20. 1. 2021

S lupou do historie: Private Practice

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Private Practice 1×01: In Which We Meet Addison, a Nice Girl from Somewhere Else?

plakát

Základní údaje

Název Private Practice
Žánr Drama, Komedie, Lékařský, Romantický
Stanice ABC
Vysílání 2007–2013
Počet sérií 6
Premiéra 26. 9. 2007
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 76 % (od 395 uživatelů)

O čem to je?

Addison Montgomery opouští Seattle přijíždí do Los Angeles, aby zde pracovala se svými přáteli a kolegy v jejich soukromé klinice. Každý z nich se pyšní jinou specializací a společně řeší případy a snaží se svým pacientům nabídnout nejlepší možnou péči a pomoc.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Zaprvé ona za tím stojí Shonda? Zadruhé on je to spin-off Grey's Anatomy? Páni, já začínám být pěkně mimo. Netuším, jak velkou zásluhu na tom mají právě tyto dva zmíněné aspekty, ale teda takto začít seriál s takovým napětím a strachem o každý život, tomu říkám začátek.

Moc cením tu odvahu, jednak zabít pacienta, a taky vnést do lékařského seriálu něco netradičního, třeba už jen východní medicínu, to jsem snad zatím takto neviděl a tady se jim to opravdu povedlo, že to člověka i zaujme.

Je tu snad jedna jediná věc, která mi vysloveně lezla na nervy. Po pilotu jsem ohučený z toho, jak se některé dialogy a věty opakují, pořád dokolečka budeme hlasovat, pořád dokolečka ty jsi jim nic neřekla, pořád dokolečka jsi tu kvůli puse. Ubrat tady z toho, protože dlouhodobější dějové linky se mezi jednotlivé případy dají vložit i inteligentněji, a bude to bezva.

Jako odnož Grey's Anatomy s trochu jiným nádechem a důrazem na vztahy je to docela příjemné. Rozhodně se seriál nebojí dělat nepředvídatelné kroky, takže díl za celou dobu nepustí. Závěr epizody navíc vztahy postav posunuje ještě na jinou úroveň, takže rozhodne bude zajímavé sledovat společné fungování kolegů.

  • odvážně kroky
  • originalita
  • díl vás chytne a nepustí
  • opakující se scény/dialogy
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděny první dvě série
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Začnu s tím, že jsem Private Practice začal sledovat, když na to přišel čas ve spojení s Grey's Anatomy. Na rozdíl od Grey's jsem však u tohoto spin-offu vydržel pouze dvě série a tři epizody. Už si ani nepamatuji, proč jsem se seriálem skončil, pravděpodobně protože se ze seriálu stala strašná vztahovka, kde to prostě bylo „každý s každým.“ U dalšího spin-offu – Station 19 – jsem vydržel jednu sérii a čtyři epizody. A u samotné Grey's jsem se rozhodl si dát po první epizodě sedmnácté série pauzu.

Zasazení soukromé praxe nás bere do velmi volnomyšlenkářské Kalifornie, přesněji do Los Angeles, která do pilotu a seriálů přináší hodně zajímavých postav a zápletek, jelikož především „Angelenos“ jsou hodně ujetí. Hlavně díky tomu hraje v tomhle lékařském dramatu i východní medicína, kterou v doktorských seriálech tak často nevídáme. A když nad tím tak uvažuji, tak každá z hlavních postav by měla určitě nějakou tu psychologickou diagnózu, i samotná psycholožka/psychi­atrička. Co se týče případů, tak ty byly zajímavé, jak už ohledně „post mortem“ dárcovství, tak i paní počítající dlaždice nebo nekonvenční císařský řez.

  • východní medicína v lékařském seriálu
  • zajímavé případy
  • volnomyšlenkářští „Angelenos“
  • každá hlavní postava by mohla dostat psychologickou diagnózu
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Maarti

Maarti

Za mě pro fanoušky GA povinnost vidět. Vysvětlení Ameliiny minulosti, jiný komplexnější pohled na...
před 3 roky
IrmaVep

IrmaVep

Taky jsem koukala v souběhu s GA - tenkrat jeste byly crossovery a spin-offy docela vzacnosti a...
před 3 roky
Další články k tématu