22. 2. 2017

S lupou do historie: Mad Men

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Mad Men 1×01: Smoke Gets in Your Eyes

Medailónek

Název: Mad Men (Šílenci z Manhattanu)
Žánr: Drama / Historický / Retro
Stanice: AMC
Vysílání: 2007–2015
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 19. 7. 2007

Kdo?

Tvůrci: Matthew Weiner
Herci: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Bryan Batt, Michael Gladis, Aaron Staton, Rich Sommer, Maggie Siff, John Slattery, Robert Morse, Jared Harris, Kiernan Shipka, Jessica Paré, Christopher Stanley, Jay R. Ferguson, Kevin Rahm, Ben Feldman, Mason Vale Cotton

O čem to je?

Jsou šedesátá léta, doba plná cigaret, alkoholu a zvyšujícího se vlivu reklamy. Don Draper patří mezi nejúspěšnější pracovníky reklamky v New Yorku. Je okouzlující a dokáže klientům nabídnout přesně to, co chtějí. Don dostává novou sekretářku Peggy, se kterou postupně naváže dobré přátelství. Ačkoliv má rád společnost žen, doma na něj čeká Betty a jeho dvě děti.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Do Dona se nejde nezamilovat. Dokud tedy nezjistíte, že má doma ženu, takže celý pilot ukazoval vlastně podvodníka. Pak už hrdina jaksi ztrácí šarm. Ale o to tu nejde. Jde tu o reklamu, kostýmy a dobu. A v tomto ohledu Mad Men vyniká.

Pilot představuje celou řadu postav, ovšem docela dobře se v nich dá vyznat, hned jasně víte, kdo je kdo a jakou bude hrát v příběhu roli. Don je samozřejmě hlavní hrdina, nejlepší, nejzkušenější, prostě samé nej, a viditelně se nad ostatní povyšuje. Zaujmou ale i dámy, především Joan, která sice nemá před kamerou zatím mnoho prostoru, ale kdykoliv se objeví na scéně, ukradne si ji celou pro sebe. Peggy je zatím rozpačitá, ale určitě v sobě taky skrývá potenciál k osobnostnímu rozvoji. Znáte to, holka se ocitne ve velkém městě a zcela novém světě, takže je jen otázkou času, kdy svou něžnou a roztomilou naivitu odhodí a přizpůsobí se drsnějšímu prostředí.

Na to, že Mad Men ale v pilotu nemá žádnou akci, je jeho stopáž opravdu dost dlouhá. Je to 50 minut pořád v jedné rovině, po deseti minutách máte jasno a nestane se zde nic vzrušujícího, díky čemuž by se alespoň pocitově seriál zrychlil. Nezbývá, než obdivovat nádherné kostýmy a rekvizity, kterých zde je opravdu mnoho.

Pokud hledáte něco, od čeho nebudete moct odtrhnout oči, Mad Men asi není to pravé. Jde o kvalitně natočený seriál určený pro náročnější diváky, rozhodně nejde o zábavu pro každého. Procenta 60 + 10 za vizuál.

+ kostýmy a rekvizity
+ mnoho postav, ale neztrácíte v nich přehled
+ charizmatický Don Draper

- žádné vzrušení
- dlouhá stopáž

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Věřili byste, že existuje někdo, kdo neviděl Mad Men? Existuje, já. Zdravím. On to možná zas tak známý seriál není, ale občas mi přijde, že o něm slyším odevšad. Ale tak to mívám často, takže si tak trochu přijdu, jako kdybych si dělala ze S lupou do historie Novinku pod lupou 2, ale nevadí. I když musím přiznat, že u znělky zažívám takové menší déjà vu.

V pilotu se vrháme po hlavě do světa reklamní agentury, trochu netradičně několik let v minulosti. To nabízí lehce neokoukanější atmosféru a pohled na problémy, které dnes už my zažíváme v o dost menší míře.

Pokud divák předem o motivu reklamní agentury neví, je na začátku tak trochu oklamán. Budoucí hlavní hrdina se zde nevyjevuje v nejlepším světle, člověk by až řekl, že je za povýšeneckého hajzlíka, možná okořeněného o trochu rasismu. Když se konečně dozvídáme jeho motivaci, stává se z něj asi nejsympatičtější postava celého pilotu. Světlé momenty má i dvojice sekretářek, ale jinak jsou postavy dost odměřené a sympatie diváka si získávají těžko.

I když by se mohlo zdát, že hledání sloganu pro cigarety a snaha udržet si několik dalších bojatých zákazníků na zajímavou zápletku nestačí, pilot nenudí. Ale vůbec by nevadilo, kdyby měla první epizoda o pár minut méně. I tak je ale po většinu doby seriál zajímavý a ani v prostředí reklamní agentury nepřichází divák o několik scén plných napětí.

Pilot zaujme, to každopádně, ale celkově mám takový pocit, že je to všechno jen povrchní, včetně divákova zaujetí. Pilot je dobře graficky zpracovaný, má k dispozici vcelku zajímavé postavy a téma, ale prostě mu chybí něco navíc, nějaké to kouzlo.

+ hlavní hrdina
+ zajímavé téma
+ retro

- chybí nějaké kouzlo
- většina postav si diváka nezíská

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
singularita

singularita

Tohle mám také na to-do listu. Díky za lupu. Super. :)
před 7 roky
abbs

abbs

Já jsem na seriál asi před týdnem začala koukat a musím říct, že mě to celkem chytlo. Krásné kostýmy a Dona...
před 7 roky
sarhod79

sarhod79

Tak toto jsem nesledovala, dám si to do watchlistu.
před 7 roky
Další články k tématu