou lokální náhradou a je tu perfektní. Ostatně i další postavy jsou fajn i po stránce obsazení, snad jen Robert Mikluš, který tu prostě musí představovat úplného mimoně. Ale dobrý, zase je sranda a není to jen vážné.

Už si úplně nevybavuju, jak vypadaly další díly a jak striktně se držely originálu, ale zatím to vypadá dost na detektivku než na věc ze zdravotnictví, a podle všeho by to tak i mělo zůstat. Takže pokud neznáte originál ani žádnou jinou lokální verzi, toto rozhodně není lékařský seriál, kde by se hojně řezalo do masa a stříkala krev, spíš jsou tu takové standardnější věci, na druhou stranu, jsou i lidsky vysvětlené, takže se člověk aspoň trochu orientuje. To někdy může být výhoda i v reálném životě.

Jak jsem říkal, žádný velký klenot to není. je to opravdu spíš věc, u které se dá vypnout a vystačí nenáročnému divákovi, ale pokud jste rozmlsaní z amerických doktorů, tak toto spíš nebude pro vás. Váhal jsem, jestli pilotu nedat o deset procent míň, právě kvůli tomu, že to není bůh ví co, ale špatné to taky není, tak tomu nebudu zbytečně strhávat procenta. Ani napodruhé mě ale úvodní díl nenalákal ke sledování, dokážu si domyslet, kam povede vztah Elingera a Lídy, to stejné asi i u Ireny a mladého Brázdy. Ale třeba si někoho z vás seriál získá.

  • příjemné převedení do lokální verze
  • krajina
  • předvídatelné
  • Robert Mikluš/Tomáš Topinka
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sarhod79

sarhod79

Teda, já nevím, ale za mě ten originál z britských ostrovů byl lepší než náhrada s Donutilem....
před 3 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Právě, taky si tam nedokážu představit někoho jiného.
před 3 roky
Pipa22

Pipa22

:D Jinak s obsazenim Donutila do teto role nemam zadny problem.
před 3 roky
Další články k tématu