9. 1. 2022

S lupou do historie: Terapie

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Terapie 1×01: Epizoda 1 – Sandra, pondělí 9.00?

plakát

Základní údaje

Název Terapie
Žánr Drama, Psychologický
Stanice HBO
Vysílání 2011–2019
Počet sérií 3
Premiéra 10. 8. 2011
Délka pilotu 29 minut
Prům. hodnocení 74 % (od 282 uživatelů)

O čem to je?

Psychologa Marka Poštu během jednotlivých dnů v týdnu navštěvuje několik různorodých pacientů. Každé pondělí dochází do psychologovy pracovny vyzývavá Sandra, která se hned v úvodním díle přizná, že je do Marka zamilovaná. V úterý absolvuje terapii bývalý voják z Afghánistánu, u kterého postupně vycházejí najevo jeho válečná traumata. Ve středu se psycholog setkává s mladičkou gymnastkou Lindou, jež předstíranou suverénností maskuje své sebevražedné sklony. Ve čtvrtek jej navštěvuje manželský pár, který se hádá kvůli zvažovanému potratu a jehož neshody souvisejí se špatnou komunikací. A nakonec každý pátek sám hrdina navštěvuje svou starší kolegyni, s níž konfrontuje své pochybnosti a rodinné starosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno něco málo
Hodnocení celého seriálu: –

Matně si vybavuju, že jsem viděl nějaké útržky z pár dílů, ale rozhodně jsem neviděl nic komplet. Překvapilo mě ale jednak to, že nejde o původní českou tvorbu (až doteď jsem žil v tom, že je to první velký český úspěch na HBO, který je ryze náš), takže izraelská předloha BeTipul překvapila, druhým velkým překvapením byl počet dílů, při tom jsem měl pusu až na zemi.

Pilot mě hodně příjemně překvapil tím, že jde v podstatě jen o jednu scénu. Myslím, že pustit se do něčeho takového, to chce odvahu. Byl tu tak docela velký prostor pro fantazii, jistým způsobem to mělo blízko ke knížkám, mimo dvou postav a hlavního prostoru bylo vše jen v rovině vyprávění a každý si mohl domyslet, co jak přesně vypadalo.

Neskutečně jsem si tu užíval Karla Rodena a jeho herectví, to byla paráda. S Táňou Pauhofovou hráli to napětí úplně suprovně. Myslím, že zahrát na úrovni příběh, který je jen dialogem sklouzávajícím k monologu, bez čehokoli dalšího ať už rekvizit nebo prostor, musí být neskutečně těžké a tady jde vidět skvěle odvedená práce. Klobouk dolů, stálo to opravdu za to.

  • koncept jediné scény
  • bravurní herectví
  • odvážný příběh na úvod
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Upřímně jsem nevěřila, že by mě mohla půlhodinová epizoda, odehrávající se v jedné místnosti a postavená pouze na rozhovoru 2 postav, bavit, ale tady jsem. Stihla jsem hned 2 díly a u toho prvního mě chvílemi mrzelo, že se v průběhu dialogů na obrazovce neodehrává to, co je vyprávěno, ale vzápětí mi došlo, že by to ztratilo ono kouzlo jednoduchosti, které to má.

V dnešní divné době, kdy přespříliš lidí, především mladší ročníky, neumí slovensky, mě normálně překvapilo, že není Táňa Pauhofová předabovaná, což je strašné, kam jsme to dospěli – nemělo by mě to překvapovat. Až díky tomu jsem si ale taky uvědomila, jak moc je to staré. Kdybyste mi jinak řekli, že to bylo natočeno třeba předloni, klidně bych vám uvěřila. Vůbec tam o nějaké dobové škatulkování totiž nejde.

U obou prvních epizod musím vypíchnout hlavně skvělé herecké výkony. O to víc, že se tam vůbec nic neděje, jen se mluví, a přitom to celé dokázalo působit tak autenticky a uvěřitelně. Karel Roden je třída, tady není o čem. Napětí a taková podivná chemie mezi ním a Táňou byla hmatatelná už od úplného začátku. Musím ale říct, že 2. epizoda s Lukášem Hejlíkem, to byla teprve naprostá paráda. Oba byli neskuteční a já si jejich hraní náramně užila. Ještě víc se teď těším na zbytek dílů a až to dostane i nějaký serializovaný děj.

  • herecké výkony
  • přirozené, autentické
  • nadčasové
  • v jednoduchosti je síla
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
AislinK

AislinK

Terapie byla skvělá. Náhodou jsem zahlídla kousek, když se díval zbytek rodinky a zrovna tam byl Hejlík,...
před 2 roky
jesmot

jesmot

To rád slyším, protože jsem z toho počtu dílů měl opravdu obavu. Ale tak teď se na celý seriál těším...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Ano :-)
před 2 roky
Další články k tématu