24. 6. 2020

S lupou do historie: Rookie Blue

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Rookie Blue (Policejní bažanti) 1×01: Fresh Paint?

plakát

Základní údaje

Název Rookie Blue (Policejní bažanti)
Žánr Akční, Drama, Krimi
Stanice Global, ABC
Vysílání 2010–2015
Počet sérií 6
Premiéra 24. 6. 2010
Délka pilotu 41 minut

O čem to je?

Pětici mladých ambiciózních lidí, kteří právě vyšli z policejní akademie a nastoupili jako policejní nováčci, se musí naučit přizpůsobit život své práci, splnit očekávání přátel, rodiny a spolupracovníků. Nastávají jim totiž krušné dny plné nebezpečí při potírání zločinnosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Deset let nám uplynulo od uvedení tohoto seriálu na obrazovky, takže nadešel čas zavzpomínat na začátku a pro mě taky na dohnání jednoho ze seriálových restů. I když na seriál průběžně všude možně narážím, až doposud jsem z něj opravdu neviděl ani minutu.

Hned na úvod musím pochválit pojetí, kdy do nového příběhu vstupuje vícero nových postav, přitom jde ale o rozjetou věc, která je nová jen pro diváky a policejní bažanty. Proti jiným seriálům tak nevstupuje divák úplně sám do rozjeté záležitosti, ani nemusí držet krok s jedním nováčkem, tady jich je mnohem víc a jsou hlavními aktéry. Obsazení ještě podtrhuje onu nepolíbenost, zkrátka tak jak je zmiňováno i v epizodě, je to s nimi jako s novou malbou. Ale ani obsazení ostřílených matadorů není vůbec špatné a potěší.

Pro pilot je zvolen super příběh, nic se nevleče, je tu dávka vtipu, zadostiučinění i napětí. Přestože jde o pilot a ještě jsem nebyl s postavami nijak sžitý, napjatě jsem čekal, co bude, sledoval každý krok a chvílemi snad ani nedýchal, strhnout to člověka umí parádně. Pokud to tak bude pokračovat, příběhy se budou prolínat mezi sebou a budou propojeny všechny linky, ať už život na stanici, jednotlivé případy, ale i samotné přátelství nováčků, určitě budu spokojený.

Seriál u nás nemá až tak velkou fanouškovskou základnu, což je trochu škoda (jasně, napsal ten, co viděl pilot poprvé), ale hodnocení tu má víc než dobré. Po úvodu za sebe můžu seriál jedině doporučit vzhledem k tomu, že už tu bylo i něco ze zachraňování životů, psychologie a tak, možná by to nemuselo do budoucna všem sednout (fakt nevím, momentálně jen tipuji další vývoj), protože tu možná hrozí, že se ne každý bude držet svého a bude se tak vrtat i v cizí práci. Ale proč hned myslet na nejhorší, určitě to nebude až tak horké.

  • obsazení
  • více nováčků
  • dobře zvolený případ
  • uteče a vtáhne
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Rookie Blue patří k seriálům, které mám ráda. Není to vyloženě srdcovka, jako některé jiné, ale rozhodně se mi seriál vryl do paměti. Pamatuju si, že původně jsem do něj šla jen kvůli Missy Peregrym, kterou jsem si pamatovala z Reapera, kde na mě udělala dojem, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Mám ráda policejní seriály a pokud jsou to seriály, které se spíš než detektivům (takových je dvanáct do tuctu) věnují policistům na ulici, kteří jsou v podstatě každý den v centru dění a mají větší pravděpodobnost nachomýtnout se k maléru, je to v mých očích ještě další plus navíc (jen nevím, jaký takové seriály čeká aktuálně osud s tím, co se teď děje).

A teď k samotnému pilotu. Okej, tu první scénu se zatčením pětice nováčků jsem si vůbec nepamatovala, takže mě totálně rozsekala. Ono to totiž chvílemi vypadá na poněkud šílený případ policejní brutality, aby se z toho vzápětí vyklubal přijímací rituál bažantů na okrsek. To nám dává taky možnost seznámit se s pěticí budoucích hlavních hrdinů, kdy (jak už to tak bývá) má každý k policejní práci jiný přístup. Po klasickém proslovu na ranním brífinku (nic nepodělejte) sledujeme první den v práci a taková Andy McNelly má jako první možnost přesvědčit se, že výcvik na akademii ji opravdu nepřipraví na situace, kde se střílí a jde vám o život. A podle toho se taky chudák holka tváří :D. Jinak hádka Dovea a Gail o to, kdo prohledá transgender zadrženou mi taky připomněla současnou situaci. Zjevně se řešení podobných situací od dob začátku seriálu (2010) v podstatě nikam neposunulo.

A už vím proč jsem nikdy nefandila ústřednímu páru. Protože Sam se hned na začátku uvedl jako totální dement, čímž to u mě měl v podstatě sečtený. Jenom jsem trochu nepochopila tu nekomunikaci na okrsku, když ho v podstatě hned proflákli, že byl v utajení. To tam jako nikdo nevěděl, že se k němu nemají znát nebo co? Ach bože. Nevím, celá tahle část mi Sama znechutila ještě víc. Naštěstí seriál nestál na něm, ale na oněch pěti nováčcích, z nichž si myslím každý dokáže najít nějakého toho svého oblíbence (u mě to napřed byla Andy, ale postupem času mi k srdci přirostla sarkastická Gail). Pokud máte rádi policejní seriály, myslím, že je to dílko přesně pro vás. A mimochodem, opravdu to tam byl Jasper z The 100 :D?

  • pilot celkem rychle ubíhá
  • seznámení s postavami probíhá hladce a nenásilně
  • dokáže celkem dobře navnadit na další sledování
  • Sam Swarek
  • zápletka s odhalením policisty v utajení
70 %
Mé hodnocení
andromache
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sarhod79

sarhod79

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů, děkuji za příhodné hodnocení:)
před 3 roky
Litocha

Litocha

Taky jsem se k němu dostala až minulý měsíc, ale zaujal mě moc, a dokonce si u mě vybojoval místo...
před 3 roky
Evie

Evie

Zrovna během karantény jsem dostala chuť na rewatch. Miluju ten seriál! <3
před 3 roky
Další články k tématu