14. 12. 2022

S lupou do historie: Julie Lescaut

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Julie Lescaut (Julie Lescautová) 1×01: Pilote?

plakát

Základní údaje

Název Julie Lescaut (Julie Lescautová)
Žánr Drama, Krimi
Stanice TF1
Vysílání 1992–2014
Počet sérií 22
Premiéra 9. 1. 1992
Délka pilotu 95 minut
Prům. hodnocení 51 % (od 601 uživatelů)

O čem to je?

Policejní komisařka Julie Lescautová musí zvládat nejen zlončince ve svém okrsku, ale i výchovu svých dvou dcer, Babou a Sarah. Což pro ni, jako pro matku samoživitelku, není vůbec žádná legrace. Na policejním okrsku se vždy může spolehnout na zkušené vyšetřovatele v čele s Mottou, Kaplanem a N'Gumou, kteří jí vždy pomohou dopadnout toho správného pachatele.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna většina pozdějších sérií
Hodnocení celého seriálu: –

Dnes to bylo jiné retro. Za ty roky už má člověk tak nějak Julie/Véronique Genest zažitou z pozdějších dílů a tady vypadá jako holčička. Vlastně všichni jsou tady strašně mladí, od dcer až po N'Gumu. Je to prostě velký návrat, ještě aby ne, když vzniklo 22 sérií.

Já tu francouzskou kriminálku miluju. Úplně mě to sledování vrací do letních měsíců tak o deset let zpět, léto, chata a dopoledne na Nově Julie Lescautová. Ach, to byly časy. Za ty roky jsem viděl spoustu věcí, ale pilot nikdy, to vím jistě.

Je moc fajn, jak je díl rozdělený, jsou tu dva, potažmo tři případy a ty se táhnou celou epizodou. Rozhodně mnohem lepší volba než se patlat celou dobu s jedním. A mimo to pilotu pomáhá, že se scenáristé nebojí jít do všeho naplno už takto z kraje. Během chvilky si představíme postavy a pak už se jde na věc, jedno drama za druhým, až po šéf chce zabít šéfku. Takže po této stránce (i stránce obsahu) je moc příjemné, jak je díl/seriál pokrokový.

Díly obecně jsou tu delší, takže je tu dost prostoru na všechno. A to je další fajn věc, jak si seriál poradil s osobními linkami a propojením s dějem. Má to smysl, baví to a tak to má být.

Trochu mě pilot mrzí snad jen postavami, je tu otravný Trémois, naopak chybí třeba Kaplan a hlavně Christelle. Jinak jsou tu ale držáci, N'Guma, Motta… Jako celek za mě příjemný pilot, i když to určitě není vrcholné dílo kriminálek a rozhodně jsou napříč sériemi i lepší díly. Bylo to fajn shledání po letech. Jen ta znělka tu chyběla, ze to půjdou procenta dolů, tu mám moc rád.

  • mnohovrstevné
  • hezky propojuje osobní s pracovním
  • hlášky
  • chybí Kaplan a Christelle
  • chybí znělka
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Na úvod bych jen chtěla říct, že Julie Lescaut je jedním ze seriálů mého dětství, doma jsme na něj koukali opakovaně, když se vysílal v televizi, takže je s ním spojená řádná dávka nostalgie.

Hlavní postavou je čerstvá komisařka Julie Lescaut, které krachlo manželství, a tak se i s dcerami odstěhovala z Paříže do Clairières, kde nastupuje na novou vedoucí pozici. Pomalý rozjezd se ale nekoná, protože hned první den ji čeká problém způsobený jedním z jejích podřízených. Do toho začíná vyšetřovat případ zmizelého chlapce a dealování drog, zároveň hají jakožto žena své profesní postavení a v osobním životě jí dávají zabrat dcery i její (zatím současný) manžel.

Tento francouzský seriál vznikl před 30 lety a při sledování je to znát. Na obrazovkách se však udržel přes 20 let a jeho vývoj a pokrok doby se samozřejmě v průběhu sérií promítl. Plus se mi líbilo, že i Juliiny dcery vyrostly a dospěly na obrazovce (a nebyly přeobsazeny). Ráda bych navíc zmínila, že Julie Lescaut je pravděpodobně jednou z prvních seriálových postav, která zastává vedoucí funkci u policie a zároveň je svobodnou matkou dvou malých dětí. A přestože jde o kriminálku, její rodinný život dostává spoustu prostoru. Tohle je něco, co není tak často zobrazeno ani dnes, natož tak počátkem 90. let.

Nejedná se však o seriál pro každého – delší stopáž nebo spousta nelogických postupů a jednání při vyšetřování není něco, co by každý dokázal pominout. Na postavy je také potřeba si zvyknout a přiznám se, že Trémois mi byl nesympatický od první chvíle a nikdy to nepřešlo. Už v pilotu se slušně „předvedl“ a dál to asi rozmazávat nebudu.

Jako celek z toho seriál vychází v rámci hodnocení rozhodně lépe než samotný pilot. Novější díly jsou zajímavější a více prostoru dostanou pochopitelně i vedlejší postavy. Nedokážu si představit, že by se do seriálu někdo z vás pustil od začátku maratonem, ale když někdy budete přepínat programy v televizi a natrefíte na něj, třeba vás zaujme, pokud jste se s ním doteď nesetkali.

  • žena na vedoucí pozici + její rodinný život
  • řeší se více věcí, ne jen jediný případ
  • vývoj seriálu i postav v průběhu let
  • Trémois – nejhorší postava
  • nelogické postupy a jednání
  • delší stopáž
  • starší seriál
50 %
Mé hodnocení
Gabik.029
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Petyer

Petyer

Tak Julie Lescaut je ina klasa, tu ani pod 100% nejdem. Proste nielen nostalgia, ale tento serial som videl...
před 73 týdny
sandokan555

sandokan555

Ked tak spominam tak jej dcery sa mi pacili od kedy to sledujem :) ved som bol ich rovestnik..takze ako...
před 73 týdny
Pipa22

Pipa22

JL to je i moje srdcovka :-D.
před 62 týdny
Další články k tématu