22. 10. 2017

S lupou do historie: Merlin

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Merlin 1×01: The Dragon's Call?

Medailónek

Název: Merlin
Žánr: Drama / Historický / Fantasy
Stanice: BBC
Vysílání: 2008–2012
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 20. 9. 2008
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: Julian Jones, Jake Michie, Johnny Capps, Julian Murphy
Herci: Colin Morgan, Bradley James, Angel Coulby, Katie McGrath, Richard Wilson, Anthony Head, Nathaniel Parker

O čem to je?

Drama se inspiruje legendami o bájném čaroději a jeho vztahu s princem Artušem. Příběh je zasazen na počátek k jejich seznámení a sleduje, jak se jejich z počátku krkolomný vztah postupně vyvíjel ve velké přátelství, které vedlo k obrovským věcem, jež postihly celou zemi. Vše je doplněno humorem, nebezpečím i vzrušující akcí. Nechybí mýtická stvoření a magie.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Upřímně se mi ulevilo. Po tom, jaká katastrofa byl Camelot, jsem se docela obávala, jak na mě Merlin zapůsobí. Zvlášť kvůli tomu, že tento seriál patří v našich končinách mezi hodně oblíbené britské kousky, a všichni moc dobře víme, jaké je tu pozdvižení, když se opovážíme jít proti proudu (ehm, Twin Peaks, ehm, Battlestar Galactica). No v tomto případě je nebezpečí hněvu z vaší strany zažehnáno, jsem nesmírně spokojená.

Seriál se nebere úplně vážně, což je dobře. Byla jsem překvapená, jak místy až vtipný skutečně je, nečekala jsem to. Tím pádem ani zasazení do dávné historie nepůsobí tak těžkopádně, příběh příjemně plyne a s postavami se dokážete sžít, i když žijí úplně v jiné době.

Co se mi asi líbí ale úplně nejvíc, je Artuš. Už jsem v minulých letech z vašich diskuzí pochytila, že tato postava projde za dobu seriálu velkým vývojem a pilot mi to jen utvrdil. Nikdy bych neuhádla, že tady ten rozmazlený šikanující fracek se v budoucnosti stane jedním z nejoslavova­nějších a nejmoudřejších panovníků. Je super, že ho tvůrci vykreslili takto negativně a klišovitě, protože má možnost skutečně k velkému posunu a osobnímu vývoji. Stejně tak i jeho prvotní vztah s Merlinem se skvěle sleduje, když víte, že z nich potom budou nejlepší kamarádi, kteří na sebe nedají dopustit.

No a samozřejmě nejde nezmínit dráčka. Vypadal sice uměle, jako by vypadl z Nekonečného příběhu, ale byl vtipný a prostě sem výborně zapadl.

Budu koukat dál? Seriál mám už pěkných pár let ve watchlistu, trpělivě čeká, až se na něho dostane řada. Rozhodně ho odtamtud nebudu odstraňovat, pilot mě přesvědčil o tom, že mě sledování bude bavit, a to navzdory tomu, že historické seriály nepatří mezi moje nejoblíbenější.

+ vtipný Merlin
+ úplně jiný Artuš
+ odlehčený příběh
+ dráček

- místy až moc rušivá hudba

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Je zábavné vidět, jak málo toho stačí vidět, aby měl člověk snad u každého britského seriálu pocit, že je to totální znalec, protože tam jistojistě pár herců prostě zná. Největší studnicí je samozřejmě Doctor Who, i v tomto případě.

Ale není to jen známými hlasy a tvářemi, obzvlášť s prvními řadami obnoveného seriálu nejde nevidět jistá podobnost. Oba seriály spojuje samozřejmě žánr, ale Merlin oplývá i takovou tou uvolněností – nebere se moc vážně, občas dokonce donutí diváka se usmát. Obecně jsem přesvědčená, že přehnaná neschopnost udělat si ze sebe srandu seriálům většinou neskutečně škodí, a i když to samozřejmě nemusí být ve všech případech pravda, u Merlina je jasně vidět, že mu tenhle přístup pomáhá.

Epizoda rychle utíká, postavy jsou zajímavé, představitelé oplývají dostatečným charismatem. Zapomenou se samozřejmě na Johna Hurta, jehož Drak sice není animátorským veledílem, ale tyhle nedostatky dohání svou osobností.

Z toho, že mě čeká další historický seriál, jsem upřímně moc nadšená nebyla. Nepovažuji historii za svůj oblíbený žánr, navíc jsme už v SLDH měli pár podobných seriálů, které nedopadly zrovna nejlépe. Merlin ovšem toto břemeno zvládá s grácií, a i když jsou některé scény „podivné“ až moc, většinou se drží na uzdě a skoro až diváka nutí zapomínat, co vlastně sleduje.

Seriál sice není úplně vždy tak působivý, jak by být mohl, ale jako odlehčený kousek do watchlistu se hodí dokonale. Ač sama nemám nutkání sledovat dál, seriálu se kvalitní zpracování a kvalita upřít rozhodně nedají.

+ postavy, herecké obsazení
+ odlehčenost

- několik nehodících se scén

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Rašík

Rašík

Zrovna jsem nedávno překoukávala znovu Doctora Who a minojiné i epizodu Midnight a na youtube jsem...
před 6 roky
ragelly

ragelly

To se mi vždycky líbí, když se sejdou takové dobré náhody :D Doufám, že se to bude dít i častěji :))
před 6 roky
STOUPA

STOUPA

Merlin mě hodně bavil.
před 6 roky
Další články k tématu